Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Reklamní rýpnutí. BMW se loučí s odcházejícím šéfem konkurenčního Daimleru

Ekonomika

  12:07
Mnichov - BMW si nenechalo ujít příležitost využít odchod Dietera Zetscheho z vedení konkurenčního Daimleru. Zetsche je legenda automobilovému průmyslu. Daimleru, firmě, která vyrábí mercedesy, šéfoval třináct let. Nyní odešel do důchodu.

Dieter Zetsche v automobilu BMW foto: YouTube - BMW

Na sociálních sítích německá automobilka BMW šíří video, které jakoby sleduje loučení Zetscheho v centrále Daimleru. Sleduje jeho poslední cestu z firmy ulicemi Stuttgartu a končí tím, kdy se Zetscheho dvojník loučí se služebním mercedesem a otevírá svou garáž. Pointa je v tom, že někdejší nejvyšší šéf Mercedes-Benz vyjede z garáže v hybridním sporťáku BMW i8 Roadster. Klip pak končí poděkováním za inspirující konkurenci.

BMW sděluje, že odchod do důchodu je možností objevovat budoucnost. Je ale možné, za loučením nemusí stát sebevědomí mnichovské automobilky, ale naopak obava BMW ze silného konkurenta, kterému v posledních letech v prodejích podléhá.

Dieter Zetsche odchází po dlouhých 13 letech a právě s ním má odejít i staré myšlení založené na spalovacích motorech a vlastnictví auta. Jeho nástupce Ola Kallenius má za úkol značku dovezt do nové dekády - k elektromobilitě, sdílení aut a mnoha novým službám. Což je směr, kterým se snaží mířit i BMW.

Nejde ale o zdaleka první reklamní šarvátky německé trojice prémiových automobilek. Mercedes, BMW a Audi globálně ovládají trh s luxusními vozy, ač jde jinak o velmi konzervativní korporace, dokáží se čas od času odvázat. Loni se jihoafrický importér BMW opřel do ospalého image Mercedesu. V USA pak před lety pak škádlilo BMW s Audi billboardovou předstřelkou. 

Audi na sebe upozornilo i nedávno, když na billboard k chystanému elektromobilu přidalo heslo Musk-have s odkazem na šéfa konkurenční Tesly - anglické must-have označuje věc, kterou je třeba vlastnit.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...