5 nejlepších filmových zpracování skutečných gangsterů

29.05.2019

Každý z nás asi minimálně slyšel o filmové sérii s názvem Kmotr. Jakkoliv je však tato adaptace Francise Forda Coppoly (80) slavného románu Maria Puza uvěřitelná, celý příběh je výmyslem těchto autorů. Nikdo z mafiánů knihy ani její filmové adaptace totiž nikdy neexistoval, jelikož se Kmotr nezakládá se totiž na skutečných mafiánech. Puzo se sice inspiroval v některých skutečných případech, ale rodina Corleonových byla uměle vytvořena pro potřeby spisovatelova příběhu.

To Kmotrovi samozřejmě neubírá na jeho kvalitách, ba právě naopak. Je až neuvěřitelné, jak věrně si autor dokázal vymyslet rozpad osobnosti mafiánského bosse, který se oním „kmotrem“ nikdy stát nechtěl.

Existuje však celá řada filmů, které vyprávějí příběhy skutečných mafiánů a gangsterů. Vítejte na Showbiz.cz, kde se dnes právě na tyto případy zaměříme. Představíme vám totiž pět nejlepších filmových zpracování skutečných gangsterů.

5. Benjamin „Lefty“ Ruggiero – Krycí jméno Donnie Brasco

Snímek s názvem Krycí jméno Donnie Brasco vypráví příběh o agentu FBI, který se pod falešným jménem dostává mezi mafiánskou rodinu, kde v utajení pracuje celých sedm let. Ačkoliv se to může zdát být neuvěřitelné, je příběh Joea Pistonea alias Donnieho Brasca založen na skutečných událostech.

Režisér Mike Newell (77) se ve svém filmu zaměřuje především na tajného agenta, kterého si zahrál Johnny Depp (55), ale vzhledem k tomu, že do role ostříleného mafiána Benjamina „Leftyho“ Ruggiera obsadil Al Pacina (79), je asi jasné, o kom tento první bod seznamu bude. Jakékoliv jiné zpracování života tohoto newyorského mafiána by jej pravděpodobně vykreslovalo jako obyčejného padoucha, ale spojení Pacina a Newella z něj dělá člověka s pochopitelnými motivacemi, sympatickou osobností a velmi lidskou stránkou.

„Lefty“ Ruggiero je přehlíženým gangsterem, který trpí celou řadou osobních problémů. Tím největším z nich je jeho drogově závislý syn, kterému neumí žádným způsobem pomoci. Jde o obyčejného člověka, jehož život mu ničí jedno špatné rozhodnutí za druhým.

4. Jimmy Hoffa – Hoffa

Ani Jack Nicholson (82) není ve ztvárňování ikonických gangsterů žádným nováčkem. Stačí si jen vzpomenout na jeho nezapomenutelný výkon ve snímku Skrytá identita. Kvůli tomuto snímku se však Nicholson na dnešní žebříček nedostal. Boss Costello totiž nebyl skutečným gangsterem, ale smyšlenou postavou Martina Scorseseho (76). To však rozhodně není případ Jimmyho Hoffy.

Toho si Nicholson zahrál v dramatickém snímku režírovaném Dannym DeVitem (74). Nicholson amerického odboráře, který proslul svými vztahy s mafií, hraje s opravdovým zapálením. Jimmyho Hoffu ukazuje jako nemilosrdného manipulátora, který si jde vždy tvrdě za svým. Snímek poměrně věrně zobrazuje Hoffovy politické ambice a jeho postupné získávání moci. Nicholson se tentokrát spíše než na hlasité výlevy emocí tentokrát soustředí na evokování strachu upřenými pohledy. Jeho neustálá kamenná tvář si vzbuzuje skutečný respekt, ale Hoffa je ve skutečnosti vždy jen krůček od násilného výbuchu.

3. Frank Lucas – Americký gangster

Když už jsme zmínili jednoho částečně sympatického gangstera v roli Al Pacina, byl by hřích zapomenout na toho, kterého si ve filmu Americký gangter zahrál Danzel Washington (64). Ten v roce 2007 ztvárnil úspěšného černošského mafiána Franka Lucase, který během války ve Vietnamu prakticky řídil celé newyorské podsvětí.

Frank Lucas začínal jako obyčejný dealer heroinu na ulicích Harlemu, ale postupně se díky své inteligenci a ledovému klidu dokázal vypracovat až na vrchol. Přestože jsou některé scény filmu výmyslem scénáristů a autora původní knižní předlohy, Washington podává v roli životní výkon a divák tak nemá šanci uhodnout, co se skutečně zakládá na pravdě, a co je fikcí.

Snímek ukazuje Lucasův kariérní růst jako typické naplnění onoho amerického snu skrze tvrdou práci a odhodlání, ale kvůli tomu, že ke svým úspěchům využívá oběti vietnamské války je pro diváka obtížné „hrdinovi“ filmu fandit. Lucas totiž heroin pašoval v rakvích zemřelých amerických vojáků, které by si nikdo nedovolil prohledávat. Vždy je totiž důležité mít na paměti, že sebevětší charizma nedokáže vyvážit odporné činy.

2. Henry Hill – Mafiáni

Režiséra Martina Scorseseho jsme již okrajově zmínili, ale díky jeho specializaci na příběhy z korupčního a mafiánského prostředí se i jeden z jeho filmů dostal na dnešní žebříček. Tímto filmem jsou Goodfellas, jejichž název je do češtiny překládán jednoduše jako Mafiáni. Stejně jako Washington v Americkém gangsterovi podal i Ray Liotta (64) v tomto snímku svůj životní výkon.

Mafiáni vyprávějí příběh mladého začínajícího gangstera, který už od dětství sní o tom, že se jednou stane opravdovým mafiánem. Začne se proto postupně dostávat do vyšších a vyšších vrstev, ale v tom je najednou zatčen policií za surové napadení jednoho dlužníka. Během čtyř let, která tráví ve vězení, se navíc dostává do kšeftů s drogami.

Když se dostává na svobodu, okamžitě se vrací ke své mafiánské rodině, ale začíná zjišťovat, že je jeho život v této organizaci ohrožen. Jeho přátelé jsou v hledáčku obávaného kmotra a Henry se dozvídá, že je hned dalším v pořadí. Proto se rozhodne přihlásit policii jako dobrovolný svědek, a tak získá novou totožnost a ochranu před neúprosným hněvem mafie. Jen díky němu se FBI skutečně podařilo zatknout padesát členů jeho zločinecké organizace.

1. Al Capone – Neúplatní

Co by to bylo za žebříček o skutečných mafiánech ve filmech, kdybychom nezmínili toho nejslavnějšího z nich. Nezákonný život tohoto gangstera začíná ve dvacátých letech v Chicagu během období prohibice. Většina z vás už proto asi tuší, že první políčko našeho seznamu neobsadil nikdo jiný než nebezpečný Al Capone.

Toho si ve snímku Neúplatní zahrál Robert De Niro (75), který má k mafiánským filmům opravdu blízko. Objevil se v druhém Kmotrovi jako mladý Vito Corleone, zahrál si gangstera Louise Garu ve filmu Jackie Brown a objevil se i ve výše zmíněných Mafiánech jako Jimmy Conway, mentor Henryho Hilla.

Jeho nejlepší mafiánská role však přišla až díky snímku Neúplatní, kde dokonale ztvárnil nejznámějšího mafiána historie. De Niro je ve své roli velmi přesvědčivý a téměř v každé scéně z něj čiší hrůza. De Niro v sobě zkrátka dokáže mistrně mísit onu mafiánskou hrubost a přesvědčivou přetvářku pro zachování svého veřejného obrazu.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Robert De Niro, Al Pacino, Denzel Washington, Jack Nicholson

Filmy:
Neúplatní, Hoffa, Mafiáni, Krycí jméno Donnie Brasco, Americký gangster

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
gangsteři, mafiánské filmy, krimi, kriminalita, slavní gangsteři, drogová mafie, Benjamin Lefty Ruggiero, Al Capone, známí gangsteři, Jimmy Hoffa, Henry Hill, slavné mafiánské filmy, mafie v USA, gangsteři v USA, americká mafie, Frank Lucas film, Frank Lucas gangster, filmoví gangsteři
TOPlist