Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Chorvatsko zvedlo pokuty, za rychlou jízdu zaplatíte víc než za celou dovolenou

Cestování

  17:42
Záhřeb - Při cestě do Chorvatska, a zejména v Chorvatsku samotném se letos víc než kdykoliv jindy vyplatí dodržovat dopravní předpisy. Chorvaté razantně zvedli maximální výše pokut za jejich porušení. Vydat se do Chorvatska osobním autem znamená počítat s náklady na cestu tam i zpět přibližně ve výši deset tisíc korun. Kromě nafty či benzinu budete platit za dálniční známky v Rakousku, Slovinsku a dálniční poplatky v Chorvatsku. Při cestě z Česka na Istrii pak i za průjezd alpskými tunely.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Vojtěch Fryč

Čechy láká jižní Chorvatsko i francouzské pobřeží. ‚Apartmány u moře jsou tam překvapivě levné,‘ říká expertka

Letošek v souvislosti s nejlepšími trasami nic nového nepřinesl. Stále je za ideálních podmínek potřeba počítat s přibližně deseti hodinami čisté jízdy. Kdo jede po D1 na Vídeň a Graz, udělá nejlépe, když se kvůli dopravním omezením vyhne Brnu, sjede na Jihlavu a pokračuje na Znojmo. Před vjezdem do Rakouska je potřeba koupit dálniční známku a ideálně i natankovat, protože ve všech dalších zemích je benzin i nafta letos dražší. 

Nejdražší je tankování v cílové zemi, Chorvaté chtějí 35,-, resp. 36 korun za litr nafty a benzinu. Další nákup dálniční známky si žádá průjezd Slovinskem. „Novinkou je, že Slovinci otevřeli úsek dálnice A4 mezi Ptují a hraničním přechodem Macelj. Objíždět lze nově slovinskou dálnici jedině tak, že projedete celým Slovinskem mimo ni a najedete až za slovinsko-chorvatskými hranicemi na chorvatskou dálnici A2. Jenže objížďka po menších silnicích má asi 120 kilometrů a zabere přibližně dvě hodiny a 20 minut, takže úspora 750 korun za známku přestává mít smysl,“ říká Petr Vomáčka z Besipu. Specialisté z ÚAMK objížďku doporučují pouze za mimořádného přetlaku na slovinsko-chorvatských hranicích.

Kritické pátky a soboty

Průjezd Slovinskem bude sice rychlejší a bezpečnější, ale zpoždění se dá stále čekat na hranicích s Chorvatskem, kde probíhá kontrola dokladů při překročení hranic schengenského prostoru. Po přejezdu hranice se pokračuje na Záhřeb a následně na Split. Mýtné od slovinsko-chorvatské dálnice do sjezdu Dugopolje u Splitu vyjde v přepočtu na 825 korun. 

V sezoně platí na chorvatských dálnicích dražší tarif, který dálniční poplatky zvyšuje o deset procent. Ten platí už od této soboty do 14. září. V Istrii je toto období ještě delší, trvá až do 30. září. Kdo míří z Čech na Istrii, nejspíš pojede přes Salcburk a Lublaň. Dálniční známky ho vyjdou na stejné peníze, přihodí ale přibližně 500 korun za průjezd alpskými tunely. O 200 korun míň pak za tunely dají ti, kdo pojedou přes Linec a Graz.

Nový sazebník pokut

Chorvatsko zadrželo dodávku s migranty přiotrávenými zplodinami

Problémy při cestě na Jadran nastávají na přelomu června a července. Nejnabitější první termín bude 28. až 30. června. Na cestách bude plno už od pátečního rána. Letní prázdniny totiž začínají jak v Česku, tak jejich první etapa v Rakousku (druhá o týden později). „Největší nápor na silnicích mířících na jih vytvoří v termínu od 1. a 4. července Němci, u kterých letní volno startuje v celkem osmi spolkových zemích,“ říká Igor Sirota z ÚAMK. Na dálnicích se tak dají čekat tradiční mnohahodinové kolony. Pokud je to možné, lepší je nevyrážet na cestu v pátek ani v sobotu.

V Chorvatsku od letoška platí nová pravidla pro udílení pokut. tamní policie je neváhá udělovat v maximální výši. Například za telefonování během řízení se dříve platilo maximálně 1700 korun, nyní to je přes 5000 korun. Hodně drahé je i nedodržení povolené rychlosti. Jízda mimo obec rychlostí o 50 km/h vyšší oproti limitu 90 km/h může být trestána až 52 tisíci korunami. 

Nezapnutý bezpečnostní pás vyjde až 3600,-, bezdůvodná jízda v levém dálničním pruhu 7200,- a projetí přes přechod na červenou vyjde na 36 až 72 tisíc korun. Policie je během léta nebývale aktivní a při dozorování nad provozem používá například neoznačené vozy s kamerami, které řidiče hlídají na dálnicích i běžných silnicích. Podle zkušeností řidičů to často bývají české octavie a suberby.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!