Rómovia zaplnili priestory Stredoslovenskej galérie

Svieže, vzdušné, rozmarné a presýtené životom – také je spolužitie Rómov, taká je výstava v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici v Bethlenovom dome pod názvom Vypovedaní.

23.05.2019 11:03
Stredoslovenská galéria Foto:
Priestory Stredoslovenskej galérie zaplnili obrazy výstavy s názvom Vypovedaní. Cigáni v slovenskom výtvarnom umení 19. a 20. storočia.
debata

Názov výstavy nachádza svoju genézu v tereziánskom období 18. storočia a privlastňuje si latinský výraz Relegatus čo znamená vypovedaný. Podtitul výstavy sa nesie v duchu rómskej tematiky a znie doslova Cigáni v slovenskom výtvarnom umení 19. a 20. storočia. Vystavujúci autori sú skvostom tohto obdobia a prinášajú svoje diela prostredníctvom klasických výtvarných druhov v konfrontácii s dokumentačným fotografickým materiálom. Vystavené diela pochádzajú prevažne zo štátnych zbierok s dôrazom na zbierkový fond Východoslovenskej galérie.

Anton Jaszusch, Elemír Halász-Hradil, Jozef Bendík, Konštantín Bauer, Ladislav Mednyanszký, Maxymilián Kurth, Rudolf Dzurko a ďalší – to sú len niektoré skvosty mien, ktoré v kurátorskej koncepcii Miroslava Klebana prinášajú svoj pohľad na rómske etnikum. Sloboda, voľnosť, erotika, vzťahy rodinné i milostné, vzťahy priateľské a nenahraditeľné pu­tá.

Medzi týmito figurálnymi dielami nájdeme aj rómske osady, polia, lúky a prírodu – neodmysliteľnú súčasť rómskeho života. Priestory galérie v Bethlenovom dome tak zaplnili matky s deťmi, hudobníci, cigánske štvrte, radovánky a oddych. Všetky tieto umelecké zložky výstavy zachytávajú okamih a prirodzenéú spiritualitu cigánskeho života. Umelecká prezentácia tak podáva divákovi historicko-etnografický náčrt spôsobu života Rómov na našom území. Môžete sa o tom presvedčiť v banskobystrickom Bethlenovom dome do 15. septembra 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria