Hlavní obsah

Operátoři by mohli získat kmitočty z aukce pro 5G v dubnu

Vydražené kmitočty v pásmech 700 a 3500 MHz pro mobilní sítě 5G by mohli operátoři získat příští rok v dubnu. Od června by pak mohli sítě postupně začít spouštět. V aukci budou přihazovat od ledna. Počítá s tím Český telekomunikační úřad (ČTÚ), řekl mluvčí úřadu Martin Drtina. Stát předběžně počítá s výnosem aukce kolem osmi miliard korun a od aukce si slibuje i příchod čtvrtého operátora a zvýšení konkurence na trhu.

Foto: archiv operátorů

Ilustrační foto

Článek

ČTÚ podle Drtiny dokončil podmínky aukce a do konce měsíce je chce předložit k veřejné konzultaci. Seznámil s nimi i ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a chystá se je zároveň projednat s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Evropskou komisí.

"V srpnu jde materiál na vládu, v září až říjnu bude vypsána aukce," dodal Drtina. Operátoři budou moci sítě postupně spouštět od poloviny příštího roku, až budou frekvence uvolněné přechodem televizí na nový standard DVB-T2. Ten si vyžádá méně kmitočtů, a proto bude možné jejich část využít pro mobilní sítě.

Zrodí se čtvrtý operátor?

Vedle příjmu z prodeje frekvencí pro státní rozpočet si stát od chystané aukce slibuje příchod čtvrtého operátora. Zájem o účast předběžně potvrdila firma Nordic Telecom a hovoří se i o zájemcích ze zahraničí. Zástupci Nordic Telecomu ale několikrát uvedli, že o jeho účasti rozhodnou právě podmínky aukce.

Dříve představené principy aukce počítaly s povinností poskytnout národní roaming novému hráči a vyhrazením části frekvencí pro uchazeče o vstup na trh. Úspěšní držitelé frekvencí by také měli povinnost zúčastnit se tendru na zajištění komunikačních služeb pro záchranné složky.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone. Podle několika studií patří mobilní data v Česku k nejdražším v Evropě.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám