Hermann Hesse: Knulp

Knihu Knulp publikoval autor prvý raz v roku 1915 s podtitulom Tri príbehy z Knulpovho života.

23.05.2019 05:00
debata
Hermann Hesse: Knulp

Sú to poviedky, ktoré Hesse napísal v rôznych obdobiach, ale vydal ich pod týmto názvom až v druhom roku vojny. Hrdinom je tulák a zároveň spevák Knulp, človek vykoľajený, ktorý sa k ničomu nedopracoval a nevie sa zaradiť do poriadku ostatných občanov.

Autor necháva hlavného hrdinu odmietnuť meštiacky život, túlať sa a žiť veľmi slobodne. Knulp si kladie otázky zmyslu života a nakoniec preňho tú otázku základnú: či týmto túlaním nepremrhal život… Ako je pri Hesseho knihách dobrým pravidlom, tulák Knulp reprezentuje jeho samého resp. časť jeho osobnosti. On sám k potulke inklinoval, túžil po nezávislosti a celý život sám hľadal odpovede na otázky, ktoré rieši aj hrdina tohto diela.

Hermann Hesse (1877 – 1962) bol nemecko-švajčiarsky básnik, prozaik a esejista, výtvarník, syn misionárov pôsobiacich v Indii. Jeho tvorba medzi vojnami čerpala z tradícií európskeho humanizmu, ale aj z budhizmu a psychoanalýzy. V roku 1946 dostal Nobelovu cenu za literatúru, za „jeho oduševnenú literárnu tvorbu, ktorá s odvahou a hĺbkou súčasne predstavuje klasické humanistické ideály a vysoké štylistické hodnoty“, ako uviedla Švédska akadémia. Hesseho dielo si v 60. a 70. rokoch našlo mnoho nových čitateľov – dôvodom bol zrejme dobový záujem o východné filozofie, ale aj fantazijné, až halucinačné opisy obsiahnuté v niektorých jeho textoch.

Vydanie je výnimočné dvoma zaujímavými textami z pozostalosti, ktoré nakoniec Hesse v oficiálnom vydaní nepublikoval a tiež štúdiou z pera znalca Hesseho diela Volkera Michelsa. Ako ilustrácie slúžia tri akvarely Hermanna Hesseho.

Z nemeckého originálu Knulp (1915) preložila Ľudmila Rampáková.

Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Hermann Hesse