Důvěra v českou ekonomiku se letos v květnu propadla na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Oproti dubnu klesla o 1,4 bodu na hodnotu 95,7. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Níž byla důvěra naposledy v červenci roku 2016. V květnu klesla meziměsíčně důvěra podnikatelů, zatímco u spotřebitelů stoupla. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Méně v květnu důvěřovali tuzemské ekonomice ve srovnání s dubnem podnikatelé v průmyslu a vybraných službách. Naopak u stavebníků důvěra po dubnovém poklesu vzrostla a mírně stoupla také u podnikatelů v obchodě. Ve srovnání s loňským květnem však důvěra rostla jenom u podnikatelů ve stavebnictví.

Indikátor celkové důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o dva body na hodnotu 93,8. Nejnižší byla důvěra v průmyslu, kde klesla o 2,2 bodu na 91,2. Průmyslové podniky očekávají podle průzkumu ČSÚ pro příští tři měsíce pokles tempa růstu výroby. "Zástupci průmyslových podniků ve svých odpovědích mimo jiné zohlednili plánované letní odstávky a celozávodní dovolené," sdělil vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Ve službách se důvěra snížila o 2,5 bodu na 94,9. Kleslo hodnocení současné poptávky i očekávání poptávky v příštích měsících. Snížilo se u podnikatelů ve službách i hodnocení očekávání vývoje ekonomické situace a zaměstnanosti.

Pozitivněji naopak hodnotili hospodářství podnikatelé ve stavebnictví a obchodu. Důvěra stoupla u stavebníků o jeden bod na 106,9 a u obchodníků 0,5 bodu na hodnotu 94,0. Ačkoli stavebníci očekávají v příštích třech měsících pokles tempa růstu stavební činnosti, celková ekonomická situace v jejich oboru se podle nich v příštích šesti měsících bude zlepšovat. Podnikatelé v obchodě zvýšili hodnocení stavu zásob naskladněného zboží.

Důvěra spotřebitelů se v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,3 bodu na hodnotu 105,1. U spotřebitelů se zvýšily plány na spoření, zatímco obavy ze zhoršení ekonomické situace nerostly. "Z pohledu konjunkturálních průzkumů to znamená, že spotřebitelé mají dostatek volných finančních prostředků, které mohou odkládat stranou. Nejedná se tedy o případ, že musí nutně uspořit nějaké peníze, aby si našetřili na určité nutné budoucí výdaje," doplnil Obst.