Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žralok v Chorvatsku „pendluje“ mezi Makarskou a Korčulou. Máme video i mapu

Video se připravuje ...
Autor: tva - 
16. června 2019
05:02

Žralok mako, kterého tento týden spatřila a natočila skupina turistů, se velmi pravděpodobně přesunul. Od chorvatského letoviska Makarska se vydal k pobřeží ostrova Korčula, vzdáleného od turistického ráje vzdušnou čarou asi 35 kilometrů. Tam jej spatřilo hned několik svědků. Jenže netrvalo dlouho a po čtyřech dnech se mořský predátor opět vrátil na pobřeží Makarské. I tentokrát se jej podařilo natočit na video. Blesk Zprávy nabízejí i mapu výskytu žraloka s jeho předpokládanou trasou.

„Na rozdíl od vod v tropických oblastech, ve Středozemním moři nejsou prozatím hlášeny žádné útoky na turisty, které by měl na svědomí žralok. Drtivá většina všech takových situací je přitom způsobena vyprovokováním mořského predátora. Nejčastěji k nim dochází, když je zvíře pomocí háku drženo na místě a natáčeno kamerou pod hladinou vody,uklidňuje na webu Dalmácie dnes Pero Ugarković, bývalý redaktor portálu Podvodni.hr a spolupracovník Institutu pro oceánografii a rybolov ve Splitu.

Loni v létě žralok usmrtil Čecha v Egyptě

Informaci o opakovaném výskytu žraloka v oblasti Makarské přineslo hned několik chorvatských zpravodajských webů. Podívejte se, kde se na Jadranu zřejmě pohybuje.

Mapa výskytu a předpokládané trasy žraloka v Chorvatsku Mapa výskytu a předpokládané trasy žraloka v Chorvatsku | Archiv Blesku

Opatrnost je každopádně na místě, neboť minulé léto se stal v Egyptě obětí žraloka Čech (†42), táta dvou dětí. Žralok na něj před zraky jeho ženy zaútočil přímo u hotelového mola.

Video  Žralok v Chorvatsku se přesunul, z Korčuly zpět na Makarskou  - Facebook/Cro2go
Video se připravuje ...

V Chorvatsku hrozí problémy i s obsluhou

Kromě nebezpečných žraloků může nejen českým turistům zkazit dovolenou v Chorvatsku i akutní nedostatek pracovní síly v cestovním ruchu. Tamní obyvatelé často o práci v turismu nejeví zájem, a to i přes osmiprocentní nezaměstnanost, která v oblíbené turistické destinaci panuje.

Pro cizince, kterých by tu chtělo pracovat dost, platí pak přísné kvóty. Některé restaurace a hotely by tak mohly zůstat zavřené.

halba ( 18. června 2019 11:15 )

Zadny strach.Jeden zralok nesezere vsechny.

jasnovidec01 ( 17. června 2019 12:20 )

ale v CHorvatsku nejsou běžně ...víš ?

jujpetr ( 17. června 2019 10:29 )

---Naajítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : ito.mx/zeny

Boban01 ( 17. června 2019 06:25 )

Kvůli blbejm turistům ho rozhodně nikdo zabíjet nebude. Ještě se plácat na Mácháč...

Fanistarra ( 16. června 2019 23:28 )

Získejte bonus zdarma >> www.Bredhot.com

Zobrazit celou diskusi