Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

‚Destabilizace Česka.‘ Obhajoba Babiše k auditu EK je přes čáru, píše slovenský list

Svět

  9:32
Bratislava - Obhajoba českého premiéra Andreje Babiše, který návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně jeho údajného střetu zájmů v souvislosti s holdingem Agrofert označil za útok na Česko a za destabilizaci Česka, je „přes všechny čáry“. Napsal to ve středu slovenský list Sme, který na titulní stránce také otiskl fotografii z úterní mohutné demonstrace na pražském Václavském náměstí, jejíž účastníci požadovali demisi Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Premiér Andrej Babiš na pondělní tiskové konferenci. foto:  Michal Šula, MAFRA

Podle slovenského listu Pravda zase Babiš zažil v kauze jednu z největších zkoušek ohněm.

„Přes všechny čáry a na míle vzdálená seriózní obhajobě jsou jeho (Babišova) slova, že auditní zpráva je útokem na Českou republiku, na české zájmy a za - nyní pozor - destabilizaci státu,“ uvedl Sme. Dodal, že čistě paranoidní výklad zprávy EK je tou opravdovou hrozbou pro stabilitu státu, protože důsledkem může být Babišův ostrý konflikt zájmů i s Bruselem.

Podle Sme ovládl Babiš část médií, stát bez okolků řídí jako firmu a jeho koncern (vložený v únoru 2017 do svěřenských fondů) inkasuje peníze z evropských fondů. „Zápas o interpretaci reality můžeme dnes v přímém přenosu sledovat v Česku,“ soudí list. Dodal, že Babiš používá „zbraně“ maďarského premiéra Viktora Orbána, kterého list označil za novodobého evropského autokrata.

Podle Pravdy zažil Babiš jednu z nejtěžších zkoušek ohněm od doby, co čelí podezření z dotačního podvodu. Deník to napsal v reakci na debatu Poslanecké sněmovny o návrhu zmíněné auditní zprávy EK a na demonstraci na Václavském náměstí. V článku pod titulkem „Zlost na Babiše je velká jako Václavák“ deník poznamenává, že výzvy k rezignaci ze strany opozičních politiků i demonstrantů Babišem nehnuly.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...