Hlavní obsah

Vítěz bere vše. Pastrňáka s Krejčím čeká zápas, o jakém sní celé hokejové generace

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Český útočník David Pastrňák bude v noci na dnešek hrát za Boston ten nejnapínavější hokejový zápas na světě. Sedmé finále Stanley Cupu, které definitivně rozhodne celou letošní sezonu.

Reklama

Sedmý zápas finále Stanley Cupu. Zápas, který rozhodne o všem. Vítěze zapíše navždy do historie, na poražené si časem nikdo ani nevzpomene. V hokeji nic víc neexistuje, dnes v noci do něj nastoupí i dva Češi: David Pastrňák a David Krejčí. Pomohou Bostonu získat nejprestižnější klubovou trofej?

Článek

Na zámořské NHL jsou nejkrásnější příběhy, jaké doprovázejí vrchol každé sezony. Ta letošní zcela jistě skončí dnes v noci tím nejnapínavějším možným způsobem. Jak? To si nikdo neodváží tipovat. O vítězi Stanley Cupu rozhodne posedmnácté v historii nejvíce nevyzpytatelný zápas. Zápas číslo sedm.

Boston vs. St. Louis. To je bitva, kterou bude od dvou ráno našeho času netrpělivě sledovat celý hokejový svět.

Vítěz bere vše.

Když uznávaný kanadský novinář Bob McKenzie na Twitteru spustil anketu o tom, kdo Stanley Cup zvedne nad hlavu, nedočkal se odpovědi. Hlasy téměř čtrnácti tisíc fanoušků se mezi Bruins a Blues rozdělily nevídaným způsobem – naprosto rovnoměrně, fifty-fifty. Teď už zdaleka nerozhoduje jen síla týmu a jeho individuality. Zásadní roli sehraje únava, psychika a s velkou pravděpodobností nejspíš i štěstí a náhoda.

„V téhle situaci už oba týmy nebudou vnímat tlak. Všechny ostatní by totiž vyměnily cokoliv za příležitost tenhle zápas hrát a být tady,” usmál se trenér Bruins Bruce Cassidy. „Když se podívám po NHL, vidím hodně hráčů, kteří toho mají odehráno spoustu a nikdy tuhle šanci neměli. Člověku dochází, jak málo příležitostí dobýt Stanley Cup se mu za kariéru naskytne,” doplňuje ho před vrcholem hokejové sezony a pro mnohé hráče i celé jejich kariéry útočník Brad Marchand.

„Už teď jsem z toho zápasu nadšený. Tohle bude nejlepší zápas našich životů. Dáme do toho všechno,” dodává na dálku za St. Louis David Perron.

Zaslouží si někdo vítězství víc než St. Louis?

Čistě ze statistického hlediska by dnes v noci měl uspět Boston: Finále Stanley Cupu rozhodoval dosud sedmý zápas v celé historii jen šestnáctkrát. Hned ve dvanácti případech se radoval z vítězství domácí tým. Naposledy to ale bylo naopak a byl u toho, možná si vzpomenete, Boston. V roce 2011 měl naplánované oslavy ve svém městě Vancouver, radost mu ale v sedmém utkání na vlastním ledě překazili právě Bruins.

Pamatují na to i Bergeron, Marchand nebo třeba český útočník David Krejčí. V tom roce nejlepší střelec a zároveň nejproduktivnější hokejista celého play-off. I letos stále patří mezi klíčové útočníky svého týmu, mnohem zásadnější roli v něm ale postupně přebírá i druhý Čech David Pastrňák. Je zřejmé, komu budou v noci držet palce čeští příznivci.

Boston, jeden ze šesti zakládajících klubů NHL (Original Six), bude finále číslo 7 hostit poprvé v historii. A vůbec poprvé v historii sahá po Stanley Cupu St. Louis.

Blues rozšířili NHL až v roce 1967, do finále za tu dobu postoupili jen třikrát. A to paradoxně hned ve svých prvních třech sezonách v NHL. Naposledy je v roce 1970 porazil právě Boston, od té doby patří tým k nevýraznému průměru.

Kdekoho postup St. Louis až do finále letošní sezony překvapil. Blues ještě na přelomu roku hráli na dně tabulky NHL a samotný postup do play-off se zdál být nereálný, v něm pak ale Blues vyřadili favorizovaný Winnipeg, Dallas i San Jose. Cestu do finále si vyloženě vyválčili velmi tvrdou a hodně houževnatou hrou.

Ve skutečnosti ale v NHL momentálně není tým, který si přímý souboj o Stanley Cup zasloužil víc. Posledními sezonami proplouvají Blues velmi nenápadně, od roku 2011 ale více zápasů v NHL dokázal vyhrát jen Pittsburgh. St. Louis v sedmi z osmi sezon postoupili do play-off. V posledních deseti letech navíc získali jen čtyři volby v TOP 20, přesto jádro týmu tvoří vlastně vytipovaní a draftovaní hráči. Až se na konci sezony bude udělovat cena pro nejlepšího generálního manažera roku, šéf St. Louis Doug Armstrong musí stát v první řadě.

Pověrčivost - strašák St. Louis

Nechybělo moc a jeho skvělá práce mohla být už dva dny nazpět odměněna. Blues měli Stanley Cup na dosah, v domácím prostředí měli za stavu 3:2 na zápasy domácí mečbol a s jejich vítězstvím se doslova počítalo. Jak jinak si vysvětlit předčasnou oslavu titulu, kterou na veřejnost nechtěně vypustil deník St. Louis Post-Dispatch?

Deník ještě před začátkem šestého finále na svém webu omylem ukázal naplánovanou kampaň, která oslavovala historicky první titul klubu. Trapná chyba se celému městu vymstila, do té doby zdecimovaný kádr Bostonu se navzdory četným zraněním a únavě vydal k úctyhodnému výkonu a debaklem 5:1 stav série srovnal.

„Na internetu jsme ty oslavy viděli. Úplně nás to nabudilo. Takové věci nemáme rádi a za žádnou cenu nechceme, aby se teď něco podobného stalo v Bostonu,” řekl obránce Bruins Brandon Carlo. Deník musel přiznat, že došlo k chybě, a za nepříjemnost se omluvil. Jenže spousta pověrčivých má jasno: předčasné oslavy vítězství zakřikly. I to je příběh, o jakém se jednou možná bude mluvit.

„Kdybyste mi řekli před čtyřmi měsíci, že budeme hrát sedmý zápas finále Stanley Cupu, bral bych to! Ve venkovních zápasech se nám daří. Tady v Bostonu jsme v téhle sérii vyhráli už dvakrát, nemáme důvod si nevěřit,” odmítal zklamání z posledního duelu trenér Blues Craig Berube.

Blues vymazali Pastrňáka, ale Boston má i jiné

Jak že bude vypadat noční zápas? PR oddělení NHL, které se vyžívá v historických statistikách a různých porovnáních, má jasno: Bude to prvotřídní hokejová i taktická bitva. A bude to hokej, který bude hodně bolet. Oficiální twitterový účet mediálního oddělení ligy připomíná, že třeba v roce 2009 při sedmém finále mezi Pittsburghem a Detroitem statistici napočítali 79 hitů.

A o tom, že se bude hrát s velkou pravděpodobností hodně opatrně a žádný z týmů nebude bezhlavě útočit, svědčí i jiná pikantní statistika. V zápase číslo sedm ještě žádný tým nevystřelil na branku více než 43krát. Tenhle rekord drží Edmonton Oilers z roku 1987. A to už je pořádně dávná minulost.

„Dva a půl měsíce hrajete na hranici svých možností. Dáváte do hokeje úplně všechno, co ve vás je, abyste se dostali takhle daleko. Teď už nám nezbývá než jít naposledy do boje a vydat ze sebe maximum,” říká před zápasem Bergeron.

Útočné individuality ostatně nedostávají prostor ani v letošním finále. Elitní formace Bostonu Marchand – Bergeron – Pastrňák v lize právem přezdívaná jako „The Perfection Line” nebo „The Best Line in Hockey” se v letošním finále ještě nedokázala gólově prosadit při hře pět na pět. Tak dobře je dokázalo St. Louis eliminovat.

Paradoxní je, že to Bostonu i díky historickému zápasu vůbec nemusí vadit. V letošním play-off se totiž za Bruins gólově prosadilo už jednadvacet hokejistů. Jinými slovy: až na obránce Johna Moorea úplně všichni. To je vyrovnání absolutního ligového rekordu.

Ten už zapsal i slovenský veterán Zdeno Chára. Navzdory vážnému zranění čelisti a s nezvyklým krytem upevněným na helmě pomohl Bostonu v posledním utkání gólem ke srovnání série. A ve 42 letech se stal nejstarším obráncem v historii, který se trefil ve finále Stanley Cupu. I dnes půjde do akce. A jako kapitán týmu možná na konci zápasu dostane šanci podruhé v kariéře zvednout nad hlavu slavnou trofej.

„Pocit z toho zápasu s vámi zůstane navždy. Byl jsem už na straně vítězů i poražených, takže dobře vím, jak na hov*o je ve finále Stanley Cupu prohrát,” uzavírá Marchand.

Bude to kdo s koho.

Reklama

Doporučované