„Hra o trůn.“ V jednání o novém předsedovi Komise si věří Jan Zahradil

vedení příští Evropské komise

„Hra o trůn.“ V jednání o novém předsedovi Komise si věří Jan ZahradilNové 1
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Jakmile se sečtou volební hlasy v klání o křesla v Evropském parlamentu, rozjede se jednání o příštím předsedovi Evropské komise. Ten je vybírán představiteli jednotlivých zemí v rámci Evropské rady na základě výsledků voleb do Evropského parlamentu ale i na základě jejího úsudku. Ke svému zvolení potřebuje příští předseda podporu většiny členů europarlamentu. Na post kandiduje i jednička opoziční ODS Jan Zahradil, jiný Čech o tuto funkci neusiluje.

Příští předseda Evropské komise může, ale také nemusí vzejít ze současných „spitzenkandidatů“, tedy lídrů jednotlivých politických frakcí v europarlamentu. Tak byl před pěti lety do funkce zvolen spitzenkandidat Evropské lidové strany Jean Claude-Juncker. V opačném případě ale může Evropská rada sáhnout po jiném kandidátovi, což jí umožňují unijní smlouvy.

Že Evropská rada přihlédne k výsledkům voleb očekává předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. Ten nyní do europarlamentu znovu kandiduje. „Evropská rada má hlavní slovo, měla by ale zohlednit výsledky voleb. Očekávám kombinaci pohledů lídrů států EU a toho, jak dopadnou volby,“ řekl deníku Echo24 Pospíšil.

Další europoslankyně, která obhajuje mandát za KDU-ČSL, Michaela Šojdrová upozornila, že může jít o náročné vyjednávání. „Je to otázka pro 28 zemí a vlastně nevíme, v jaké roli bude Velká Británie,“ řekla Michaela Šojdrová s narážkou na vyjednávání o brexitu. Novou komisi dle ní čeká hodně práce. „Čeká se na schválení finančního rámce pro příští období, to bude pro novou komisi stěžejní práce,“ dodala.

Zahradil mezi „spitzenkandidaty“

Mezi tzv. spitzenkandidaty, tedy lídry jednotlivých politických frakcí v europarlamentu, je i český europoslanec a jednička kandidátky ODS Jan Zahradil. Je vedoucí kandidát Aliance konzervativců a reformistů v Evropě (ECR).

Náležitě „pyšný“ je na něj předseda ODS Petr Fiala. „Jan Zahradil je jediný spitzenkandidat ze střední a východní Evropy, již to je obrovský úspěch. Česká media to sice ignorují, ale je to fakt. Nebudu předjímat výsledky voleb, ale jsem přesvědčen, že jak ODS, tak ECR uspěje a bude záležet na následných jednáních, jak se tento úspěch zúročí. Šance naší reformní frakce po volbách ještě mnohem výrazněji mluvit do budoucnosti EU zde je,“ uvedl pro Echo24 předseda ODS Petr Fiala.

Dále čtěte: Zpívající Bartoš, turista Svoboda a trenér Poc. V kampani se hodí všechno

Britští liberálové jdou do eurovoleb s peprným a hanlivým sloganem

Poroste role lídrů států v EU, poker o nové funkce. Summit v Sibiu demonstroval jednotu Unie

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články