5 nejulítlejších akčních scén z bollywoodských filmů

09.06.2019

Filmový průmysl má dvě hlavní „Mekky“ své tvorby. Tou první je kalifornský Hollywood, ve kterém vznikají filmy pro západní publikum a tou druhou je indický Bollywood. Zatímco Hollywood je skutečným místem, které naleznete v prosluněném Los Angeles, Bollywood byste na žádné mapě nenašli. Jedná se totiž jen o souhrnný název indické filmové tvorby, který je kombinací slov Bombaj a Hollywood.

Mohlo by se zdát, že je Bollywood jen jakousi obskurní zvláštností, která nenese celosvětový význam, ale opak je pravdou. Stejné úspěchy, jaké hollywoodské filmy slaví v západním světě, patří i Bollywoodu pro svět východní. Tyto filmy mají často mnohem větší rozpočty a kvůli obrovské asijské populaci, které jsou bollywoodské filmy určené, mají často i vyšší návštěvnost.

Jelikož jsou tyto filmy opravdu hodně cíleny na východní publikum, mohou tomu západnímu často připadat zvláštní, a někdy až dokonce směšné. Abyste měli představu, co tím myslíme, připravili jsme si pro vás dnes žebříček těch pěti nejšílenějších akčních scén z bollywoodských filmů.

5. Asijský terminátor vs. policejní armáda – Enthiran

Enthiran je v podstatě indickou odpovědí na amerického Terminátora. Tentokrát však nejde o robota, který cestuje do minulosti, ale o androida Chittiho, kterého stvoří zapálený vědec. Tento android je jeho největším úspěchem, ale situace se zvrtne, když se mu doktor rozhodne implementovat lidské emoce. Jedna věc vede k druhé a Chitti se rozhodne vyhladit lidstvo a osídlit jej novým druhem zvaným „robo-sapiens“.

Kdyby vám už samotná zápletka nepřipadala jako z jiného světa, pak tu jsou akční scény tohoto nezapomenutelného snímku. Všechny jsou vytvořeny pomocí zvláštních a poměrně zastaralých speciálních efektů, a rozhodně neodpovídají standardům západní kinematografie. Všechna akce je natolik přehnaná, až to skutečně působí komicky.

Chitti se nejprve postaví armádě policistů tím, že jim svým vnitřním magnetem sebere všechny jejich zbraně, které proti nim pak najednou použije. Později se spojí se svými dalšími klony a vytvoří nezastavitelnou kouli, ze které vyčuhují střelné zbraně, nebo se pak změní i v obřího hada složeného z mnoha androidů. Většina efektů filmu vypadá, jako by je stvořil žák základní školy, ale to jim dodává na specifickém šarmu a oné komičnosti.

4. Nekonvenční záchrana – Magadheera

Indie je podle filmů, které v ní vznikají, místem, kde neplatí žádné fyzikální zákony. Jak jinak se dá vysvětlit záchranná akce, kterou na konci snímku Magadheera předvedou jeho hrdinové. Ti se snaží zachránit krásnou Indu, která je reinkarnací dávno zesnulé princezny Mitravindy, od zlého Raghubeera. Raghubeer se o princezninu lásku snažil už v minulém životě, a když ji nemohl získat, rozhodl se zničit celé království.

Naštěstí reinkarnací prošel i bojovník Bhairava, do kterého se Inda v minulém životě zamilovala. Teď se však zdá všechno ztraceno, jelikož je Inda v Raghubeerově zajetí a Bhairavovi hrozí smrt kvůli blížícím se čepelím vrtule helikoptéry. V tu chvíli mu však přispěchá na pomoc jeho přítel, který na helikoptéru vyšle svůj jeep.

Ten ve vzduchu ještě nabere rychlost a helikoptéru sestřelí. Bhairava tak má šanci princeznu zachránit, ale jeho protivník se rozhodne, že pokud ji nemůže mít on, nebude ji mít nikdo. Vezme ji proto za ruku a rozběhne se ke kraji útesu, ze kterého chce společně s Indou skočit dolů. Bhairava však expertně vrženou mačetou přesekne svému sokovi ruku a ten do propasti padá sám.

3. Superhrdinská akce – Krrish 3

Zatímco u nás se superhrdinské filmy začaly opět dostávat k mainstreamovému publiku pořádně až v roce 2008, kdy vyšel první Iron Man, v Indii o tomto trendu tušili už o dva roky dříve. V roce 2006 šel totiž do kin snímek o chlapci obdařeném nadpřirozenými schopnosti, s názvem Krrish.

Krrish je typický maskovaný superhrdina, který disponuje různými superschopnostmi. K jedné z těch nejlepších akčních scén dojde ve třetím dílu z roku 2013, když se Krrish postaví hned několika protivníkům zároveň. Mezi nimi jsou žabí muž, který na hrdinu útočí svým vystřelovacím jazykem, supersilák a žena, jejíž schopnosti vůbec nerozumíme. Zřejmě dokáže svou kůži nalepit na své protivníky. Jak jí to však pomáhá v boji je pro nás velkou záhadou.

2. Rotující automobil a bleskové reflexy – Singham

Jestli existuje snímek, na který byste se měli podívat, aniž byste rozuměli jedinému vyřčenému slovu, pak je to bezpochyby Singham. Pokud máte rádi přeháněnou akci, drsňácké výrazy a zpomalené záběry, je Singham přesně pro vás. Dnes vám představíme pouze jednu akční scénu, ale obdobných klenotů je snímek plný až po okraj. Tato část však obsahuje vše, co o filmu režiséra Rohita Shettyho (45) potřebujete vědět.

Singham je hrdinný policista, který vede policejní stanici v jedné malé indické vesničce. Ta samá vesnice je však sužována tvrdou rukou mafiánského bosse, který si v ní dělá, co se mu zlíbí. To se však zásadovému Singhamovi samozřejmě nelíbí a rozhodne se s tím něco udělat.

V této scéně Singham bojuje po boku svých policejních kolegů, ale když selžou, vezme celou situaci do svých rukou. Zločince dožene ve svém policejním autě, ze kterého za jízdy ve smyku s grácií vystoupí (jak jinak než ve zpomaleném záběru) a prchajícím padouchům prostřelí pneumatiku. To jejich vůz vymrští do vzduchu a roztočí kolem jeho osy. Singham pak s ledovým klidem sáhne do rotujícího auta, které mu letí nad hlavou a jednoho ze zločinců jednoduše za letu vytáhne ven. Potřebujete snad slyšet víc?

1. Driftování na koni – Alluda Mazaaka…!

Singham byl dlouho adeptem na první místo dnešního žebříčku, ale v momentě, kdy uvidíte záběry z filmu Alluda Mazaaka…!, vám bude hned jasné, proč jsme sem museli obsadit právě tento snímek. Alluda Mazaaka…! vypráví příběh Seetharama, který je legendárním tanečníkem, skvělým milovníkem a neporazitelným bojovníkem.

V boji proti bezpráví je schopen snést téměř cokoliv a jeho vynalézavost mu dává nad jeho nepřáteli navrch. Upřímně, vás by napadlo vyřešit zablokovanou cestu tím, že svého koně povalíte na bok a pod nákladním autem projedete smykem? Napadlo by vás projet se svým koněm proskleným přívěsem? Unikli byste blížícímu se autu tím, že jej vymrštíte do vzduchu trubkou hozenou do jeho motoru? Dávají takové otázky vůbec smysl? Obyčejným smrtelníkům zřejmě ne, ale v Bollywoodu je možné vše.

(tod)

Celebrity:
Rohit Shetty

Filmy:
Magic of Spell, Krrish 3, Enthiran, Alluda Mazaaka...!, Singham

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
humor, akce, akční filmy, indické filmy, indická kinematografie, Bollywood, akční komedie, šílené filmy, akční hrdinové, souboje ve filmech, superhrdinové, bojové scény, akční scény, největší exploze, přestřelky, šílená akce, šílené akční scény, terminátor, výbuchy
TOPlist