I přes horké počasí je Brněnské výstaviště plné lidí. Masarykova univerzita si na oslavu kulatých, stých narozenin přizvala absolventy, současné studenty i širokou veřejnost. „Nejsme uzavřená instituce a chceme se o radost z tak významného výročí podělit s celým Brnem.“ Konstatuje rektor Masarykovy univerzity Mikoláš Bek, který spolu s děkany všech fakult univerzity oslavy slavnostně zahajuje.

Zatímco si stovka významných absolventů vysoké školy přebírá při slavnostním ceremoniálu bronzové medaile, ostatní návštěvníci výstaviště si užívají u stánků s pitím a jídlem. Největší vůně se line od retro menzy, kde se také na občerstvení, které bylo denním chlebem bývalých studentů univerzity, stojí nejdelší fronty. „Jídlo mě společně se vzpomínkami vrací do školních let,“ pochvaluje si nad prázdným talířem absolvent Josef Pekař.

Frýdek v posledním kole zaváhal. Líšeň vyhrála a ve třetí lize slaví prvenství

Zábavu i poučení pak nacházejí návštěvníci uvnitř pavilonu A, kde mají svá stanoviště jednotlivé spolky a fakulty univerzity. Mezi stoly s ampulkami s chemikáliemi, jejichž vůni uhádnou jen ti nejcitlivější a s moderní 3D tiskárnou nebo herními počítači pobíhají malé děti s balónky s logem univerzity. „Oslava je nádherná, a já, na rozdíl od některých kolegů, jsem optimista, a věřím, že se tu takto sejdeme i za dalších sto let,“ směje se děkan Fakulty sportovních studií Martin Zvonař. Slavnostní den vrcholí koncertem Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu, který výstaviště oděné do modré barvy Masarykovy univerzity roztančí a roztleská.

Slaví se ale také jinde v Brně. Dokořán otevřené brány svého kampusu má dnes druhá stoletá oslavenkyně, Mendelova univerzita. Vzpomenout na svá školní léta se sem vracejí absolventi z celého světa. „Oslavit kulaté výročí přijeli absolventi ze všech světadílů kromě Antarktidy. Otevřeli jsme jim všechny naše fakulty, včetně té zahradnické v Lednici“ uvádí mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

V Brně tak lidé nahlížejí do zákoutí hal rozsáhlého kampusu, kde na ně čekají akvária s rybami a zemědělská technika, ale také cimbálová muzika a chlazené pivo v kelímcích v barvě univerzity, tedy zelené. Před horkem se pak ukrývají ve stínu stromů u jezírek v univerzitním arboretu, které si mohou projít v doprovodu zkušených botaniků.

Libor Zábranský mladší v dresu Kelowna Rockets
Zámořský sen bývá mnohdy krušný, říká Zábranský mladší

Popřát univerzitě se jako hrdý absolvent vydal také ministr školství Robert Plaga. „Návrat do své alma mater mezi známé je jednoznačně příjemný. Dokážu si představit, že bych se sem jednou vrátil natrvalo,“ konstatuje Plaga.

Oslavy výročí Mendelovy univerzity trvají až do večera. Odpoledne se však z kampusu přesouvají na stadion Za Lužánkami, kde získávají méně oficiální charakter. Všudypřítomná hudba z pódia a rozesmáté tváře červenající se kvůli horkému počasí, takový je Mendelu Fest. Jeho hlavním lákadlem je koncert zpěvačky Anety Langerové.

Univerzity se tak, přestože slaví ve stejný den, z výročí těší samostatně. Nejde ale o žádné soupeření. „S Masarykovou univerzitou společně letos pořádáme hned několik akcí, rozdělení hlavních oslav je ale záměrné. Věřím, že se obě akce krásně doplní a absolventi, kteří budou chtít, popřejí oběma školám v jeden den,“ uzavírá Vrána.