Volám všechny důchodce, jsem jeden z vás. Babišův PR tým se zaměřil na seniory

Babiš, bojovník za seniory

Volám všechny důchodce, jsem jeden z vás. Babišův PR tým se zaměřil na senioryNOVÉ 3
Domov
Vojtěch Šeliga
Sdílet:

S blížícími se volbami šlape PR tým hnutí ANO na plné obrátky. Andrej Babiš jasně ukázal, na kterou cílovou skupinu se zaměřuje. Příkladem může být tradiční Babišovo nedělní hlášení, které vyšlo ve dvou verzích. Většina facebookových uživatelů si sice mohla v neděli přečíst status „Čau lidi. Natvrdo a bez keců“, pro uživatele starší šedesáti let ale vznikl status speciální. Příspěvek se na stránce ale nezobrazuje, pouze přes zacílenou reklamu či odkaz.

„Volám všechny důchodce v České republice! Jo, tady Babiš. Jsem jeden z vás, ale to už přece víte. Tak snad si můžem teď říct něco jen tady mezi sebou. Tohle, co teď píšu, je jen pro nás přes šedesát. Pro nás, co už máme vnoučata. Co máme životní zkušenost. A co se nenecháme jen tak oblbnout. Víme své,“ začíná Babiš své upravené nedělní hlášení.

Babiš se staví především do role bojovníka za vyšší důchody a lepší život českých seniorů. „Pro nás, co umíme počítat každou korunu a vážíme si jí. Pamatujete, jak vám pravicová vláda přidala 40 korun? Teda, spíš se vám tím vysmála? Já se o lidi starám. Co jsem premiér, tak vám vláda, kterou vedu, za jediný rok přidala až 924 korun měsíčně. To jsou dva slušné nákupy. A starším 85 let ještě tisícovku. A příští rok chceme přidat znovu. Ještě jednou. To bude o čtyři nákupy měsíčně víc. Díky naší slevě na jízdné si můžete vybrat z obchodů v širokém okolí. Třeba zajet každý měsíc s vnoučaty do hračkářství a něco hezkého jim koupit.“

Pokračuje jako kdyby zmíněné kroky protlačil přes veškerý odpor tradičních struktur. „Tohle jsem si přál udělat – a udělal jsme to. I když jste asi viděli, že kvůli tomu každý politik a komentátor hrozně řval, já jsem to prosadil. Pro vás. Opoziční politici mi nadávali, že je to projídání peněz. Jo přesně. Díky tomu se můžou statisíce lidí líp najíst, koupit si léky, možná i něco hezkého pro potěšení. Ale to ti cynici ve sněmovně nechápou. Myslí jen na sebe. Já dělám všechno pro to, aby se vám žilo aspoň o trochu líp. I když hlavní je vždycky zdraví. Ale já slíbil, že vám pomůžu – a to taky plním.“

Zvyšování důchodů je však především agendou sociálních demokratů. Chystané navýšení prosadila ministryně práce Jana Maláčová. „Důležitý je výsledek. Já jsem šla do politiky, abych hledala řešení. Koalice může fungovat, pokud budeme spolupracovat a řešit problémy lidí. A to se nám daří - připomínám sociálně demokratické úspěchy na zrušení karenční doby, valorizaci důchodů i zvýšení příspěvku na péči nebo naposled vládou schválený růst rodičovského příspěvku,“ uvedla Maláčová pro Echo24.

Natvrdo a bez keců

Výše zmíněný status byl však zaměřený pouze pro vybrané uživatele. Ostatní se museli spokojit se statusem osekaným o první odstavce příspěvku pro seniory, což Babiš vysvětluje slovy: „Natvrdo a bez keců“.

Není to však poprvé, co se Babiš snaží stylizovat do nějaké role, která mu přitom není úplně vlastní. Předtím, než se stal „jedním z důchodců“, tak se snažil zapadnout mezi mladé. Každé léto objížděl všemožné festivaly, kde se rád fotil s mladými návštěvníky.

Andrej Babiš na Radegast festivalu
Andrej Babiš na Radegast festivalu Foto:

Foto: Facebook / Andrej Babiš

Legendární byla především Babišova fotografie u pisoáru z roku 2015, kde jako „obyčejný“ návštěvník rockového festivalu močil na veřejných toaletách.

Ještě před necelými dvěma lety se také prezentoval jako sportovec plný energie. „Tak jsem si s klukama zakopal v Liberci,“ napsal na Facebook.

při fotbale
při fotbale Foto:

Foto: Facebook / Andrej Babiš

Hnutí ANO je také ideologicky značně flexibilní. Zatímco v roce 2013 šlo do sněmovních voleb jako pravicová strana se zaměřením na podnikatele a voliče především ODS, v roce 2017 se pustila spíše do vod sociální demokracie a komunistů. Současná orientace na důchodce ukazuje, že levicové zaměření hnutí ANO bude nadále pokračovat. 

Čtěte také: Poslední dvoudenní volby a sto let za opicemi? Český systém je zastaralý, jsme výjimkou v Evropě

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články