Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Peklo prichádza, v Česku už popraskala letisková dráha! VIDEO Gigantické krúpy pustošia okolité štáty

V Poľsku padali krúpy ako vajce, u nás je pekelne horúco. Zobraziť galériu (2)
V Poľsku padali krúpy ako vajce, u nás je pekelne horúco. (Zdroj: Getty Images, reprofoto:Twitter/Bożena Golczak)

SLOVENSKO - Počasie je v týchto dňoch témou číslo jeden. Aj tí, čo sa nemohli dočkať letných horúčav, totiž dostali poriadnu facku. Zatiaľ čo koncom mája sme si ešte obliekali teplé bundy a dáždnik bol naším "najlepším kamarátom", teploty v posledných dňoch na niektorých miestach Slovenska atakujú aj 34 stupňov. A pravé peklo nás ešte len čaká. Situácia však nie je ružová ani v susedných štátoch, kde udreli intenzívne búrky sprevádzané krupobitím.

Koncom týždňa budú teplomery na Slovensku ukazovať ešte vyššie hodnoty. Výstraha meteorológov pred vysokými teplotami sa vo štvrtok zvýši na druhý z troch stupňov. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," uvádza SHMÚ na svojom webe. 

Teplo aj búrky

Podľa predpovede SHMÚ najvyššia denná teplota, najmä v nižinách Slovenska, vystúpi až na 35 stupňov. Miestami sa však vyskytnú aj prehánky alebo búrky, predovšetkým na severozápade.

Koncom týždňa sa teploty vyšplhajú ešte vyššie.
Zobraziť galériu (2)
Koncom týždňa sa teploty vyšplhajú ešte vyššie.  (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

Portál imeteo.sk ale hlási ešte vyššie teploty. "Včera sme na našom území zaznamenali vôbec najvyššiu teplotu v doterajšom priebehu leta, keď v Somotore na juhovýchode Slovenska vystúpila teplota až na +33,4 °C. Táto teplota však určite bude prekonaná. Nasledujúce dni bude totiž ešte teplejšie," predpovedajú s tým, že v piatok a v sobotu môže byť až 37 stupňov.

Ostravské letisko hlásilo problémy

U našich západných susedov sa teplo podpísalo aj pod poriadne problémy. Na ostravskom letisku totiž v dôsledku horúčav v utorok popraskala dráha. "V popoludňajších hodinách došlo na ostravskom letisku ku krátkemu obmedzeniu prevádzky. Dôvodom boli vysoké teploty a s tým súvisiace technické komplikácie na dráhe," vysvetlila pre novinky.cz hovorkyňa Letiska Leoše Janáčka Ostrava Kateřina Pustějovská.

Odkloniť museli dva lety, a to z Londýna a Monastiru. Pôvodne malo ísť až o 30-hodinové obmedzenie, ktoré napokon vyriešili za dve hodiny. V súčasnosti je letisko opäť v plnej prevádzke.

Katastrofa zvaná krúpy

Rozbité okná, zničené autá a hlavy obyvateľov severného Poľska v smútku. Krupobitie, ktoré postihlo túto oblasť, naháňalo strach a rozhodne bolo šťastím, že nedošlo aj k vážnym úrazom. 

Podľa portálu wiadomosci.wp.pl si podobnú spúšť nepamätajú v Poľsku od roku 2011. Krúpy totiž mali priemer aj 12 centimetrov.

"Situácia v strednej Európe je už druhým dňom rovnaká. Cez strednú Európu postupuje studený front, ktorý rozdeľuje teplotne výrazné odlišné vzduchové hmoty. Na tomto studenom fronte sa tvoria veľmi silné búrky. Studený front produkuje aj časté supercely a ďalšie supercely zasiahli uplynulú noc najmä Nemecko a Poľsko," objasnil portál imeteo.sk.

Doslova gigantické krúpy ale šokovali aj Slovincov, predovšetkým na juhu krajiny.

V obľúbenej destinácii Slovákov, v Chorvátsku, síce hlásia slnečné počasie, no tamojších uplynulú noc tiež zarazili obrie krúpy. "Najväčšie škody spôsobili búrky v oblasti slovinsko-chorvátskej hranice. Z týchto oblastí hlásia poškodené strechy, či autá," uvádza už spomínaný web imeteo.sk.

Vlna búrok sa prehnala aj Rakúskom a Talianskom. Na Slovensku intenzívne búrky meteorológovia očakávajú až v nedeľu.

Tornádo v Michalovciach

Podľa portálu tvnoviny.sk sa Michalovcami prehnalo slabšie tornádo aj s krupobitím. Vietor sa mal krútiť v tvare kužeľa asi tri minúty. Z budovy firmy v mestskej časti Močarany strhlo strechu a po celom areáli je porozhadzovaný stavebný materiál. 

Slovenský hydrometeorologický ústav eviduje slabšiu búrku, či však išlo skutočne o tornádo, to nepotvrdili. 

Viac o téme: LetoPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu