Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti na prázdninách, nastává ideální čas pro proměnu dětského pokoje

  1:00
Jen pár dní a začnou prázdniny. Mnohé děti odjedou na tábory nebo k babičkám a rodiče mohou konečně odpočívat. Nebo se pustit do proměny dětského pokoje. Právě letní měsíce jsou pro změny ideální.
Tabulovou barvu lze použít i na dveře, nejen na stěnu.  Máte tak šanci...

Tabulovou barvu lze použít i na dveře, nejen na stěnu. Máte tak šanci „soustředit“ zájem budoucího malíře tam, kde může rozvíjet svůj talent bez nutnosti nové výmalby. | foto: Balakryl

Při „revitalizaci“ dětského pokoje není nutné měnit hned i nábytek. I když v určitém období bývá nutné zvážit, zda není nejvyšší čas na výměnu dětské židle za pracovní k psacímu stolu či pořídit konečně postel s délkou, která vystačí potomkovi až do dospělosti.

Děti si s oblibou lepí na stěny nejrůznější samolepky, i proto doporučují odborníci novou výmalbu každé dva až tři roky...

Nevýhoda dětského pokoje je jasná: potřeby jeho uživatele se mění velmi rychle, obrovskou změnou bývá nástup do školy. Je však zbytečné pořizovat každé dva nebo tři roky nový nábytek.

Nábytek lze upravit třeba novým nátěrem nebo dnes módním patinováním, velkou roli může sehrát i nová výmalba nebo textilní doplňky, které rodinný rozpočet příliš nezatíží.

Výmalba jako základ

„Ze své zkušenosti vím, že rodiče pro první dětský pokojíček nejčastěji volí výrazné odstíny modré a růžové, které se postupem času rozhodnou přemalovat na neutrálnější pastelové,“ říká odborník a profesionální malíř Pavel Bačovský.

Doporučuje volit takové barvy, které jsou odolné i vůči znečištění, tedy kvalitní omyvatelné interiérové barvy s vysokou kryvostí a snadnou aplikací. Výsledný matný vzhled je neobyčejně odolný vůči otěru i znečištění. Hravě si tak poradí i s náročnými situacemi a špinavými dětskými ručičkami. Pro odstranění běžných nečistot lze použít jen navlhčený hadřík a skvrnu bez poškození nátěru setřít.

„Ideální je vymalovat jednou za pět let, jednak váš domov vždy po malování dostane nový svěží vzhled, provoní se, ale má to svá pro i po zdravotní stránce, například tak můžete předcházet plísním na zdech. Kuchyně a dětské pokojíčky je lepší malovat ještě častěji, přibližně každé dva až tři roky,“ radí Stanislav Kralovanský z malířské firmy Malíři natěrači CZ.

Čisté stěny nemusí být jen bílé, naopak. I v dětských pokojích se už delší dobu prosazuje skandinávská barevnost. Třeba v cenově dostupné řadě Primalex Essence najdete hned celou škálu 42 odstínů inspirovaných čistým skandinávským stylem.

„U těchto barev lze připravenou nátěrovou hmotu ihned nanášet válečkem nebo štětcem. Doporučuji vždy dvě vrstvy nátěru, hravě se tak překryjí i původní nátěry,“ radí Pavel Bačovský.

Pokud máte v rodině budoucího umělce, je na zvážení, zda mu pro jeho záliby neupravit rovnou část stěny (nebo dveří) barvou, na niž lze malovat stejně jako na školní tabuli. Jen je nutné odstranit původní nesoudržný nátěr a na odmaštěný a očištěný povrch aplikovat dvě vrstvy Tabulové barvy.

Pro místa, která jsou vystavena extrémnímu namáhání, třeba úchytky, kliky, ale také hračky nebo zárubně, můžete vyzkoušet novinku, vodou ředitelný nátěr pro velmi namáhané povrchy v interiéru.

Dveře a jejich povrch bývají extrémně namáhané.

Dveře po aplikaci nátěru Sigma Contour

Nátěr provedený pomocí Sigma Contour vydrží prakticky všechno...

Díky použité LTA+ technologii (Lipophobic Technology for Acrylics Emulsions) se totiž u tohoto nového materiálu podařilo zkombinovat jednotlivé složky tak, aby natřené části nebo kusy odolávaly kyselému potu z rukou, nečistotám i běžným čisticím prostředkům. Vysokou mechanickou odolnost má pak na „svědomí“ polyuretanová složka.

Jako u jiných nátěrových hmot musí být podklad před aplikací pevný, čistý, suchý, odmaštěný, zbavený prachu a jiných nečistot. Staré nátěry se špatnou přilnavostí musíte odstranit až na podklad a ten pak upravit.

Například dřevo je nutné zdrsnit brusným papírem a zbavit prachu z broušení, na kovu nesmí zůstat ani zbytky rzi a mastnoty či starého nepřilnavého nátěru. Po dokonalém odstranění se na kov aplikuje vhodný vodou ředitelný antikorozní nátěr a následně Sigma Contour.

Trocha romantiky

Patinování sice vyžaduje tři nátěry třemi odstíny barev, ale výsledek je velmi působivý.

Velkým trendem současné doby je i patinování, které lze využít i na dětský nábytek, zejména pro dívčí romantické pokoje.

Z nábytku je třeba odstranit veškeré kování a případně, pokud je lakovaný, zbrousit jej brusnou houbičkou, smirkovým papírem nebo elektrickou bruskou až na holé dřevo. Pak použijte první vrstvu barvy (Balakryl UNI Mat).

Na místech, kde budete chtít vytvořit „odřený“ efekt, naneste vosk, stačí obyčejná svíčka. Další nátěry zde tak dobře nepřilnou a efekt bude výraznější. Vyberte místa, která by se přirozeně odřela dlouhým používáním, například hrany, místa kolem kování u zásuvek a podobně.

První vrstvu nechte dobře zaschnout. Pak teprve můžeme nanést druhou vrstvu barvy, samozřejmě v jiném odstínu než byla první. Opět nechte zcela zaschnout. Poté se použije smirkový papír (případně opatrně špachtle) v místech, kam jste nanášeli vosk.

Postup se zopakuje i se třetí barvou, tedy nejprve vosk, ale ideálně na jiných místech než před tím, a pak teprve poslední nátěr. Po úplném zaschnutí se znovu opatrně přebrousí místa, kam se nanesl vosk. Pak už stačí nábytek očistit od prachu a nečistot a našroubovat zpátky kování.

Nebojte se tapet a plakátů

Tapetu Bruno s autíčky navrhla pro Lavmi Babeta Ondrová.

Upravit jednu stěnu (či víc) lze i pomocí tapet. „Tapety se vracejí do módy ve vlnách. Pouze s tím rozdílem, že máte čím dál větší výběr, jsou kvalitnější a snadněji aplikovatelné,“ radí Stanislav Kralovanský.

Oblibu si získaly zejména takzvané vliesové tapety. Vlies je jako materiál poddajný, velmi pevný a zároveň prodyšný. Neobsahuje PVC ani těžké kovy. Na rozdíl od dob, kdy se natíraly lepidlem tapety, se u vliesových lepidlo aplikuje pouze na zeď, tapetové pruhy se přikládají na sraz (nepřekrývají se). Nalepená tapeta nesmí schnout příliš rychle, proto by v místnosti nemělo být teplo, zabraňte i průvanu. Tapetu je možné opatrně čistit houbou navlhčenou ve vodě.

Pokud jde o dětské dekory tapet, je skvělé, že se jejich navrhování věnují i přední výtvarníci. Třeba Babeta Ondrová navrhla pro Lavmi řadu vzorů, které se používají jak na tapety, tak třeba na drobné bytové doplňky a textil (lampy, polštářky, hodiny a podobně).

Dospívající zase mohou ocenit jako výzdobu svého pokoje plakáty. Český filmový plakát představoval dlouhá léta zcela unikátní záležitost. Pokud neznáte „filmovou galanterii“ „Terryho ponožky“, pak byste měli vědět, že v ní najdete 20 tisíc plakátů s nejrůznější tematikou.

Filmové plakáty představují nestárnoucí klasiku...
V nabídce „filmové galanterie“ Terryho ponožky je 20 tisíc filmových plakátů,...

V nabídce „filmové galanterie“ Terryho ponožky je 20 tisíc filmových plakátů, které mohou potěšit dospívající i dospělé.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Polovinu chaty museli zbourat, zato teď je z ní skvělé místo pro relax

14. dubna 2024

Malá chata na samém konci jedné středočeské obce nedaleko Vraného nad Vltavou už něco pamatuje,...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Z levných domů pro vojáky zůstaly jen ukázky, dnes ovšem za miliony

17. dubna 2024

S koncem druhé světové války vedla potřeba domů pro vracející se vojáky k explozi moderní...

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...