Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zařídit miniaturní byt? IKEA hledala řešení u domácností v Asii

  1:00
Byty se zmenšují, jejich ceny stoupají. A přibývá single domácností, kterým malý prostor tolik nevadí. Podle Eurostatu žije nejvíc Evropanů single, v roce 2018 to bylo téměř 40 procent obyvatel Evropské unie. Tato situace se tak odráží i ve výrobě nábytku.

Trend malých bytů se nevyhýbá ani Česku, poptávce po nich (na větší totiž dosáhne jen málokdo) se přizpůsobili i developeři, kteří nabízejí především byty 1+kk a 2+kk, ty v loňském roce tvořily 65 % všech prodaných bytových jednotek. Pouze 15 procent z celkového množství prodejů bylo v kategorii 4+kk.

Nová řada nábytku Rognan je určena do místností s plochou 10 m2. Celá sestava se pohybuje po kolejnicích. Přes den lze celou sestavu přisunout ke stěně tak, aby vznikl „obývací pokoj“.

Miniaturní bydlení v Asii, kde nabízené interiéry mívají i pouhých 12 m2, zejména v Číně, ale také v Japonsku, představuje neradostnou skutečnost. Přitom třeba v Hongkongu vyjde takový byt v novostavbě v přepočtu na více než 10 milionů korun.

Jak do takového prostoru vtěsnat postel, skříň, kuchyň či psací stůl, aniž by si člověk připadal jako ve skladišti? Švédská IKEA se rozhodla přispět k řešení bydlení budoucnosti pomocí své nové kolekce „robotického“ nábytku Rognan.

Nábytek pro 10 metrů čtverečních

IKEA navázala spolupráci s americkým startupem Ori. Společně navrhli nový „robotický“ nábytek určený zejména pro malé byty ve městech. „Městský prostor je příliš cenný a vzácný na to, aby byl statický a pasivní,“ hodnotí Ori projekt na svých webových stránkách. 

Fotogalerie

Nová řada dostala jméno Rognan. Její součástí je třeba kombinace pohovky a šatních skříní, pod nimiž se ukrývá postel. Vše se v prostoru pohybuje díky kolejnicím a kolečkům snadno, bez větší námahy pro uživatele. Komplet, který lze umístit na plochu 10 m2, by měl obsahovat i psací stůl.

Na trh by měla jít řada v průběhu příštího roku a určitě není náhodou, že s jejím uvedením na trh počítá IKEA právě v Asii, a to v Hongkongu a v Japonsku, kde se bojuje s prostorem nejvíc.

„Dlouhodobě pracujeme na vývoji řešení pro bydlení v malém prostoru a víme, že mezi největší výzvy v našich domovech patří skladování a nalezení místa, kde bychom mohli podnikat všechny aktivity, které doma chceme dělat. To platí zejména ve velkých městech, kde lidé musí dělat kompromisy týkající se funkce jejich domovů. To jsme chtěli změnit,“ říká Seana Strawnová, vývojářka produktů pro inovace v IKEA Švédsko.

Na noc lze vysunout ze sestavy dostatečně velké dvoulůžko.

Rognan je postavený na systémově navržené robotické platformě Ori. Pracuje s úložným systémem IKEA Platsa, lidé si tak budou moci změnit funkci či vzhled nábytku sami. Nebo použít části pro ukládání jinde. Pro novou řadu využili designéři také takzvané chytré osvětlení Trådfri.

Forma, funkce i cena systému Rognan vycházejí z potřeb obyvatel měst, kteří žijí v extrémně malém prostoru. Potřebné informace získali tvůrci na základě průzkumu na maloobchodních trzích IKEA v Hongkongu a Japonsku.

Italský přístup

Nábytek, který se různě skládá a proměňuje, však není žádnou novinkou, zejména italští designéři řeší problém malého prostoru už léta. Každoročně se na milánském veletrhu Salone del mobile objeví řada novinek. Nejdříve řešili návrháři jen spaní, později se však na zaměřili na celý interiér.

Už v roce 2013 tak předvedli designéři značky Clei v Miláně koncept modulárních prvků Elastic Living. Systém připomínal moderní knihovny v archivech, kde stačí zatočit „klikou“ a jednotlivé moduly se začnou posouvat. V interiéru si tak snadno zvětšíte tu část, kterou právě potřebujete, kuchyň, obývací pokoj či ložnici (podívejte se na video).

Premiéru měl však prototyp ještě před Milánem v Muzeu města New York, kde nadchl Američany v čele s tehdejším starostou města Michaelem Bloombergem. I zde jsou ceny nemovitostí velmi vysoké, i tady existují tisíce miniaturních bytů, pro něž by byl nápad italských designérů zajímavým řešením.

Elastic Living představuje systém modulárních prvků, kde nechybí ani malá „tělocvična“ s trenažérem nebo koupelna s WC. Stačí si jen ponechat úzkou chodbu podél modulů a pak s nimi posouvat podle potřeby.

Stůl pro čtyři, malá, ale funkční kuchyň. Hosté mohou přijít.

Hosté odešli, kuchyň lze uzavřít. a stůl sklopit.

Teď už stačí jen sklopit postel a jít spát...

Designéři značek Clei, ale třeba i Campeggi a dalších přicházejí s nápady na variabilní a mobilní nábytek zcela pravidelně. Mnohá řešení mají i patentovaná. Pro prezentaci novinek na veletrhu používají hostesky, které neúnavně rozkládají a skládají jednotlivé kusy nábytku. Dívky manipulují i s velkými sestavami velmi lehce, takže zákazník má jistotu, že něco takového by zvládl i on sám.

Italští návrháři dávají klientům možnost vytvořit si vlastní sestavu z řady prvků, barev i materiálů, které jejich systémy nabízejí.

  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Z levných domů pro vojáky zůstaly jen ukázky, dnes ovšem za miliony

17. dubna 2024

S koncem druhé světové války vedla potřeba domů pro vracející se vojáky k explozi moderní...

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...