Západ Čech zasáhly velmi silné bouřky, kroupy a vítr

Západ Čech zasáhly velmi silné bouřky, vítr a kroupy (zdroj: ČT24)

Na západ Čech dorazily v pondělí večer bouřky. I když přeháňky byly jen několikaminutové, někde kroupy poškodily skla na domech nebo autech. Meteorologové varovali před přívalovým deštěm, kdy může napršet až čtyřicet litrů vody na metr čtvereční, i větrem s nárazy o rychlosti kolem devadesáti kilometrů za hodinu. Silné bouřky, ale o něco menší intenzitě, se mohou vyskytnout také v jižních, středních a severních Čechách.

Bouřky přišly do západočeského pohraničí před 20. hodinou. V první vlně je doprovázely i kroupy, které měly velikost i několik centimetrů. Například v Lomnici u Sokolova dokázaly rozbít střešní okna nebo poškodit skla automobilů. Přeháňky ale byly lokální a trvaly jen několik minut.

Meteorologové varovali před bouřkami a vedry už v pondělí před polednem. Večer pak výstrahu rozšířili na další regiony a pro část krajů nově platí výstraha před větší intenzitou bouřek. Výstrahu před velmi silnými bouřkami ČHMÚ vydal pro Karlovarský a Plzeňský kraj, jihozápadní část Ústeckého kraje a západní část Středočeského kraje. Platí až do úterních 3:00.

Výstraha před bouřkami o menší síle platí po stejnou dobu pro Prahu, zbytek Středočeského a Ústeckého kraje a Jihočeský a Liberecký kraj. V těchto regionech se také může objevit krupobití, ale srážek bude méně a vítr bude mírnější. V přívalových deštích naprší až třicet litrů vody na metr čtvereční a nárazy větru budou mít rychlost kolem sedmdesát kilometrů za hodinu.

Se silnými bouřkami se v pondělí potýká Německo. Mnichov a okolí večer zasáhlo silné krupobití. Kroupy dosahovaly podle svědků velikosti golfového míčku. Bouřky vyvracely i stromy, hlásila agentura DPA. Nejméně dva lidé byli kroupami lehce zraněni. S bouřlivým počasím musí počítat podle předpovědí Němci – stejně jako Češi – i v úterý.

V úterý se bouřky vrátí, na východě budou vedra

Bouřky se pak podle meteorologů vrátí v úterý odpoledne. Velmi silné bouře s kroupami a přívalovými dešti s úhrny až padesát litrů na metr čtvereční zasáhnou od tří odpoledne Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj.

Méně silné bouřky s úhrny srážek do třiceti litrů na metr čtvereční hrozí ve stejnou dobu v Praze, na Vysočině a ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Ve všech zmíněných regionech se také může objevit vítr s nárazy o rychlosti až sedmdesát kilometrů za hodinu. Výstraha platí pro všechny zmíněné regiony do středečních 3:00.

Část Česka rovněž podle ČHMÚ zasáhnou v úterý odpoledne vedra, při nichž teplota překročí 31 stupňů Celsia. Výstraha platí od úterních 14:00 do 20:00 pro Prahu a Středočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj a až do odvolání také pro celou Moravu a Slezsko. 

Přívalový déšť může podle meteorologů zatopit níže položená místa a sklepy. Nárazy větru pak mohou lámat větve. Lidé by měli zajistit okna, dveře a volně položené předměty na zahradě. Řidiči musí být opatrní.

Silné bouřky zasáhly Česko také ve čtvrtek. Hasiči kvůli nim měli více než 300 výjezdů. Nejvíce v Praze, Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Většinou odčerpávali vodu ze sklepů, kanálů a komunikací, odklízeli naplavené bahno a odstraňovali popadané stromy.

Teploty okolo 30 stupňů se udrží celý týden

Podle předpovědi ČHMÚ budou skoro celý týden teploty přes den atakovat 30 stupňů Celsia. Na jihovýchodní Moravě může být až 33 °C, na západě Čech pak má být o něco chladněji – zhruba kolem 27 °C. Nejteplejším dnem by měla být sobota s teplotami od 30 do 34 °C, pak přinese studená fronta mírné ochlazení. V průběhu celého týdne také budou hrozit bouřky.

ČHMU proto upozorňuje, že budou ve východní polovině Česka panovat až do odvolání tropické teploty. Lidé by proto měli dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. V Praze, Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji je výstraha před tropickými teplotami v platnosti pouze pro úterní odpoledne.

x
Zdroj: ČT24