Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Peter (31) sa mal úspešne hrať na debila, zbohatol na dávkach: Dôkaz o inteligencii kazí jeho plány

Petr Stojka. Zobraziť galériu (2)
Petr Stojka. (Zdroj: Facebook/P.S.)

KLADNO - Peter (31) z českého Kladna až 13 rokov poberal invalidný dôchodok. Dôvodom bola stredne ťažká psychická retardácia, ktorú mu priznali úrady. Potom sa však na scéne objavil "dôkaz" o inteligencii, s ktorým pravdepodobne nepočítal. Stal sa úspešným držiteľom vodičského preukazu. Za podvod mu hrozí až 15-ročný pobyt za mrežami.

Bol rok 2005, keď lekári vo svojich posudkoch uviedli, že Peter trpí stredne ťažkou retardáciou. Údajne mal mať IQ 35. O tri roky už dostával príspevky na starostlivosť a na účet mu pribudli aj ďalšie dávky, ktoré získal v súvislosti so svojím obmedzením. Nabaliť sa mal až o 2 690 000 českých korún. O prípade informoval portál novinky.cz.

Petr Stojka.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/P.S.)

Minulý rok však bezproblémovému životu odzvonilo. Muž sa mal podrobiť revíznemu vyšetreniu, obvodnej lekárke ale nevedel predložiť správu od psychiatra.

Rád kreslím, povedal pred súdom

Peter sa v utorok postavil pred súd. Dorazil v sprievode advokáta, partnerky a brata. Ten odháňal prítomných novinárov, činil sa však aj samotný obžalovaný, ktorý pri odchode napadol jedného z kameramanov. 

Výsluch pred senátom bol podľa spomínaného českého webu problematický. Peter toho veľa nenahovoril. Povedal len, že rád kreslí. Ako suvenír si takmer odniesol pero, ktoré bolo položené na rečníckom pultíku. Vrátil ho až po tom, ako ho upozornil sudca. Advokát sa ale vyjadril, že jeho klient obsahu obžaloby rozumie, keďže mu ho už predostrel. 

Simulant?

K slovu sa dostal aj znalec z odboru psychiatrie. Ten uviedol, že muž predvádza "masívnu simuláciu psychickej retardácie." Obmedzenia, ktoré mu v minulosti potvrdili aj úrady, teda odmietol. Upozornil aj na závažné dôkazy. Peter bol totiž v rokoch 2014 a 2015 vo výkone trestu. Tam sa mohol pochváliť disciplinárnymi odmenami, a čo je kľúčové, úspešne absolvoval autoškolu. "Zvládol písomné testy aj cvičné jazdy. Toto človek s IQ 35 nedokáže," vysvetlil znalec. Peter je podľa neho síce jednoduchá osobnosť, no je za seba plne zodpovedný.

Kosíka uniesli pred piatimi mesiacmi: Po celý čas bol v Mali v rukách špeciálnej polície

Vysvetlil, že o vážne prípady sa starajú psychiatrické ústavy, takýto ľudia sú nevzdelaní a ich obmedzenie je zrejmé aj pre laikov. Ľahšia retardácia na úrovni debility ale nemusí byť pozorovateľná na prvý pohľad. "Debila človek nemusí spoznať, ak je sociálne zdatný a môže sa stať napríklad úspešným delikventom," povedal znalec s tým, že toto nie je prípad obžalovaného, ktorý mal v minulosti problém s drogami. Ani ich užívanie sa podľa odborníka nepodpísalo pod jeho správanie. 

Pojednávanie v tomto prípade odročili na august tohto roku. K slovu sa dostanú aj ďalší znalci - lekári a matka obžalovaného.

Viac o téme: PodvodČeská republikaRetardácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu