Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Liverpool, nebo Tottenham? Kdo ovládne nečekaný anglický souboj?

Sport

  16:15
PRAHA - Fotbalisté Liverpoolu si podruhé za sebou zahrají finále Ligy mistrů. V sobotním zápase s anglickým rivalem Tottenhamem touží „Reds“ dopadnout lépe než loni, kdy podlehli Realu Madrid 1:3. Finále se hraje od 21:00 v Madridu na stadionu Atlética Madrid.

Daniel Sturridge z Liverpoolu a Eric Dier v běžeckém souboji. foto: Reuters

„Nechceme znovu zažít to, co minulý rok. Prohrát finále je bolestné. Ale vzali jsem si z toho hodně zkušeností a snad je teď dokážeme zúročit,“ řekl BBC klíčový obránce Liverpoolu Virgil van Dijk, jehož tým je podle sázkových kanceláří velkým favoritem.

Oba týmy předvedly v semifinále velké obraty. Liverpool na svém stadionu deklasoval Barcelonu 4:0 a senzačně smazal úvodní prohru 0:3. 

Tottenham po domácí porážce 0:1 s Ajaxem Amsterodam v odvetě prohrával už 0:2 po poločase, ale třemi góly Lucase Moury skóre otočil a zvítězil 3:2. Brazilský záložník hattrick završil až v šesté minutě nastavení.

Danny Rose (uprostřed) komunikuje s rozhodčími.

„Nikdo před začátkem soutěže nečekal, že tady budeme, nikdo nám nevěřil ani ve čtvrtfinále a semifinále. Chceme vyhrát pro sebe, trenéra, klub a hlavně pro fanoušky. Ale nesmíme moc myslet na to, že pokud uspějeme, budou z nás legendy,“ uvedl bek Tottenhamu Danny Rose.

V pohárových zkušenostech má navrch Liverpool, který čeká už deváté finále. Elitní soutěž ovládl v letech 1977, 1978, 1981, 1984 a naposledy v roce 2005 s Čechy Milanem Barošem a Vladimírem Šmicerem. 

Naopak Tottenham je mezi nejlepšími dvěma celky Champions League poprvé.

Vzpruhou pro „Kohouty“ by měl být návrat kanonýra Harryho Kanea. Kapitán anglické reprezentace nehrál od 9. dubna, kdy se zranil v úvodním čtvrtfinále s Manchesterem City. 

„Trénuje s týmem a vypadá to velmi dobře. Ale uvidíme, jak na tom bude,“ konstatoval kouč Mauricio Pochettino.

Jeho svěřenci porazili Liverpool v jediném z posledních 14 soutěžních duelů. 

„Známe se výborně, ale tentokrát to bude úplně jiné než naše zápasy v Anglii,“ uvedl sedmačtyřicetiletý Argentinec, který může získat premiérovou trofej během pěti let u Spurs.

Georginio Wijnaldum z Liverpoolu slaví gól do sítě Barcelony v odvetě...
Lucas Moura slaví branku.

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp zase touží zlomit své finálové prokletí. 

Německý kouč v roce 2002 dovedl Dortmund k triumfu ve finále Německého poháru, ale od té doby prohrál s Borussií a následně s „Reds“ všech šest finálových zápasů. 

Zklamání v Lize mistrů Klopp zažil loni i v roce 2013, kdy s Dortmundem podlehl Bayernu Mnichov.

„V žádném finále jsem neměl tak dobrý tým jako letos. Kluci jsou nejlepším mixem potenciálu a přístupu, co jsem zažil,“ prohlásil Klopp. 

„Jestli by byl triumf v Champions League největším momentem mé kariéry? Ne, tím byl postup do bundesligy s Mohučí v roce 2004, když vezmete v úvahu naši tehdejší finanční situaci a další okolnosti. Ale když v sobotu zvítězíme, možná svou odpověď přehodnotím,“ řekl jednapadesátiletý trenér.

Liverpool až do posledního kola minulé sezony bojoval o anglický titul a skončil o bod za úspěšným obhájcem Manchesterem City. Čtvrtý Tottenham byl o propastných 26 bodů za finálovým soupeřem. 

„Jsou opravdu hodně silní. Porazili jsme je v obou ligových zápasech 2:1 a měli jsme na ně velký bodový náskok, ale tyhle věci se ve finále nepočítají. Není to tak, že jsme byli o pět pater nad nimi,“ podotkl Klopp.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!