Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Řidičům na českých silnicích se uleví. Všechny konvoje amerických vojáků již opustily Česko

Česko

  7:07
PRAHA - Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Česko. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5:30. Uvedla to armáda na svém twitteru. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.

Na dálnici D2 ve směru na Bratislavu se srazil kamion s jedním z vozidel amerického vojenského konvoje. foto: ČTK

Problémy na nejfrekventovanější české dálnici řešil s náčelníkem generálního štábu a s ministry dopravy a obrany i premiér Andrej Babiš (ANO). Situaci označil na serveru Blesk.cz za kritickou.

D1 kolabovala kvůli americkým konvojům, některé byly zastaveny. ‚Je to krizová situace,‘ řekl Babiš

Pět konvojů nakonec muselo být přes den z dálnice staženo. Znovu se rozjely až večer, když se doprava na silnicích uklidnila. Jedna ze skupin čekala ve Staré Boleslavi, dvě v Bernarticích na Benešovsku a dvě v Podivíně na Břeclavsku. Zbylých devět skupin opustilo české území už ve čtvrtek odpoledne. 

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na čtvrtek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje měla podle původního plánu opustit Českou republiku ve čtvrtek odpoledne.

Konvoj čítal víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Autor: