AMD | Procesory | Grafické karty

AMD předvedlo novou grafiku a procesory Ryzen 3000. Těšte se na 7 nm a 12 jader

AMD v rámci letošního Computexu ukázalo směr, jakým se bude firma tento rok ubírat. Šéfka AMD Lisa Su v rámci své prezentace ukázala několik připravovaných produktů, a to včetně výkonu, cen a termínů, kdy se novinky dostanou do obchodů.

7 nm jako stěžejní výrobní proces

Všechny hlavní produkty pro tento rok budou používat nejmodernější dostupný výrobní proces, který zajistí společnost TSMC. Týká se to jak serverových procesorů Epyc Rome až se 64 jádry, tak grafických karet založených na nové architektuře Navi a třetí generace procesorů Ryzen.

Nové grafické karty RX 5000

Velké překvapení nastalo poté, co Lisa Su prozradila, že nové grafické karty Navi nejsou založené na stávající architektuře GNC, ale na zcela nové RDNA (Radeon DNA). Ta se má značně lišit od GNC s novým designem CU (Compute Unit) pro zpracování instrukcí. Přepracovaná je také práce s pamětí a grafický engine. V praxi bychom se měli dočkat až 1,25násobného výkonu vůči stávající architektuře Vega na stejné frekvenci čipu.

Tímto byla uvedena nová řada grafik pojmenovaná Radeon RX 5000. Název modelové řady tak bude inspirován 50letým výročím společnosti.

Lisa ukázala u výkon nové generace s konkrétním modelem Radeon RX 5700, který byl postaven proti RTX 2070 od Nvidie. Karty byly porovnávány v nové hře Strange Brigade, která se spoléhá na API Vulkan. Zde dokázal nový Radeon porazit svojí konkurenci o 10 %. Nešlo však o nezávislou ukázku hotového produktu, výkon se stále může do uvedení na trh změnit. AMD si také zcela záměrně vybralo hru, která grafickým kartám Radeon sedí lépe než kartám od Nvidie, takže na finální závěry si musíme ještě počkat, až budou grafické karty na trhu a budou podrobeny širší škále aktuálních her.

Přesné datum uvedení na trh v tomto případě prozrazeno nebylo. Ale víme, že grafické karty Navi budou uvedeny v červenci a 10. června se o nich dozvíme více na letošní herní výstavě E3.

Nové procesory Ryzen 3000

Další téma prezentace byly nové procesory Ryzen 3000, spoléhající se na vylepšenou architekturu ZEN 2. Vylepšena byla cache procesoru, která má nyní dvojnásobnou velikost a vyšší FPU. IPC procesoru (výkon na takt) bude o 15 % vyšší než u předchozí generace.

První konkrétní procesor, který Lisa ukázala, byl Ryzen 7 3700X s 8 jádry a frekvencí až 4,4 GHz. Udržuje si slušnou spotřebu 65 W (TDP). Tento procesor dle tvrzení AMD dokáže v benchmarku Cinebench R20 o třetinu porazit konkurenční Intel Core i7-9700K.

Výkonnějším modelem bude Ryzen 7 3800X, který je postavený jako konkurence pro Intel Core i9-9900K. Počet jader bude opět 8, ovšem s vyšší frekvencí i spotřebou, která poskočí na 105 W (TDP).

K dispozici bude ale ještě výkonnější model Ryzen 9 3900X, který bude mít 12 jader s velmi vysokou frekvenci až 4,6 GHz, 70MB cache a stále rozumnou spotřebou 105 W (TDP). Tento procesor byl následně porovnán s konkurenčním Intel Core i9-9920X rovněž s 12 jádry. Oba procesory byly porovnány v Blenderu, kde byl Ryzen s renderingem hotov za 32 sekund a Intel za 38 sekund. Intel tak byl poražen skoro o 20%. Ale stejně jako u grafických karet je nutné brýt tyto prezentované výsledky s rezervou a počkat si na nezávislé testy hotových produktů.

Procesory v prodeji od 7. července

Procesory budou v prodeji již od 7. července  a ceny budou poměrně příznivé. Maximální cena za nejvýkonnější 12jádrový model Ryzen 9 3900X bude 499 dolarů (cca 14 000 Kč včetně daně). Ostatní dva 8jádrové procesory budou k dostání za 399 a 329 dolarů (cca 11 200 Kč a 9 200 Kč s daní) . To nejsou vůbec špatné ceny s přihlédnutím na aktuální cenovou politiku konkurence.

Ohledně zvěstí o 16jádrovém modelu to vypadá, že si AMD nechává zadní vrátka pro případnou odpověď ze strany Intelu a zřejmě nechce hned vystřílet všechnu dostupnou munici. Další podrobnosti o nových produktech AMD prozradí 10. června na letošní výstavě E3 v Los Angeles.

Zdroj: AMD

Diskuze (100) Další článek: Výpad Googlu proti Twitch nevyšel. YouTube Gaming skončí k poslednímu květnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,