Slavia si osladila mistrovskou korunovaci výhrou v derby. Spartu porazila 2:1

Fotbalisté a fanoušci Slavie slaví a sváteční den jim nepokazili ani rivalové ze Sparty. Již jistí mistři v posledním kole nadstavby fotbalové ligy porazili letenský tým 2:1, rozhodující gól dal na začátku druhého poločasu Alexandru Baluta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:52 26. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Souček, slávistický kapitán a specialista na góly Spartě

Derby Slavia - Sparta | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

O celkovém pořadí v lize bylo jasno už dávno před výkopem. Slávisté se těšili na mistrovské oslavy, sparťané byli zklamaní z celkového třetího místa. I proto byly domácí sektory v Edenu zaplněné, zato roh pro hosty byl po vyhlášeném bojkotu skoro prázdný.

ONLINE: Slavia - Sparta 2:1

Číst článek

Kapitán Sparty Martin Frýdek trošku vyprovokoval sešívané fanoušky, když vyhrál los a prohodil strany jinak, než jsou červeno-bílí zvyklí. Slavia tak v prvním poločase nezvykle útočila proti severní tribuně, která aspoň mohla už v sedmé minutě sledovat zblízka první gól. Masopust posadil první rohový kop přímo na hlavu Tomáše Součka, který hned v úvodu potvrdil pověst specialisty na derby a otevřel skóre.

Sešívaní byli v úvodu lepší, jenže soupeři z Letné si počkali na svou příležitost. Po dvaceti minutách hry Benjamin Tetteh využil špatné dohody mezi Simonem Delim a Přemyslem Kovářem, vběhl mezi ně a přepadl přes slávistického gólmana.

Sudí Berka posoudil střet jako penaltový. Kovář se sice zvláštním postavením v brance pokusil vyvést Guelora Kangu z míry, jenže gabonský záložník i tak vyrovnal. Kaňkou na vyrovnání bylo nucené střídání Tetteha.

I za stavu 1:1 měli dál víc ze hry domácí. S ranou Zeleného si poradil sparťanský gólman Heča, stejně jako s hlavičkou Kúdely po Masopustově centru.

Lukáš Masopust připravil i největší šanci prvního poločasu. Přesprintoval pravou stranu hřiště, uvolnil se v pokutovém území a nabídl míč před odkrytou branku úplně volnému Olayinkovi. Heča se mohl jen dívat, ale Nigerijec v jasné příležitost branku přestřelil.

Choreo protilehlé tribuny | Foto: Alena Benešová | Zdroj: Český rozhlas

Na druhý gól ve sparťanské brance se tak muselo čekat až na druhý poločas, ale ne moc dlouho. V 50. minutě Ševčík našel pod hlavní tribunou Vladimíra Coufala, ten okamžitě poslal míč do pokutového území, kde našel Alexandra Balutu, který znovu poslal svůj tým do vedení.

Rumun v sešívaném mohl o chvíli později přidat i druhý gól, jenže po Olayinkově akci trefil síť jen z boku. Náladu stadionu nezkazil ani Martin Hašek, který se v jasné šanci nechal vytlačit z ideálního úhlu a nakonec místo zakončení jen přihrával dozadu.

Edenem začaly za skandovaného potlesku obíhat v posledních minutách mexické vlny. Zápas se dohrával, ale Sparta se proti pomalu slavícím domácím nedostala k šanci na vyrovnání.

Krátce před pátou hodinou odpoledne zápas v Edenu skončil výhrou Slavie ve 293. derby 2:1. Velký večer pro sešívaný národ ale teprve začal. Z pětiminutového nastavení uběhlo jen 49 sekund, když sudí Berka naposledy foukl do píšťalky. Během pár sekund nebylo slávistů na hřišti jen jedenáct, ale stovky. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme