Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Černobyl zaplavují polonahé a žertující internetové celebrity. Zachovejte pietu, zlobí se tvůrce seriálu

Kultura

  12:58
ČERNOBYL/PRIPJAŤ/MOSKVA/PRAHA - Popularita minisérie Černobyl způsobila, že se do oblasti vydává stále více turistů. Mezi nimi i influenceři, celebrity ze sociálních sítí, kteří se v zóně fotí ve spodním prádle i žertovných pozicích. Na situaci reagoval už i Craig Mazin, tvůrce seriálu.

Kritizovaná fotka instagramové modelky s přezdívkou nz.nik. Ta pózuje v černobylské zóně jen ve spodním prádle a „ležérně“ rozepnutém ochranném obleku. foto: Instagram nz.nik

Influencer

Z anglického slova influence, česky ovlivnit. Většinou mladí lidé, kteří mají kariéry na sociálních sítích, blozích nebo serveru YouTube. Vytváří si vlastní publikum a jim nabízejí obsahy. 

Cestovní kanceláře, které nabízejí výlety do černobylské zóny, po úspěchu seriálu o tamní jaderné katastrofě zaznamenaly nárůst návštěvnosti zhruba o 40 %. Na místo míří i celebrity sociálních sítí, takzvaní influenceři. Ti se na popularitě seriálu „přiživují“ a někteří se v zóně, kde se v roce 1986 odehrála tragédie s dopadem na tisíce lidských životů, fotí jen ve spodním prádle nebo dělají nevhodná gesta.  Záležitost je populární hlavně na fotografické sociální síti Instagram pod hashtagem #Chernobyl.

Patrně největší negativní ohlasy vyvolal snímek instagramové modelky s přezdívkou nz.nik (viz úvodní snímek), která sdílela svou polonahou figuru, jen náznakem oblečenou do ochranného obleku.

„Lidé tam umírali děsivým způsobem, projev trochu úcty,“ okomentovala jednu z takových fotek uživatelka Anna Taylorová. „Že ti není hanba!“ napsala zase uživatelka Nora Sangová. „Co je další stupeň? Budeš ukazovat svůj holý zadek na hřbitově?“ neskrývá svůj názor další z rozhořčených followerek Vicky Todorová

Na situaci zareagoval i Craig Mazin, tvůrce minisérie. „Je fantastické, že seriál Černobyl zvýšil zájem o turistiku do černobylské zóny. Ale ano, už i já jsem viděl ty fotky, které kolují po sociálních sítích. Pokud zónu navštívíte, uvědomte si, jaká tragédie se tam odehrála. Chovejte se v úctě k těm, kteří tam zahynuli nebo tam trpěli,“ napsal Mazin na svůj twitterový účet

Horníci mají za úkol vykopat tunel pod Černobylem a pod reaktor nainstalovat...
Anatolij Stěpanovič Ďatlov (Paul Ritter) odmítá chybu přiznat. Vzadu drží...

Černobyl i Osvětim

Černobyl

Podobné kontroverze vznikly v roce 2014, kdy internet obletěla fotka dívky z koncentračního tábora Osvětim. Mladá Američanka Breanna Mitchellová se usmívá mezi budovami bloků, kde osvětimští vězni bydleli. Přitom nevhodných fotek z koncentračního tábora je mnohem víc. Instagram je například plný snímků, kde návštěvníci koncentračního tábora vesele balancují na nechvalně proslulém kolejišti u Osvětimi, po kterém přijížděly do tábora židovské transporty.

„Pokud navštívíte Osvětim, tak si uvědomte, že jste na místě, kde zemřel více než milion lidí. Respektujte jejich památku. Je mnoho lepších míst, kde můžete balancovat na trámu, než na kolejišti, které vezlo stovky tisíc lidí vstříc jisté smrti,“ upozornila v březnu návštěvníky správa památníku Osvětim.