Rúhání: Írán nepodlehne tlaku USA, ani v případě bombardování

Írán vs. USA

Rúhání: Írán nepodlehne tlaku USA, ani v případě bombardováníNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Íránský prezident Hasan Rúhání ve čtvrtek v Teheránu prohlásil, že Írán nepodlehne tlaku Spojených států a nevzdá se svých cílů ani v případě, že by byl bombardován. Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan dnes mezitím potvrdil, že Pentagon v souvislosti s rostoucím napětím s Íránem zvažuje posílení americké vojenské přítomnosti na Blízkém východě. Konkrétní počty vojáků nicméně Shanahan nepotvrdil. Americký prezident Donald Trump dnes řekl, že je připraven zvážit možnost vyslání dalších amerických vojáků na Blízký východ, ale nemyslí si, že to bude zapotřebí.

Rúhání dnes hovořil na připomínkové události k íránsko-irácké válce z 80. let minulého století. "Potřebujeme odpor, aby naši nepřátelé věděli, že i když budou bombardovat naši zem a naše děti se stanou mučedníky, budou zraněny či zatčeny, nevzdáme se našich cílů pro nezávislost naší země a naši hrdost," citovala Rúháního agentura IRNA.

Pentagon mezitím nevyloučil posílení americké vojenské přítomnosti na Blízkém východě. "To, čím se zabýváme, je: Můžeme nějakým způsobem vylepšit ochranu našich vojáků na Blízkém východě?" uvedl americký ministr obrany s tím, že jednou z možností je vyslat do oblasti více vojáků. Shanahan nicméně odmítl dotazy novinářů týkající se počtu vojáků. "Až se něco změní, budu vás informovat," řekl.

Americká televize CNN přinesla informaci, že americké ministerstvo obrany předloží Bílému domu plán na vyslání 10.000 vojáků na Blízký východ jako reakci na možnou íránskou hrozbu s tím, že podle představitelů ministerstva by mělo jít o obranné jednotky. Agentura Reuters později informovala o 5000 vojácích.

"Ráno jsem se probudil a přečetl si, že na Blízký východ pošleme 10.000 vojáků, poté jsem si přečetl 5000," řekl Shanahan. "Není žádných 10.000 a žádných 5000, "doplnil.

Prezident Trump před setkáním s představiteli ministerstva obrany řekl, že je připraven zvážit možnost vyslání dalších vojáků na Blízký východ, zároveň však doplnil, že to podle něj nebude nutné. Trump v minulosti opakovaně poukazoval na potřebu omezit počet amerických vojáků v regionu.

Počátkem května Spojené státy urychlily rozmístění bojové skupiny s letadlovou lodí na Blízkém východě a vyslaly do oblasti bombardéry B-52. Pentagon se rovněž rozhodl rozmístit v nejmenované blízkovýchodní zemi systémy Patriot.

Čtěte také: Mírnější bič na bary či kluby? Praha nemusí nutně zavádět vyhlášku omezující provozní dobu

Z Putina bude moderátor komediální talkshow na BBC. V Rusku nad tím nepukají smíchy

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články