Slavný Cirque du Soleil přivezl do Prahy magickou show podle Avatara

Cirque du Soleil přivezl do Prahy show podle Avatara (zdroj: ČT24)

Nejznámější soubor nového cirkusu na světě Cirque du Soleil přivezl do Česka příběh inspirovaný filmem Avatar. Odehrává se ale tisíce let před událostmi zobrazenými ve snímku. S představením Toruk – The First Flight cestuje cirkus čtvrtým rokem a Praha je jeho 99. zastávkou. V O2 aréně vyprodali osm představení, jejich sérii zakončí v neděli.

Desítky špičkových tanečníků a akrobatů na scéně, trojrozměrné projekce a především obří pestrobarevné rekvizity. Tak vypadá nejslavnější cirkus jednadvacátého století. „Od začátku se snažíme znovuobjevovat cirkusové umění. Rozhodli jsme se nemít žádná zvířata a opravdu se soustředit na lidské možnosti, představivost, posouvání hranic lidského těla a tvorby,“ říká mluvčí Cirque du Soleil Janie Malletová. 

V jedné ze tří hlavních rolí představení vystupuje také Jakub Plšek. Je teprve třetím Čechem, který se k souboru dostal. S Cirque du Soleil spolupracuje devátým rokem. Pro akrobata jde prý o nejlepší možné angažmá. „Ta úroveň je tak veliká, že člověk se může projevit daleko víc než v menších souborech,“ říká český akrobat.

Cirque du Soleil je proslulý velikostí svých produkcí. Akrobatů se na scéně pohybuje přes čtyřicet a další stovka lidí pracuje v zákulisí. Aby se soubor s kulisami a technikou přesunul, potřebuje 34 kamionů nebo pět letadel.

V jednom městě zůstává soubor týden. Už během posledního představení balí technici věci, které už nejsou potřeba, aby se přesun urychlil. V Praze totiž Cirque du Soleil hraje naposledy v neděli večer. Ve středu dopoledne bude stát scéna v Mnichově.

Pandora před příchodem lidí

Do Prahy přijel Cirque du Soleil už po šesté. Poprvé se ale soubor nechal inspirovat filmovým námětem, když po svém uchopil motivy z filmu Avatar Jamese Camerona. „Přišla jsem kvůli souboru. Samozřejmě film se mi také líbil, tak jsem si řekla, že to spojení bude dobré a že bych to ráda viděla,“ říká jedna z návštěvnic pražského uvedení.

Inscenace Toruk přenese diváky do světa filmové Pandory, magický příběh Toruk je ale zasazen tisíce let před událostmi zobrazenými ve snímku Avatar. Odehrává se ještě předtím, než kdokoliv z lidstva stanul poprvé na planetě Pandora obývané tvory Na’vi, jak o tom vypráví Cameronův film.

Toruk je už 37. produkcí společnosti Cirque du Soleil od roku 1984. Jejich představení vidělo na 200 milionů diváků na šesti kontinentech. Cirque du Soleil má téměř čtyři tisíce zaměstnanců sdružených v několika souborech, z toho 1300 umělců z více než padesátky zemí.