TOP 5 děsivých scén, při jejichž natáčení se herci skutečně báli

27.05.2019

Hororové snímky mají v podstatě jediný úkol – co nejvíce vyděsit své diváky. Ke svému strašení mohou horory přistupovat dvěma způsoby. Mohou se spoléhat na laciné, ale za to efektivní lekací scény, nebo mohou strach v divácích budovat postupně a nechávat je po delší dobu v nejistotě. Ty nejlepší horory v sobě tyto postupy mísí a divák tak nikdy netuší, co na něj v další scéně čeká.

Někteří režiséři však umí strach vytvářet tak mistrně, že je už samotné natáčení dosti děsivé. Strach proto nesužuje pouze diváky výsledného snímku, ale i herce, kteří snímek vytváří. Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pět děsivých scén, jejichž natáčení pocuchalo nervy i samotným hercům.

5. Pomerančové monstrum – Kmotr

Dnešní seznam odstartujeme pěkně polehoučku. Mafiánský Kmotr totiž rozhodně není žádným hororovým snímkem, a pokud nepočítáte strach z mafie, úplatnosti policie či zkorumpovaných politiků, kteří pracují jen ve vlastním zájmu, snímek ani žádnou strašidelnou scénu neobsahuje. Děti mají však na to, co je či není děsivé, naprosto jiný názor než dospělí.

Důkazem za všechny je jedna z posledních scén, kde se Marlon Brando v roli Vita Corleone ve filmu objevil. Kmotr je plný improvizovaných scén a ani ta, během které Vito umírá na své zahradě, když si hraje se svým vnukem, není výjimkou. Mladý herec, který ztvárnil Vitova vnuka, se pro natáčení stále nemohl uklidnit, a tak se jej Brando rozhodl postrašit tím, že si dal slupky od pomerančů do úst a předstíral, že je strašidlo.

Batolata samozřejmě nejsou zkušenými herci, ale Brando z hošíka potřeboval dostat nějakou emoci. Jeho strašení však zafungovalo až moc dobře, jelikož se představitel mladého Anthonyho skutečně vyděsil. Následné utěšování proto také nebylo ve scénáři a zkušený herec tak musel na moment vystoupit z role. Režiséru Francisi Fordu Coppolovi (80) se však scéna líbila natolik, že ji ve filmu nakonec ponechal.

4. Odhalení masky – Texaský masakr motorovou pilou

Původní Texaský masakr motorovou pilou je příkladem scény, která byla režisérem filmu vystavěna tak, aby v hercích vzbuzovala co největší strach. Režisér Tobe Hooper totiž děsivou masku maniakálního záporáka před představiteli hlavních hrdinů záměrně skrýval, aby na ně její první odhalení co nejvíce zapůsobilo.

Tento postup se režisérovi opravdu vyplatil, což je nejvíce vidět na obličeji Allena Danzingera (76), který ve filmu hraje Jerryho. Když na šíleného vraždícího psychopata totiž Jerry poprvé narazí v jeho kuchyni, je jeho zděšený vysokofrekvenční výkřik skutečně autentický. Danzingera možná tato vyděsila natolik, že už se v žádném filmu nechtěl nikdy objevit. Texaský masakr motorovou pilou je totiž posledním filmem, ve kterém si kdy zahrál.

3. Exploze hrudníku – Vetřelec

Hororové sci-fi Ridleyho Scotta (81) s názvem Vetřelec je jedním z nejslavnějších snímků svého žánru, který dokázal, že i vesmír může být skvělým (ne-li dokonce nejlepším) místem na budování strachu. Ona trýznivá atmosféra nekonečného prostoru je totiž pro obyčejného člověka neuchopitelná a nepopsatelně abstraktní, což je samo o sobě dost děsivé.

Právě proto vesmír ve Scottově filmu tak skvěle zafungoval jako dějiště hororových událostí. Asi žádný divák nezapomene na neuvěřitelnou scénu na palubě lodi Nostromo, během které vylezl z hrudi Johna Hurta odporný zárodek ještě odpornějšího mimozemského monstra. Tato scéna se však nesmazatelně vryla do paměti nejen divákům tohoto neotřelého hororu, ale i samotným hercům. Ti totiž netušili, co přesně se ve scéně má odehrávat.

Věděli, že má Hurtova postava zemřít, a že mu pravděpodobně poteče krev z hrudi, ale na to, k čemu skutečně došlo, je nemohlo připravit nic. Při prvním pokusu o natáčení scény navíc z Hurtovy hrudi vyteklo jen malé množství umělé krve, a tak se všichni herci pro druhý pokus odvážně přesunuli blíže ke stolu, na kterém ležel. V momentě, kdy mu však pod trikem explodoval obrovský balík plný falešné krve, která skončila až na obličejích herců, však všichni zůstali stát jako opaření. Výrazy děsu v jejich tvářích jsou tak opravdu skutečné.

2. Obličejový útok – Prometheus

Po zážitcích z natáčení Vetřelce byste si mohli myslet, že budou herci velmi obezřetní, když dostanou nabídku na spolupráci s Ridley Scottem na novém hororovém snímku. Na druhou stranu je Scott brilantním filmařem, jehož projekty téměř bezvýhradně sklízí obrovské úspěchy. Herci proto často překonají svůj strach, jen aby mohli své jméno připojit k dalšímu filmu slavného režiséra.

Je až neuvěřitelné, že se mu při natáčení Promethea z roku 2012 povedl téměř ten samý trik, jako před více než třiceti lety u Vetřelce. Když se totiž posádka lodi Prometheus dostane k mimozemským organizmům, dopadne to s nimi dost podobně jako v o třicet let starším filmu. Nejútulněji je nebezpečným mimozemšťanům stále v lidských tělech, a tak se v nich rozhodnou zabydlet i v tomto snímku.

Když se posádka poprvé dostane do kontaktu s nebezpečnou mimozemskou rasou, zjistí, že jim jeden jejich kolegů už padnul za oběť. Když jeho mrtvolu obrátí na záda, vymrští se z jeho obličeje mládě a přistane přímo na obličeji herečky Kate Dickie (47), která spolu se svými hereckými kolegy vyjekne strachy. Tělo jejího hereckého kolegy totiž nahrazeno umělou maketou, které byl mimozemšťan vložen do úst. Navíc byl přivázán na konci provázku, za který někdo ze štábu škubnul a mimozemšťana vymrštil vstříc obličeji herečky v momentě, kdy tělo otočila. O průběhu scény samozřejmě nikdo z herců nic netušil, a všichni tak byli pochopitelně dost v šoku.

1. Celé natáčení – Záhada Blair Witch

Když máte být po celou dobu natáčení svého hororového filmu o lesním monstru odříznutí od civilizace v lese, ve kterém má toto monstrum přebývat, je jasné, že vám to dříve nebo později začne „lézt na mozek“. To si uvědomovali i tvůrci snímku Záhada Blair Witch, který vypráví příběh partičky vysokoškolských studentů, kteří se vydávají do lesa natočit dokument o místní čarodějnici.

Celý film tak trochu vypadá jako projekt stvořený pro mučení představitelů hlavních rolí. Natáčení probíhalo tak, že všichni tři herci dostali kameru a sadu instrukcí, jak se dostat k dalšímu setkání se štábem, který jim dodal zásoby a instrukce pro další den. Ve skutečnosti jim však byl celý štáb celou dobu v patách a dělal všechno pro to, aby hercům znepříjemnil život.

Ve dne filmaři herce pouze z dálky pozorovali, ale v noci schválně třásli jejich stany, vydávali děsivé zvuky a dupali kolem jejich tábořiště. Kromě toho měli po různých částech lesa rozmístěné reproduktory, ze kterých vycházel dětský smích či pláč a několik rudých reflektorů, kterými občasně svítili. Každý den jim navíc dávali méně a méně jídla, což už tak dost podrážděným hercům na klidu rozhodně nepřidalo.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
John Hurt, Ridley Scott, Kate Dickie, Marlon Brando

Filmy:
Kmotr, Texaský masakr motorovou pilou, Záhada Blair Witch, Vetřelec, Prometheus

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
filmové scény, Ridley Scott filmy, hororové scény, děsivé scény, Prometheus scény, Kmotr scény, hororové masky, strašidelné scény
TOPlist