Modřanský Cukrkandl si během roku své existence vydobyl mezi místními obyvateli dobrou reputaci a stal se místem, kde to v létě žije. Také letos zde najdete letní kino, sportovní hřiště, živou hudbu a některé tradiční aktivity jako například opékání buřtů. Každé úterý a čtvrtek sem můžete přijít na lekce jógy, aerobiku či zumby pod otevřeným nebem. Milovníci zahradničení se mohou aktivně zapojit do péče o místní komunitní zahradu. Nálada je zde vždy výborná.

Komunitní zahrada CukrkandlZdroj: Skanska Reality Komunitní zahrada Cukrkandl

Myšlenka Cukrkandlu se zrodila v hlavách zaměstnanců developerské společnosti Skanska Reality, majitele pozemku pod modřanským komínem. Osmihektarový pozemek, bývalý areál slavného modřanského cukrovaru, byl oplocený a nepřístupný veřejnosti kvůli odkrytým podzemním chodbám bývalé továrny. V budoucnu zde vyroste nový rezidenční projekt, jehož výstavba je však závislá na vyřešení dopravní situace kolem Nové Komořanské. A tak pozemek doposud ležel ladem. To se skupina nadšenců rozhodla změnit a vymyslela unikátní projekt, který měl do té doby, než začne výstavba, část pozemku zpřístupnit veřejnosti.

Konečnou podobu Cukrkandlu ovlivnili jak zástupci Stavební fakulty ČVUT, kteří předložili zajímavé příklady  dočasného využití brownfieldů v zahraničí, tak sama veřejnost. Místní aktivity jsou tak obyvatelům Prahy 12 šité přímo na míru, pro každého se tu najde vyhovující program.

Vizualizace nové čtvrti v ModřanechZdroj: Skanska Reality Vizualizace nové čtvrti v Modřanech

Aktivity na Cukrkandlu hodlají developeři zachovat i v nové rezidenční čtvrti, jejíž výstavba je na pozemku plánovaná v horizontu 2 až 5 let. Na rozdíl od návrhu původního majitele, který kombinoval výškové budovy s nákupním centrem, počítá nově představená koncepce s kompletní revitalizací nábřeží a důležitými funkcemi ve veřejném prostoru, jakými jsou promenáda, loděnice s kavárnou, molo, mateřská školka, multifunkční hala a hřiště.