4. června 2019 • 20:00

Kouč Nizozemska: Messi je nejlepší, ale Zlatý míč si zaslouží Van Dijk!

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V poslední dekádě dominovala anketě Zlatý míč dvě jména: Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Mezi roky 2008-2018 nebral cenu nikdo jiný, minulý ročník ale opanoval chorvatský záložník Luka Modrič, čímž přerušil dlouhou přetahovanou mezi oběma fotbalovými génii. Po extrémně zajímavém průběhu evropských soutěží ale zůstává otázkou, kdo bude označen za nejlepšího fotbalistu roku 2019. Trenér nizozemského nároďáku Ronald Koeman nepochybuje - měl by to být obránce Liverpoolu Virgil van Dijk!



Ronald Koeman má za sebou pěknou řádku let zkušeností. Jako hráč si vyzkoušel angažmá v Ajaxu, PSV i Barceloně, z manažerského křesla vedl Benfiku, Valencii nebo Everton. Teď koučuje nároďák své rodné země a právě prostřednictvím youtube kanálu nizozemské fotbalové asociace polemizoval nad Zlatým míčem pro rok 2019.

„Stále si myslím, že je nejlepším hráčem světa Messi, ale tentokrát bych vybral jiného fotbalistu," začal vysvětlovat svůj pohled na věc. „Ballon d'Or je obvykle udělován ofenzivním hráčům, kteří střílejí góly, nebo na ně minimálně nahrávají. Jestli ale byl někdy čas na vyzdvihnutí výkonu obránce, tak je to teď," pokračoval.

Virgil van Dijk během finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Tottenhamem (2:0)
Virgil van Dijk během finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Tottenhamem (2:0)

Koeman přitom musí vědět, o čem mluví. V reprezentaci trénuje dva stopery světové úrovně: Virgila van Dijka (27) a Matthijse de Ligta (19 let).

A právě jeden ze zmiňovaných by měl být podle Koemana hlavním adeptem na cenu.

„Messi si zaslouží dostávat ocenění, dokud neskončí s fotbalem. Zároveň je ale z hlediska Zlatého míče důležité také vyhrávat se svým týmem velké trofeje," přiblížil šestapadesátiletý trenér své myšlenkové pochody.

I když by někteří mohli namítat, že Barcelona ovládla La Ligu, Katalánci nezvládli finále Copa del Rey s Valencií (1:2) a hlavně odvetu semifinále Ligy mistrů s Liverpoolem, kterému po výhře 3:0 na Nou Campu podlehli až ostudně 0:4.

„Messiho si v letošním ročníku zaslouží porazit Virgil van Dijk. Byl klíčovou součástí svého vítězného týmu po celou sezonu a i ve finále Ligy mistrů," vysvětloval Koeman. „Mohl by být inspirací pro ostatní, hrál na hranici svých možností," dodal.

VÍTĚZOVÉ ZLATÉHO MÍČE OD ROKU 2008
Rok Jméno Stát Klub 
2008 Cristiano Ronaldo Portugalsko Manchester United 
2009 Lionel Messi Argentina Barcelona 
2010 Lionel Messi Argentina Barcelona 
2011 Lionel Messi Argentina Barcelona 
2012 Lionel Messi Argentina Barcelona 
2013 Cristiano Ronaldo Portugalsko Real Madrid 
2014 Cristiano Ronaldo Portugalsko Real Madrid 
2015 Lionel Messi Argentina Barcelona 
2016 Cristiano Ronaldo Portugalsko Real Madrid 
2017 Cristiano Ronaldo Portugalsko Real Madrid
2018 Luka Modrič Chorvatsko Real Madrid

Koeman je opravdovým králem nizozemského fotbalu. Muž, který zasvětil celý svůj život fotbalu, má možnost své světové obránce připravovat, občas si s nimi navíc zahraje třeba i bago.

„Díky tomu, jak u nás v Nizozemsku funguje systém, se nám do národního mužstva povedlo přivést některé velmi dobré mladé hráče. Někdy to tak ve fotbale funguje, atmosféra okolo holandského fotbalu se každopádně změnila," přiznal Koeman.

„Jsme na dobré cestě, abychom se dostali tam, kam se chceme dostat. Frenkie (de Jong, 22 let) podepsal smlouvu s Barcelonou a De Ligt také podepíše s některým z velkých klubů," pokyvoval zkušený kouč. 

V Nizozemsku panuje s hráčským rozvojem velká spokojenost, ještě před pár lety přitom všechno bylo jinak. „Jsme opravdu pyšní. Posledních pět let národního týmu nebylo ideálních, hojně se mluvilo o krizi. Teď ale každý potvrzuje, že jsme se vrátili zpátky na správnou cestu. Koneckonců každý viděl jízdu Ajaxu Ligou mistrů i výsledky nároďáku."

"The Oranje" budou bojovat o triumf v Lize národů o první příčku, v semifinále (6.6.) je čeká Anglie. „Všichni chceme udělat maximum, abychom Nizozemsko dostali na velké turnaje, protože tím odměníme naše fanoušky. Jsou pro nás opravdu důležití. Bráníme barvy naší země," uzavřel Koeman.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud