Ondřej Neumann: Komunisté se vždy jezdili učit do Moskvy. Dříve jak jiným zakroutit krkem, dnes praktikám hybridní války

Napsal/a Ondřej Neumann 10. června 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

IN MEDIAS RES. Na nezávislá média – jeden z pilířů demokracie – je veden nesmlouvavý útok. Protože stojí v cestě. Totalitářům, ale i těm, kteří si chtějí beztrestně přilepšovat z evropských či státních miliard. A k útoku se hodí jakákoliv munice. Včetně zjevných nesmyslů. Jeden pochází z dílny Vojtěcha Filipa, prvního mezi českými komunisty. 

Šéf tuzemských komunistů Vojtěch Filip pošťouchl novinářskou obec. Do éteru v rozhovoru pro Hospodářské noviny vypustil myšlenku, že by novináři po vzoru politiků měli být voleni. Jak to myslí, nijak neupřesnil. Jen ubezpečil, že to myslí smrtelně vážně.

V pátek pak otočil s tím, že myšlenku na volbu novinářů zveřejnil pouze proto, aby přitáhl pozornost ke svému skutečnému plánu – povinnému majetkovému přiznání. Pro začátek pro zaměstnance veřejnoprávních médií – ČT, ČRo a ČTK.

Recesí proti blbosti

Většina žen a mužů pera (či videa a mikrofonu) na původní komunistův nápad zareagovala jediným možným způsobem – recesisticky začala chystat své volební kampaně. Přesto se zjevná blbost stala předmětem seriózních úvah, dočkali jsme se i politických reakcí, své si řekl Syndikát novinářů.

Filipův nápad – jakkoliv nesmyslný – totiž zapadá do současného tažení proti svobodným médiím. Veřejnoprávním i soukromým.

Premiérovi Babišovi nestačí, že vlastní velký vydavatelský dům. Komunistům, dalšímu z členů faktické vládní koalice, je málo vlastní stranický deník Haló noviny.

Všichni novináři napříště musí poslouchat jako redaktoři mediální divize Agrofertu či partajního plátku. Krčit se strachy před možným trestem za neposlušnost, či se lísat ke svému chlebodárci. Je třeba zkrátka převzít kontrolu nad vším, co se srkze média dostává k voličům.

 

 

S Kremlem na věčné časy a nikdy jinak!

Proto jsou mediální rady obsazovány poslušnými lidmi nevalných morálních kvalit, kteří mají postupně krotit ČT, ČRo či ČTK. Proto jsou systematicky slovně napadáni konkrétní moderátoři či redaktoři. Když už je nelze nachytat při chybách v jejich práci, alespoň začíná být zpochybňována jejich profesionalita i integrita.

„Mediokracie vítězí nad demokracií,“ tvrdil v rozhovoru pro Hospodářské noviny komunista Filip. Vypouští jen slovní mlhu. Ta má zakrýt fakt, že se vede nelítostný útok na jeden z pilířů demokracie – nezávislá média. Protože stojí v cestě. Totalitářům, ale i těm, kteří si chtějí beztrestně přilepšovat z evropských či státních miliard. A k útoku se hodí jakákoliv munice.

Včetně vypouštění nesmyslných nápadů. Komunisté se ostatně vždy jezdili učit do Moskvy. Kdysi jak zakroutit krkem svobodomyslným občanům, dnes praktikám hybridní války.


Text vznikl ve spolupráci HlídacíPes.org s týdeníkem Marketing&Média. Více o médiích a marketingu najdete v aktuálním vydání M&M, které vychází každé pondělí.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)