Hlavní obsah
Online

V New Yorku havarovala helikoptéra

Foto: Twitter.com/FDNY

Helikoptéra havarovala při přistání na střeše jednoho z mrakodrapů.

Reklama

aktualizováno •

Na ostrově Manhattan v americkém New Yorku se zřítila helikoptéra, informoval server CNBC. Vrtulník skončil na střeše jednoho z mrakodrapů. Hasiči požár uhasili a potvrdili, že na místě zemřel nejméně jeden člověk.

Článek

Jeden člověk dnes zemřel při nouzovém přistání vrtulníku na střeše manhattanského mrakodrapu. Oznámila to televize NBC s odvoláním na policisty v New Yorku. Stroj typu Augusta-109 po přistání vzplál, hasiči ale oheň brzy uhasili. V budově, která má 54 poschodí, zavládla panika, policie dům evakuovala. Podle starosty Billa de Blasia nejsou náznaky, že by šlo o akci teroristů.

O příčině nehody, která se stala za deštivého a mlhavého počasí, zatím newyorská policie nemá informace. Vrtulník byl soukromým majetkem realitní společnosti investora Daniele Bodiniho, kromě pilota na palubě nikdo jiný nebyl. Stroj startoval z Long Islandu a ve vzduchu byl asi jedenáct minut. Mířil zřejmě na domovské letiště ve městě Lindenu v New Jersey.

Prezident Donald Trump byl podle sdělení Bílého domu o nehodě informován a vývoj situace sledoval.

Podle dosavadních informací nikdo z budovy zraněn nebyl, dům se ale silně rozkýval. Požár na střeše se hasičům podařilo uhasit po 20 minutách. Budova, která nebyla výrazněji poškozena, má podle NBC cenu zhruba dvě miliardy dolarů (45 miliard korun).

„Jsme jeden blok jižně od místa havárie. Před 20 minutami se ozvala hlasitá rána, příliš hlasitá. Podíval jsem se nahoru a viděl jsem plameny na střeše a poté kouř,“ napsal na Twitteru Lance Koonce.

Stroj se pohyboval v oblasti zapovězené pro leteckou dopravu, uvedla agentura AP. Místo nehody se totiž nachází nedaleko Trump Tower, kde má prezident soukromou rezidenci. V okruhu jedné míle od této budovy, kterou šéf Bílého domu často navštěvuje, je let ve výškách pod zhruba 900 metrů zakázán.

Dům vysoký téměř 230 metrů, na jehož střeše vrtulník nouzově přistál, je v New Yorku známý jako Axa Equitable Center. Stojí v samém centru Manhattanu mezi jižním okrajem Central Parku a náměstím Times Square. Budova je sídlem americké firmy AXA Financial, dceřiné společnosti francouzské finanční firmy AXA. V budově mají rovněž kanceláře bankovní domy BNP Paribas a Citibank. Přistávací plochu pro vrtulníky na střeše nemá.

Foto: Mapy.cz

K havárii došlo na West 51st Street a 7th Avenue.

Vývoj události sledujeme online:

  • Donald Trump: „Brzy bude k dispozici zpráva o nehodě“

    Prezident Donald Trump podle CNN mluvil s guvernérem New Yorku Andrewem Cuomem. Bílý dům s městem New York spolupracuje na rychlém vyřešení případu.

  • Národní rada pro bezpečnost dopravy vyslala na místo svého vyšetřovatele

  • Zasažená budova patřila vládní agentuře CalPERS

    Budova, do které helikoptéra narazila, patří vládní agentuře CalPERS. Firma vlastní největší veřejný penzijní fond ve Spojených státech.

    „O havárii helikoptéry, která zahrnuje naši budovu, víme. Situaci monitorujeme,“ napsali na svůj Twitter.

  • Hasiči sdíleli fotky z místa nehody

    Newyorští hasiči sdíleli na svůj Twitter fotky z místa havárie.

  • Stroj byl ve vzduchu asi 11 minut

    „Helikoptéra vzlétla okolo 13:32 odpoledne z heliportu na 34. ulici. Havarovala o jedenáct minut později,“ řekl policejní komisař James O'Neill na tiskové konferenci.

    Na vyšetřování podle něj spolupracuje několik oddělení. Snaží se mimo jiné zjistit, proč byla helikoptéra ve vzduchu ve špatném počasí.

  • Starosta: „Helikoptéra neměla ve městě co dělat“

    „Helikoptéry už na budovách v Manhattanu nepřistávají desítky let,“ řekl podle CNN starosta Bill de Blasio. „Před lety došlo k nehodě na budově Pan Am a po ní se přistávání na budovách zakázalo. Helikoptéry do téhle části Manhattanu bez souhlasu věže letiště LaGuardia vlastně vůbec nesmí,“ dodal.

  • Vyšetřovatelé zjišťují identitu pilota

    Vyšetřovatelé podle CNN nejspíš zjistili jméno pilota, který při havárii zemřel.

    „Předběžně jsme zjistili jeho identitu, ale zatím to nemáme potvrzené. Také hledáme jeho rodinu,“ řekl hlavní komisař James O'Neill.

    „Současně zjišťujeme, jestli se pilot snažil kontaktovat letecký dispečink,“ dodal.

  • Policie evakuovala lidi z několika firem

    Podle webu CNN se do evakuace zapojili pracovníci několika firem. O evakuaci informoval například mluvčí banky BNP Paribas.

    „Všechen personál naší banky je v bezpečí. Další plány, jak pokračovat v práci, jsou v procesu,“ řekl mluvčí.

    Záchranáři evakuovali i zaměstnance restaurace Le Bernardin. Ta bude kvůli nehodě večer uzavřena. Oficiální vyjádření přidal na svůj Instagram šéfkuchař restaurace Eric Ripert.

    Foto: Eric Ripert

    Zdroj: Instagram Erica Riperta.

    Evakuace se nevyhnula ani právnické firmě Sidley Austin. V budově, do které narazila helikoptéra, má pronajato nejvíc pater.

    „V první řadě je důležitá bezpečnost našich lidí,“ vyjádřil se partner firmy Samir Gandhi. „Záchranáři celou budovu úspěšně evakuovali. Situaci momentálně řešíme,“ dodal.

    Potvrdil, že firma Sidley Austin měla v budově okolo sedmi set zaměstnanců.

  • „Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok,“ řekl starosta

    „New York není v nebezpečí, s největší pravděpodobností to nebyl teroristický útok,“ řekl na oficiální tiskové konferenci starosta města Bill de Blasio.

    „Naštěstí nejsou hlášena žádná další zranění. Mohlo jít o daleko horší incident,“ dodal.

  • Velká část Manhattanu je uzavřena. Včetně Times Square

    Policie uzavřela velkou část centra Manhattanu. Místo je uzavřené pro automobily i pro pěší. Do uzavřené části spadá 15 bloků, dvě třídy a uzavírka postihla i náměstí Times Square a některá broadwayská divadla.

  • Trump poděkoval za rychlou reakci

    „Byl jsem informován o nehodě helikoptéry v New Yorku. Skvělá práce záchranných složek, které jsou na místě. Díky za všechno, co děláte 24 hodin v týdnu a 365 dní v roce! Trumpova správa je připravena, kdybyste cokoli potřebovali,“ napsal na Twitter americký prezident Donald Trump.

  • Pilot byl jediným členem posádky

    „Pilot byl podle prvotních informací jediným členem posádky,“ řekla Kathleen Bergenová, mluvčí Federální letecké správy (FAA).

    Helikoptéra Agusta A109E havarovala v 13:45 východního času na střeše budovy na Sedmé avenue 787.

    Nehodu bude vyšetřovat Národní rada pro bezpečnost dopravy.

  • Helikoptéra letěla neovladatelně

    „Tady je videozáznam neovladatelného letu helikoptéry předtím, než se zřítila,“ napsala na Twitter Cooper Lawrencová.

  • Guvernér New Yorku: Newyorčané mají po 11. září určitou hladinu posttraumatického stresu

    „Pokud jste Newyorčan, po 11. září máte určitou hladinu posttraumatického stresu. Já si pamatuji to ráno až příliš dobře. Jakmile se dozvíte, že letadlo nebo helikoptéra zasáhly budovu, hlavou se mi začne honit to, co každému Newyorčanovi.“

  • Hasiči: K havárii mělo dojít při přistání

  • Mrtvým člověkem je pilot

    Agentura AP s odkazem na hasiče informovala, že mrtvou osobou je pilot.

  • K havárii došlo na střeše ředitelství finanční společnosti AXA

    Budova je v New Yorku známá jako AXA Equitable Center. Nachází se v ní mimo jiné ředitelství společnosti AXA Financial, dceřiné společnosti francouzské pojišťovny a bankovní společnosti AXA.

  • Evakuace lidí z budovy

    Lidi z budovy záchranné složky evakuovaly, informoval server CNBC.

  • Na místě je jeden mrtvý

    „Hasiči jsou na místě nehody na Manhattanu, kde do budovy narazila helikoptéra. Požár se podařilo uhasit. Na místě je jeden mrtvý,“ stojí na Twitteru newyorského požárního sboru.

Reklama

Hlavní zprávy