Umělá inteligence | Amazon | E-shopy

Amazon udělal aplikaci na rozpoznávání oblečení. Když pozná vyfocený kus, můžete si ho hned objednat

Amazon představil během konference re: Mars svou novou službu StyleSnap, která má zákazníkům poskytnout možnost objednat si zboží přesně podle jejich představ. Zahraniční média přirovnávají princip jejího fungování k nástroji Shazam, který na základě nahrávky úryvku písničky pozná interpreta i název skladby.

StyleSnap funguje podobným způsobem – zákazník či zákaznice odešle snímek oblečení a algoritmus na bázi počítačového vidění a umělé inteligence vyhledá v katalogu odpovídající zboží. Pokud nenajde přesně stejný model, doporučí alespoň co nejvíce podobné položky.

Umělá inteligence v praxi

Aplikace pro rozpoznávání oblečení je praktickou ukázkou toho, jak lze využít schopnosti umělé inteligence, aniž by uživatel musel mít, byť jen základní znalosti o principech jejího fungování. Služba je schopna analyzovat nejen fotky, pořízené fotoaparátem telefonu, ale také snímky obrazovky.

Zákazníci Amazonu mají ke službě přístup v mobilní aplikaci, která je k dispozici pro operační systémy iOS i Android. Stačí v pravém horním rohu klepnout na tlačítko s obrázkem fotoaparátu, vybrat možnost „StyleSnap“ a poskytnout obrázek s vytouženým oblečením.

Vyfotit a objednat: nová služba Amazon StyleSnap najde oblečení podle snímku 
Vyfotit a objednat: nová služba Amazon StyleSnap najde oblečení podle snímku

Služba následně vyhledává v katalogu Amazonu, přičemž při výběru produktů bere v úvahu hned několik faktorů – mimo jiné například cenové rozpětí, značku a zákaznická hodnocení. Různá nastavení ani pozice osoby na obrázku údajně nebudou mít vliv na schopnost nástroje najít podobné oblečení.

Zaměřeno na ženy

Amazon se netají tím, že novou službou míří primárně na ženy, neboť právě ty na jeho platformě nakupují zhruba 80 % prodaného oblečení. Vychází z předpokladu, že zákaznice vybírají zboží primárně podle vizuální stránky a zejména mladší ženy jsou často ovlivňovány sociálními médii.

Ředitel zákaznických služeb Jeff Wilke při prezentaci zdůraznil, jak je pro firmu důležité poskytnout zákazníkům jednoduché řešení, ačkoli na pozadí běží složité technologie. „Jsme velmi inovativní a posedlí zákazníkem a budeme i nadále vytvářet nové zkušenosti pro zákazníky, abychom jim pomohli objevit produkty, které chtějí a milují.“ dodal Wilke v tiskovém prohlášení.

Diskuze (3) Další článek: Samsung poprvé zabudoval do monitoru G-Sync. Herní novinka zvládne až 240 Hz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,