Vary jsou v pohodě. Na festival přijede herečka Julianne Mooreová

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech ocení oscarovou herečku Julianne Mooreovou. Na 54. ročníku, který se koná od 28. června do 6. července, osobně uvede se svým manželem, režisérem Bartem Freundlichem, jejich nejnovější snímek After the Wedding (Po svatbě). Mooreová také převezme ve Varech Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii, stejné ocenění na závěr letošní přehlídky obdrží i americká herečka Patricia Clarksonová.

Hereckou kariéru začala rodačka ze Severní Karolíny Julianne Mooreová v seriálech, větší příležitosti u filmu jí přinesla menší role v thrilleru Uprchlík (1993) s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Ve stejné době se objevila v propracované mozaice Prostřihy režiséra Roberta Altmana.

I dál střídala hraní v komerčních filmech se spíše festivalovými tituly. Diváci ji mohli tedy vidět jak v Jurském parku nebo teenagerovském hitu Hunger Games, tak v podmanivé Magnolii, v Hodinách inspirovaných spisovatelkou Virginií Woolfovou nebo rodinném dramatu Děcka jsou v pohodě.

Vary jsou v pohodě. Na festival přijede herečka Julianne Mooreová (zdroj: ČT24)

Celkem pětkrát byla nominována na Oscara, poprvé za postavu z filmu Hříšné noci o zákulisí kalifornského pornoprůmyslu v sedmdesátých letech. Prestižní sošku obdržela za snímek z roku 2014 Pořád jsem to já, v němž ztvárnila ženu trpící Alzheimerovou chorobou.  

S manželem Bartem Freundlichem se potkali při natáčení jeho debutu Otisky prstů (1997), i ten diváci najdou v programu karlovarského festivalu. Od té doby ji její partner do svých filmů obsazuje pravidelně. Drama Po svatbě, které po premiéře na festivalu v Sundance uvedou i ve Varech, vypráví o setkání, které odhalí skrytá tajemství. Julianne Mooreová se na něm podílela i jako producentka.

Další hosté: Billy Crudup, Patricia Clarksonová, Casey Affleck

Filmařskou a partnerskou dvojici doprovodí ještě herec Billy Crudup, i on si ve filmu Po svatbě zahrál. Bude hostem slavnostního zahájení 54. ročníku festivalu. Uznání i popularitu mu vynesla především úloha rockového muzikanta Russella Hammonda z hudební komedie Camerona Crowea Na pokraji slávy. Známý je ale i z romantického snímku Jíst, meditovat, milovat nebo z oscarového dramatu Spotlight o novinářích, kteří odkryli zneužívání dětí církví.

Billy Crudup a Patricia Clarksonová
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Naopak hostem zakončení festivalu bude letos americká herečka Patricia Clarksonová, aktuálně spojovaná s oceňovanými seriály Ostré předměty a Dům z karet. Převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Vysloužila si ho mimo jiné za účinkování ve filmech slavných režisérů: Trierově Dogville, Allenově Vicky Cristina Barcelona či Scorseseho Prokletém ostrově. Ve Varech ze své filmografie uvede romantický příběh o manželské krizi Řidičský průkaz z roku 2014. 

Do Karlových Varů se také vrátí Casey Affleck, který byl hostem festivalu před dvěma lety jako čerstvý držitel hereckého Oscara za drama Místo u moře a loni se navíc objevil ve znělce. Tentokrát se vrací jako režisér dystopického snímku Světlo mého života.