TOP 5 filmů o speciálních jednotkách

07.06.2019

Každý z nás má rád jiného akčního hrdinu, který dokáže vlastnoručně vyřešit téměř jakýkoliv problém. Tyto filmy jsou však většinou až příliš neuvěřitelné, než aby se skutečně mohly stát. Snad ani Chuck Norris (79) by nedokázal překonat tolik nástrah na vlastní pěst. Většinu uvěřitelnějších konfliktů proto řeší elitní skupiny skutečně ostřílených profesionálů.

Ty nejlepší týmy speciálně vycvičených vojáků či policistů vám proto představíme v dnešním žebříčku. I když jsou hlavními hrdiny jednotlivci, každý z nich potřebuje solidní tým, na který se může za každé situace stoprocentně spolehnout. Přestože to s nimi občas nedopadne úplně dobře, každý z nich je naprostým profesionálem, který na své kolegy nedá dopustit.

5. S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení

Snímek S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení vypráví příběh bývalého elitního policisty, který se snaží získat zpět své místo. Během jedné akce totiž učinil sporné rozhodnutí, což vedlo k jeho vyhazovu od policie. Nyní se po boku jiných policistů snaží začlenit do nové speciální jednotky.

S.W.A.T. je zkratka sousloví „Speciální zbraně a taktiky“, což přesně popisuje činnost této jednotky. Její členové jsou totiž někde na pomezí policie a armády. S.W.A.T. je proto i ve skutečnosti využíván jen při těch nejkomplikovanějších situacích, se kterými by si obyčejná policie nedokázala poradit.

Snímek s Colinem Farrelem (43) v hlavní roli ukazuje nejen profesionalitu těchto polovojáků, ale i jejich intenzivní trénink. Každý z týmu je jeho nedílnou součástí a speciální výcvik, výbava a taktiky jim nad zločinci dávají nespornou výhodu. Ani takhle přísná disciplína a kázeň však často nedokáže stoprocentně zamezit pýše a peněžním motivacím, a tak se členové speciální jednotky musí postavit bývalému kolegovi, kterého zlákala vidina stomilionové odměny spojená s pomstou.

4. Slzy slunce

Jednou z nejznámějších vojenských jednotek Spojených států jsou bezpochyby Navy SEALs. I jejich název je zkratkou, která však naznačuje různé možnosti jejich využití. Tyto jednotky jsou totiž využívány jak na moři (SEa), tak ve vzduchu (Air) i na pozemní akce (Land).

Existuje celá řada snímků, které ukazují profesionalitu těchto jednotek. Jedním z těch nejlepších jsou Slzy slunce, které se objevují i na dnešním seznamu. V tomto filmu se Bruce Willis (64) se svou jednotkou vydává na riskantní záchrannou misi, jejímž cílem je vysvobození atraktivní lékařky z jedné z nigerijských vesnic ovládaných místním diktátorem.

Přestože je to velice složitý úkol, sehranost SEALů a schopnost zachování chladné hlavy i při těch nejvyhrocenějších situacích jim nad místními zločinci dávají navrch. Jednotka pod vedením A. K. Waterse dokáže dělat rychlá rozhodnutí a operativně měnit své původní plány, což z nich dělá skutečně obávané protivníky.

3. Na život a na smrt

I další snímek dnešního seznamu ukazuje jednotku Navy SEALs. Tentokrát ji však nevede Bruce Willis, ale Mark Wahlberg (48). Ten je společně se svým elitním týmem vysazen v afgánských horách přímo ve středu území Tálibánu. Jeho tým se musí okamžitě zorientovat v nehostinném a neznámém terénu, aby mohl v nedalekém nepřátelském táboře odstranit jednoho z vůdců teroristické skupiny z okolí Usámy Bin Ládina.

Speciální jednotka však zanedlouho narazí na neozbrojené civilisty, které navzdory svým instrukcím nechá uprchnout. Tato laskavost se jim však nevyplatí, jelikož i tito civilisté patří mezi sympatizanty Tálibánu. Místní vojáky proto upozorní na přítomnost elitních amerických vojáků a z nelehké, ale přímočaré mise se stává mnohem komplikovanější vojenská akce.

Naštěstí se elitní jednotka může spolehnout na svůj speciální výcvik a dokáže teroristům na jejich území pořádně „zavařit“. Jeden po druhém však postupně podlehnou obrovské početní přesile, až zbyde jediný přeživší, kterému nezbývá než skutečně bojovat Na život a na smrt.

2. Černý jestřáb sestřelen

Plný název jednotky z akčního snímku Černý jestřáb sestřelen zní „1st Special Forces Operational Detachment-Delta“. Kvůli nadměrné délce tohoto jména ji většina vojáků nazývá jednoduše Delta Force.

Delta Force je součástí americké armády, která byla v roce 1993 vyslána do somálského Mogadišu, aby tak zajistila hladký průběh mírové operace Spojených národů. Jejich úkolem byl únos několika vojenských důstojníků místního diktátora, ale jak to tak bývá, zdánlivě snadný plán se velmi nepříjemně zvrhnul.

Členové Delta Force jsou však velmi ostřílenými vojáky, kteří si dokáží poradit i ve zdánlivě bezvýchodných situacích. Okamžitě proto zaimprovizují záchrannou akci, která má za cíl vysvobodit přeživší ze sestřeleného vrtulníku. Jejich obrovská disciplína, kuráž a výdrž zajistila úspěch této náročné vojenské operace.

1. 30 minut do půlnoci

I snímek 30 minut do půlnoci vypráví příběh skutečných vojáků, kteří se podíleli na boji proti teroristické hrozbě. Konkrétně šlo o členy SEAL Team Six a DEVGRU, kteří v roce 2011 úspěšně odstranili teroristického vůdce Usámu Bin Ládina.

Jde o jednu z nejznámějších misí speciálních jednotek, která se nesmazatelně zapsala do historie boje proti terorismu. Po téměř desetiletém lovu tohoto nejznámějšího teroristického vůdce se elitním vojákům podaří Bin Ládina vystopovat a efektivně odstranit. Jen díky jejich profesionalitě se jim podaří  a infiltrovat úkryt vůdce Al-Káidy bez větších obtíží.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Chuck Norris, Bruce Willis, Colin Farrell, Mark Wahlberg

Filmy:
Černý jestřáb sestřelen, S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení, Slzy slunce, Lone Survivor, Zero Dark Thirty

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
válka, válečný film, Usáma bin Ládin, akční filmy, Speciální jednotka film, ozbrojené konflikty, terorismus, vojáci, filmy podle skutečné události, Bruce Willis filmy, Mark Wahlberg filmy, hrdinové, speciální jednotky, speciální výcvik, přestřelky, černý jestřáb sestřelen, elitní jednotky
TOPlist