Tenhle příběh by se mohl klidně jmenovat Jak holka z Bohnic štěstí v Americe udělala.

ZuzkaLight, vlastním jménem Zuzana Majorová, vyrůstala na sídlišti na severním okraji Prahy a dnes působí v Los Angeles jako fitness cvičitelka, která našla živobytí na Instagramu.

Jejím pracovním nástrojem je kamera, světlo a cvičební podložka. V obýváku svého bytu v části města zvané Studio City si udělala domácí tělocvičnu zvanou ZGym, kde cvičí, vystavuje své vyrýsované tělo a radí, jak správně jíst a cvičit. Mezi její pravidelné hashtagy patří třeba #bikinibody či #fitmotivation.

Její profil na Instagramu sleduje 748 tisíc followerů, což z ní dělá čtvrtého největšího Čecha na této sociální síti. Když jsme v květnu se ZuzkouLight dělali v Los Angeles rozhovor, byla ještě druhá za bývalým fotbalistou Petrem Čechem.

Jenže mezitím ji o pár tisíc followerů předskočil moderátor Leoš Mareš (757 tisíc) a také brněnská umělkyně Silvie Mahdalová (790 tisíc). V těsném závěsu zůstává modelka Karolína Kurková (744 tisíc) a bývalý youtuber Jirka Král (740 tisíc). To jen ukazuje, jak je čelo tohoto pomyslného žebříčku proměnlivé.

Polovinu diváků má ZuzkaLight z Ameriky, zbytek se rekrutuje z mnoha zemí od Británie po Austrálii. Češi podle jejích slov patří do top 5.

„Starat se o komunitu ZGym mě baví nejvíc, protože vím, že to ocení,“ říká s tím, že pracuje osm až devět hodin denně. Na samotné cvičení ovšem připadá jen 30 minut, maximálně slabá hodinka. Nejtěžší jsou prý pull-ups, tedy přítahy.

„Sem chodím pořád,“ říká ZuzkaLight, když si v restauraci Granville na Ventura Boulevardu objednává salát s lososem. Ani ho nedojí a polovinu si nechá zabalit s sebou domů. Na hranolky, které si poručil její snoubenec, se radši ani nedívá.

Linii si sedmatřicetiletá cvičitelka hlídá opravdu důsledně, nepřetržitá dieta se stala součástí jejího života. „Pro mě to není disciplína, dělám to ráda,“ přesvědčuje mě. Podobně to má se cvičením. „Kdybych tři dny necvičila, cítila bych se stejně, jako bych se tři dny nesprchovala.“

Jako malá chtěla dělat gymnastiku, ale její maminka jí to zakazovala. „Do 14 let jsem byla vyžle, ale pak jsem se jednoho dne probudila a narostl mi zadek.“

Už bez maminčina souhlasu začala cvičit a chodit do posilovny. Doma v bohnickém paneláku si pouštěla cvičební VHS s americkou supermodelkou Cindy Crawford, která jí učarovala. „Akorát jsem nechápala, proč se u toho cvičení Cindy nikdy nezpotí…,“ usmívá se.

Je to trošku nadnesené, ale ZuzkaLight ji vlastně v mnohém napodobila: také má dokonalou postavu, také žije v Los Angeles a také cvičí pro široké publikum. Jen s tím rozdílem, že se u cvičení pořádně zapotí a nijak to nemaskuje.

Její příběh ovšem nevypadal vždy jako splněný americký sen. Jako čerstvě plnoletá pod jménem Susana Spears nějakou dobu pořizovala erotické snímky a videa. „Byla jsem mladá hloupá holka. Můžu si za to sama,“ říká o této části svého života.

Fitness kariéru rozjela s tehdejším kanadským manželem Frederickem. Společně měli videokanál BodyRock TV, na kterém sdíleli stovky cvičebních videí a na YouTube raketově narůstal počet zhlédnutí… Desítky tisíc, pak stovky, miliony a nakonec v součtu stovky milionů. A díky tomu vydělávali hodně peněz.

Úspěšný byznys ovšem skrýval jedno navenek neviditelné trápení – hledání domova. Zuzka nechtěla žít v Kanadě a Frederick v Praze. Ani neutrální půda, středomořský ostrov Malta, nezafungovala.

V roce 2011 přišlo stěhování do Los Angeles, kam je nalákala jedna velká talentová agentura CAA. Pronajali si velký dům v západním Hollywoodu, ale soužití i pracovní vztah už byly dávno za poločasem rozpadu.

Zuzka si například stěžovala, že „kamera je až příliš často blízko jejímu výstřihu“ a videa o ní vytvářejí „příliš sexualizovaný obraz“, jak to později popsala na svém blogu.

Neshody gradovaly, až z její strany přišla v roce 2012 žádost o rozvod, což vyvolalo válku o finance i přístup na hojně navštěvovaný YouTube kanál. Frederick odjel do Kanady, manželku odřízl od Bodyrock TV i od peněz, které kanál generoval.

„Neměla jsem nic kromě jednoho kufru s oblečením, nevěděla jsem, co dělat,“ vzpomíná ZuzkaLight. Pomocnou ruku jí podalo kalifornské studio Watch It Now, s nímž začala natáčet fitness DVD a díky tomu dostala zelenou kartu umožňující pobyt a práci ve Spojených státech. Časem se osamostatnila a rozjela, to už s novým přítelem Jessem, ZGym, který vydělává na předplatném za cvičební a jídelní plány. Uživatelé platí 10 dolarů měsíčně a je jich podle ZuzkyLight „několik tisíc“.

Svůj profil na YouTube, který vybudovala po rozpadu Bodyrock TV a dlouho pro ni byl hlavním zdrojem příjmů (dnes čítá 726 tisíc odběratelů), už prakticky neplní novými videi. Od začátku roku nahrála jen dvě.

Největší světová videoslužba pro ni přestala být atraktivní přibližně dva roky zpátky, kdy se po sérii skandálů od YouTube odklonila řada inzerentů a tok peněz směřujících k tvůrcům na síti značně ochabl. Přitom, jak přiznává sama Zuzana, okolo nejtučnějšího roku 2011 jí (a jejímu tehdejšímu manželovi) YouTube generovalo i 100 tisíc dolarů měsíčně.

V pracovním životě ZuzkyLight teď hraje hlavní roli Instagram. Na rozdíl od mnoha jiných na něm nepropaguje cizí značky, nýbrž svůj ZGym a teď rozjíždí i vlastní merchandising: legíny, mikiny či trička pod značkou ZUZKA. Velké ambice s ní ovšem nemá. „Bude to malá sportovní značka. I ty se mají dobře.“

Šťastná je, zdá se, i v osobním životě. Po dvou letech od zasnoubení s Jessem prý konečně dojde na svatbu – a také na stěhování z Los Angeles na sever, do malebného horského střediska Lake Tahoe, odkud Jesse pochází. „Tam bude určitě příjemnější vychovávat děti a také jezdit na motorce. Loni jsme si pořídili dva harleye,“ říká ZuzkaLight.

Do Česka se prý vrací jen zřídka, na rodnou zemi ovšem nezanevřela. Nedávno začala ke svým instagramovým příspěvkům dávat pod českou vlaječkou popisky i v mateřském jazyce.

Svou kariéru by teď chtěla posunout směrem k life coachingu. To znamená radit lidem nejen s cvičením a jídelníčkem, ale i s různými životními situacemi. „V angličtině tomu říkám help people to reach their full potential,“ vypráví ZuzkaLight s tím, že hubnutí a vyřešení osobních trablů jdou často ruku v ruce. „Nejdřív si člověk musí srovnat vše v hlavě, teprve pak může po svém tělu chtít velké změny.“

Na pravidelnou dávku sedů lehů, výpadů či přítahů ovšem prý nezanevře. Nikdy. „Budu cvičit i jako babička, taková prostě jsem,“ říká. A se smíchem dodává: „Akorát budou mít moje videa jinou cílovku než teď.“