Masivní výpadek proudu postihl Argentinu a Uruguay. Zasáhl až 48 milionů lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 6. 2019 23:24
Dva jihoamerické státy, Argentinu a Uruguay, v neděli brzy ráno postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Oznámila to argentinská energetická společnost Edesur. Lidé ale na sociálních sítích informovali o podobných problémech i v částech Brazílie, Paraguaye a Chile. Úřady neupřesnily, kolik lidí výpadek celkem postihl, podle médií šlo o několik desítek milionů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Firma Edesur před osmou hodinou ráno místního času (asi 13:00 SELČ) oznámila na twitteru, že po sedmé hodině "masivní selhání elektrického systému zanechalo celou Argentinu a Uruguay bez elektrické energie". Nic podobného se dosud nestalo, dodala. Výpadek se podle některých odhadů dotknul zhruba 48 milionů lidí žijících v obou jihoamerických zemích.

Celý rozsah tohoto problému úřady stále neupřesnily. Úplně jasná nadále není ani příčina výpadku. Ministerstvo energetiky podle webu argentinského listu Clarín nicméně naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které nejprve zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá - Salto Grande, což pak způsobilo automatické vypnutí celé přenosové soustavy.

Výpadek proudu způsobil potíže v telekomunikacích a v dopravě, nefungovaly vlaky ani podzemní dráhy. Na řadě míst kvůli tomu zůstaly zavřené školy a úřady. Určitý dopad událost podle všeho měla také na regionální volby, které se konají v několika částech Argentiny.

Některá volební střediska byla otevřena později. Na sociálních sítích jsou vidět snímky, jak si lidé vzájemně svítí na volební urny mobilními telefony.

Argentinský ministr energetiky Gustavo Lopetegui ráno ujišťoval, že v některých oblastech se dodávky postupně obnovují, ale celkové obnovení si vyžádá několik hodin. Ministr civilní obrany Daniel Russo televizi Todo Noticias upřesnil, že obnova dodávek by podle energetiků měla trvat šest až osm hodin, ale zdá se, že to potrvá déle.

Kolem poledne místního času už distributoři energie v Argentině, Uruguayi a Paraguayi hlásili opětné zásobení elektřinou přinejmenším větších částí některých velkých měst, včetně Montevidea a Buenos Aires. Odpoledne pak argentinský prezident sdělil, že elektrický proud má zpět polovina oběratelů v zemi. Uruguayská státní energetická společnost UTE v té době už hlásila, že dodávky mají obnovené tři čtvrtiny země.

 

Právě se děje

Další zprávy