Kurdové předali Francii a Nizozemsku 14 sirotků z rodin bojovníků Islámského státu. Děti žily v Sýrii

Kurdské úřady v Sýrii předaly francouzské delegaci 12 a nizozemské delegaci dva sirotky z džihádistických rodin. S odvoláním na prohlášení místní kurdské správy o tom informovaly agentura AFP a Reuters. Mnoho zemí odmítá přijmout zpět ženy bojovníků IS a v případě dětí chtějí rozhodovat případ od případu. V táborech pro uprchlíky se údajně nachází na 700 žen a asi 1500 dětí.

Kámišlí (Sýrie) (Aktualizováno: 13:01 10. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Civilisté pochodující přes odlehlé pole nedaleko Baghúzu

Kurdské úřady v Sýrii předaly francouzské delegaci 12 sirotků z džihádistických rodin (ilustrační snímek) | Foto: ANHA/ReutersTV via | Zdroj: Reuters

Samozvaný Islámský stát (IS) začal obsazovat sever Sýrie a Iráku v roce 2014. Připojilo se k němu podle OSN zhruba 40 tisíc bojovníků ze 110 zemí. Mužů bylo více než 32 800, žen přes 4700 a dětí 4640. Arabsko-kurdská koalice SDF, která proti IS bojovala v Sýrii, v únoru oznámila, že v jejích věznicích je 800 zahraničních bojovníků IS z téměř 50 zemí.

Berlín je ochoten přijmout ze Sýrie děti německých členů Islámského státu, píší tamní noviny

Číst článek

Kurdští činitelé v neděli předali v syrském městě Ajn Ísá v provincii Rakka „12 francouzských sirotků z džihádistických rodin delegaci francouzského ministerstva zahraničí,“ uvedl Abdalkarím Umar z ministerstva zahraničí kurdské administrativy.

Děti žily v uprchlických táborech v Sýrii, kam uprchly před boji s IS desetitisíce lidí. Nejstaršímu z 12 francouzských sirotků je podle webu Al-Džazíra deset let. Další dva sirotci byli podle Umara předáni nizozemské vládní delegaci.

Mezinárodní koalice

Minulý týden byly ze Sýrie do Spojených států repatriovány dvě ženy, jež byly ve spojení s IS, a také šest dětí. V pondělí převzalo Norsko pět sirotků z rodin, které s IS spolupracovaly, a v květnu převzal 148 manželek a dětí příslušníků IS Uzbekistán. Několik svých občanů přijaly již dříve také Francie či Švédsko, především šlo o sirotky.

Francie je součástí mezinárodní koalice, která bojuje proti teroristům z IS v Sýrii. Její občané tvořili nejpočetnější skupinu zahraničních bojovníků z Evropy v řadách IS. Islamisté, kteří své činy často zdůvodňovali právě zapojením Paříže do bojů na Blízkém východě, zabili při teroristických útocích na francouzském území v posledních letech téměř 250 lidí.

V Sýrii byl Islámský stát v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl IS poražen až letos 23. března. Přestože skupina v zemi už nekontroluje území, nadále může páchat útoky.

Podle únorového průzkumu, o kterém informovala agentura AFP, by si 67 procent Francouzů přálo, aby se o potomky džihádistů raději postarali v Sýrii či v Iráku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme