TOP 5 trailerů, které byly lepší než výsledný film

04.06.2019

Studia, která vytvářejí trailery k nadcházejícím filmům, často nejsou těmi samými, která stojí za tvorbou výsledného filmu. Proto se může stát, že se tyto krátké ukázky velmi liší od snímku, na který lákají diváky. Samozřejmě mají tvůrci trailerů k dispozici záběry ze skutečného filmu, ale střihem, hudbou a dalšími editačními procesy může z traileru čišet naprosto jiná atmosféra, která s chystaným filmem nemá pranic společného.

Trailery tak mohou divákům nabízet nejen odlišnou atmosféru, ale nastiňovat i jiný příběh, téma, či dokonce žánr. Často se tyto ukázky navíc povedou mnohem lépe než výsledný film. Jsou totiž krátké, úderné, a divákům jsou v nich často nabídnuty ty nejlepší scény. Zdlouhavé dialogy jsou z trailerů naprosto vypuštěny a jejich tvůrci se soustředí především na dynamiku a akčnost, které mají největší potenciál přilákat diváky.

Dnes vám proto představíme pětici trailerů, které jsou lepší než výsledný film. To však neznamená, že jsou tyto filmy automaticky špatné. Jen od nich diváci na základě ukázek měli mnohem větší očekávání.

Wild Wild West

Mohlo by se zdát, že na cokoliv Will Smith (50) sáhne, to bude mít úspěch. Stačí si vzpomenout na Muže v černém, Den nezávislosti či jeho úspěšný seriál s názvem Fresh Prince. Jeho filmografie je však tak obsáhlá, že v ní najdete i několik méně povedených kousků, jako je například Wild Wild West.

Podle traileru byste však mohli soudit, že půjde o originální akční komedii s rapovým soundtrackem z dílny Willa Smithe, neotřelým steampunkovým vizuálem a zkušenými herci. To by dohromady mělo automaticky znamenat zajímavý snímek s originálním příběhem, ale výslednému filmu to zřejmě někdo zatajil.

Wild Wild West se totiž stal zvláštní směsicí poměrně zajímavých nápadů, jejichž provedení se zkrátka nepovedlo. I proto má snímek na ČSFD pouhých 54 % a řadí se tak k jedněm z nejhorších, kterých se kdy Will Smith účastnil. Pokud chcete zjistit, o čem snímek je, stačí si pustit trailer, či hudební klip k titulní písni filmu.

Poslední vládce větru

Následující snímek to měl „spočítané“ ještě před tím, než vůbec šel do kin. Adaptoval totiž příběhy oblíbeného amerického animovaného seriálu s názvem Avatar: Legenda o Aangoviobrovskou fanouškovskou základnou. Vždy když filmoví tvůrci vytvářejí filmy na základě nějaké předlohy, je velká pravděpodobnost, že fanoušky původních děl neuspokojí. U Posledního vládce větru je to ještě slabé slovo.

Trailer však fanouškům původního seriálu dával naděli, že to s jejich oblíbenými hrdiny přeci jen nedopadne tak špatně. Ukázka byla plná oslnivých efektů a bojových scén, které skutečně připomínaly komiksové stránky. Výsledný snímek však postrádal veškeré kouzlo své seriálové předlohy a byl tak nezajímavou splácaninou, kterou si proti sobě režisér M. Night Shyamalan (48) poštval celou řadu svých dosavadních fanoušků.

Terminator Salvation

Snímek z roku 2009 s názvem Terminator Salvation měl navázat na úspěchy předchozích dílů série o vraždícím a téměř nezničitelném robotickém cestovateli časem, který má za úkol zničit či zachránit Sarah Connor a jejího syna. Záleží na tom, jak se vyspí. Trailer v této představě fanoušky Terminátora jenom utvrzoval.

Skutečně totiž došlo k „soudnému dni“ a vzpoura strojů vyhladila většinu lidského obyvatelstva. John Connor tak vede odboj proti zabijáckému Skynetu, který se snaží odstranit poslední zbytky lidstva. Zdálo se proto, že fanoušci skutečně dostanou to, na co po dobu tří filmů čekali – důvod, proč je John Connor pro budoucnost lidstva tak důležitý. V neposlední řadě byl trailer navíc plný povedených speciálních efektů.

Výsledný film se však nakonec točil především kolem postavy Marcuse Wrighta a onen odboj, na který fanoušci série čekali, byl odsunut na vedlejší kolej. Ve filmu navíc chyběl Arnold Schwarzenegger (71), který měl tou dobou plné ruce práce s Kalifornií, ve které zastával funkci guvernéra. Nejzajímavější částí snímku Terminator Salvation byl tak nechvalně proslulý agresivní výbuch Christiana Balea (45), kterým zaútočil na hlavního kameramana.

Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

Když už jsme zmínili zklamaná očekávání fanoušků dlouholeté série, nemůžeme zapomenout na první prequelovou epizodu Hvězdných válek z roku 1999. Diváci po celém světě byli nadšení, když se dozvěděli, že jejich milovaná série, která se na více jak patnáct let odmlčela, dostane nový díl. Když navíc vyšel první plnohodnotný trailerEpizodě I, dalo se jejich očekávání krájet.

Ukázka byla plná onoho kouzla, které sci-fi sérii George Lucase (75) proslavilo na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, objevil se v ní i nový hrozivě vyhlížející záporák a navíc byl tento trailer doplněn i o ikonickou hudbu Johna Williamse (87). Navíc se v ukázce objevily i mladší verze oblíbených hrdinů, a tak byli sci-fi nadšenci na Skrytou hrozbu opravdu natěšení.

Když však diváci později zjistili, že se veškerá akce filmu objevila ve výše zmíněných ukázkách, a že je zbytek nových Star Wars plný politických vyjednávání, zdlouhavých dialogů a opravdu nepatřičného humoru, byly veškeré jejich naděje na úctyhodné pokračování okamžitě pošlapány. Nejde o špatný film, ale rozhodně se jako celek nevyrovná tomu, co bylo divákům představeno v ukázkách.

Sucker Punch

Největším hříšníkem dnešního seznamu je akční snímek s názvem Sucker Punch, za kterým stojí Zack Snyder (53). Ten je v současnosti známý především jako režisér komiksových filmů studia DC, ale s komiksovou tvorbou má mnohem bohatší zkušenosti. V minulosti režíroval i snímek Strážci – Watchmen, 300: Bitva u Theropyl či právě Sucker Punch, který „vítězem“ dnešního seznamu.

Jak asi tušíte, tento snímek nedopadl úplně podle diváckých představ, ale hlavní vinu na tom nesou tvůrci traileru. Ti totiž ve své ukázce představili naprosto odlišný snímek, než který šel později skutečně do kin.

Trailer totiž ukazuje neotřelý akční film s originálním zpracováním, kterým se dost výrazně odlišuje od ostatních filmů podobného žánru. Veškerá akce vypadá úchvatně a mix drsné reality, fantastických stvoření a prvků science fiction všechny diváky na první pohled uchvátil. Je proto obrovská škoda, že byl výsledný snímek nudným béčkovým akčňákem, jehož potenciál byl absolutně promrhán kvůli příběhu plnému různých klišé a prapodivnému tempu.

(tod)

Fandím
14 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Christian Bale, Arnold Schwarzenegger, Will Smith, M. Night Shyamalan

Filmy:
Wild Wild West, Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, Terminator Salvation, Poslední vládce větru, Sucker Punch

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
komiks, Fantasy, Will Smith film, animovaný seriál, akční filmy, agresivní herci, filmové trailery, komiksové filmy, Star Wars, terminátor arnold, filmové ukázky, akční sci-fi, hollywoodské propadáky, akční fantasy
TOPlist