Plavby superjachet k severnímu nebo jižnímu pólu jsou novým ultimátním výstřelkem nejbohatších lidí světa. Nizozemská loďařská firma Damen ve spolupráci se stavitelem luxusních jachet, firmou Amels, právě uvedla na trh inovativní model SeaXplorer 75 – stylovou, robustní a 75 metrů dlouhou expediční jachtu, která je schopna prorazit polární led. A jako bonus poskytuje ultraluxusní ubytování a širokou škálu hraček a nástrojů pro řádně vybavenou polární expedici.

SeaXplorer vznikl na objednávku ruského miliardáře a dobrodruha Olega Tiňkova, který vidí budoucnost právě v plavbě za dosud nepříliš probádanými destinacemi – na rozdíl od opulentních superjachet, které každé léto brázdí vody Středozemního moře a v zimě proplouvají mezi ostrovy v Karibiku.

Jachta zatím kotví v doku společnosti Damen v Rumunsku (oficiálního představení se dočká až příští rok na Monaco Yacht Show). Tiňkov ji pojmenoval La Datcha podle své sítě luxusních hotelů a vil ve Francii, v Itálii a Rusku.

„Naše planeta je tak velká a náš život je tak krátký. Proto musíme prozkoumat co nejvíc,“ řekl Tiňkov během křtu své nové lodi. „Projekt SeaXplorer je pro tyto záměry dokonalý. Na palubě jachty jsou dva vrtulníky, takže můžete přistát na pevnině a pozorovat medvědy a další polární zvířata. Můžete zkusit heliskiing nebo si třeba zarybařit. Se dvěma vrtulníky máte absolutní svobodu zkoumat jakékoli vzdálené území tak daleko od břehu, jak se vám zachce.“

Ve skutečnosti je La Datcha snem každého dobrodruha. Díky svému robustnímu trupu totiž dokáže uvézt tolik zásob i vybavení, aby její majitel nemusel zakotvit celých 40 dní.

„Těším se, až ji poprvé vezmu na plavbu po Kurilských ostrovech na Kamčatce,“ popisuje nadšeně Tiňkov. „Odtamtud už je jen kousek na Aljašku a tam se dá podniknout tolik věcí.“ Ruský miliardář se ale nechystá mít superjachtu jen pro sebe. Nebyl by to správný byznysmen, kdyby neměl plán, jak si na sebe loď sama vydělá. La Datcha se tak během svého dvouletého světového turné stane charterem pro bohaté turisty, kteří hledají jedinečný zážitek.

La Datcha bez problémů ubytuje 12 hostů a 25 členů posádky. „Až bude La Datcha příští rok uvedena do provozu, rozhodně změní představy o tom, jak se mohou prozkoumávat těžko přístupné lokality,“ dodává Rose Damen, výkonná ředitelka společností Amels a Damen.