Babiš odeslal na Hrad návrh na výměnu ministra Staňka

ČSSD na post šéfa rezortu kultury prosazuje Michala Šmardu

ČSSD na post šéfa rezortu kultury prosazuje Michala Šmardu Zdroj: ČTK

Premiér Andrej (ANO) Babiš odeslal dnes na Pražský hrad návrh na odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou (oba ČSSD). Učinil tak po schůzce, na které se Šmardou probral jeho priority pro vedení resortu. O odeslání návrhu informoval mluvčí vlády Vladimír Vořechovský. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v souvislosti s končícím Staňkem zopakoval, že ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.

Šmarda ráno přístup prezidenta nechtěl komentovat. Novinářům pouze řekl, že situaci v úřadu je třeba řešit bezodkladně. Nejprve plánuje vypsat výběrová řízení na šéfy Národní galerie Praha a ředitele Muzea umění Olomouc, v delším horizontu pak chce připravit zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře.

Staněk, který podal rezignaci po kritice za odvolání šéfů Národní galerie Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa, by měl podle prezidenta dostat možnost, obhájit svoje kroky. Původně Staněk oznámil, že ke konci května rezignuje, ale prezident v úterý jeho demisi odmítl. Premiérovi navrhl, aby počkal s odvoláním ministra na výsledky prověřování trestního oznámení, které Staněk podal na Fajta a Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Policie trestní oznámení prověřuje.

Babiš nicméně už dříve uvedl, že chce dodržet koaliční smlouvu, podle které obsazují ministerstva ve své gesci strany podle svého výběru.

Staněk v rezignačním dopise napsal, že odchází z čela ministerstva na žádost Hamáčka. Zeman nepřijetí demise zdůvodnil tím, že ministr odhalil ve svém resortu "závažná ekonomická pochybení", a neměl by být za tato odhalení trestán. Podle výkladu ústavních právníků Jana Kysely a Jana Wintra by měl prezident odvolat ministra na návrh předsedy vlády bez zbytečného odkladu.