Fotograf Jan Saudek, jenž si (nejen) ve své tvorbě libuje v barokních tvarech, v Českém rozhlase prohlásil, že jeho poslední manželka Pavla Hodková je „nejlepší holkou jeho života“. I když je mezi nimi téměř padesátiletý rozdíl, ona oddaně stojí po jeho boku již celou řadu let a dokonce mu toleruje i všechny jeho nevěry.

Myslím, že jsem na závěr života měl velké štěstí. Já žiju dlouho, a na rozdíl od lidí, který proklínají život, že je krátkej a svinskej, tak mám za to, že je dlouhej a sladkej,“ usmívá se Saudek. Jednu věc však Pavla skousnout nedokázala – že by se o poslední chvilky svého muže měla dělit s někým jiným.

„Mám přítelkyni, slovenskou dívku, která má tři akademické tituly, a ona mi řekla, že požádá moji ženu, aby se mnou směla být, až budu umírat. Když jsem to své ženě říkal, když jsem jí tlumočil žádost o tuto podivnou výsadu, tak vykřikla: ‚Ale já přece vím, co mám dělat!‘ To je úžasné,“ dojal se v rozhovoru pro Český rozhlas světoznámý fotograf, jehož proslavily jeho zajímavě kolorované snímky.

„Je to úžasné proto, že mě obyčejně ženské opouštěly. Pro nevýkonnost, pro ulhanost…“ tvrdí Saudek, u něhož se dá těžko věřit tomu, že by byl někdy v životě nevýkonný – sám totiž říkává, že vůbec neví, kolik vlastně zplodil potomků, odhaduje se však, že je jich buď dvanáct či třináct.

Přestože je s Pavlou zhruba šestnáct let a má s ní tři potomky, vzal si ji až v roce 2014 v Pekingu na české ambasádě. „Svatba je jedna z mála věcí v životě, které jsem nelitoval. Ale možná k tomu dojde,“ prohlašuje Saudek. Se svou paní si po všechna ta léta vyká, a když u nich dojde na tykání, jde prý pouze o legraci a slouží to čistě k podbarvení situace. „Párkrát jsem jí ve vzteku nebo opilosti řekl ‚Sáro‘,“ naráží talentovaný umělec na svůj nevydařený vztah s taktéž fotografkou a nově také spisovatelkou Sárou Saudkovou (52).

VIDEO: Jan Saudek: Nejraději mám pornografii! 

Fotogalerie
30 fotografií