Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se znovu diktatura? Dcera příslušníka SS pronáší temné varování

Herta Müllerová
Herta Müllerová
Foto: ČTK/Profimedia

Rumunská spisovatelka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová se ve svých dílech věnuje tématu diktatury. V rozhovorech upozorňuje, že se může plíživě vrátit i dnes. Důvodem dle ní je, že východní Evropa zapomíná na své dějiny a tedy i na svou zkušenost s hrůzami autoritářských režimů.

Müllerová sama má zkušenost s diktaturou na vlastní kůži. V Rumunsku, v době vlády diktátora Nicolaeho Ceaușescua, se musela vypořádat s nátlakem tajné policie, aby donášela. To ve svých 26letech odmítla. „Toho agenta to vytočilo tak, že mrskl vázou s květinami o stěnu mé kanceláře. S odmítnutím vůbec nepočítal,“ podělila se o hrůzný zážitek s Novinkami.cz Podle ní nejhorší bylo, že navzdory jejímu odmítnutí policie stejně dále šířila lži, že je udavačkou. To vedlo k její sociální izolaci.

Její osobní vztah k diktatuře je dán i její rodinnou historií. Její otec jako mladík sloužil u nacistických jednotek  SS. „ Otcův vstup do SS byl pro mě obrovským varováním. Vyčítala jsem mu, jak mohl slepě následovat vůdce, největšího zločince století. Zároveň jsem si už tehdy uvědomovala, že sama žiji v diktatuře. A tak se mi rozleželo v hlavě, že pokud se s tou diktaturou smířím, zachovám se stejně jako kdysi otec," vysvětlila Müllerová Českému rozhlasu.

Spisovatelka varuje, že se příznaky diktatury ve východní Evropě opětovně vrací zpět. „ V roce 1989 jsem si mysleli, že demokracii máme garantovanou, že svoboda bude jen posilovat. Bylo nemyslitelné, aby se vývoj obrátil zase zpět. To je velké zklamání. Stejná situace je v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, České republice a všude se dějí podobné věci nezávisle na sobě. To mě rozčiluje,“ sdělila České televizi.

Podle ní je problémem východní Evropy, že většina post-komunistických států začíná zapomínat na svoji dějinnou zkušenost z života v diktatuře. Místní vlády se navíc začínají znepokojivě přibližovat těm diktátorským. „ Zapomínají například, že komunistické režimy produkovaly tisíce uprchlíků. Politicky pronásledovaní lidé utíkali ze zemí východní Evropy na Západ, bylo jich opravdu mnoho. Stejné země dnes ale odmítají uprchlíky přijmout, i když jsou to Syřané prchající před válkou,“ vyčítá post-komunistických zemím jejich přístup k migraci.

Přijde jí „odporné“, že tyto státy nechávají v sobě bujet korupci, přimykají se k novým diktátorských režimům typu Ruska či Číny a zároveň útočí na Evropskou unii. „ Bývalí funkcionáři tajné policie mohou obsazovat důležité státní funkce a bezskrupulózně se obohacovat. V Rumunsku se dokonce mluví o legalizaci korupce. To už je skutečně jak z nějaké banánové republiky! Ve stejnou dobu tu lidé útočí na Evropskou unii, jedinou demokratickou alianci široko daleko, a touží po objetí ze strany čínské diktatury či Putinova náboženského autoritářství. Jako by ztratili paměť. Přijde mi to odporné,“ sdělila v rozhovoru pro Novinky.cz s tím, že nevidí naději, že by se to mohlo v dohledné době zlepšit.

Müllerová v roce 1987 s manželem emigrovala z Rumunska do Berlína, kde dodnes žije.  V roce 2009 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Poté zde začaly vycházet její knihy. Při příležitosti knihy Liška lovec o posledních dnech diktátorského režimu Nicolaea Causesca zavítala na knižní veletrh Svět knihy.

Témata:  Rumunsko migrace Herta Müllerová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy