Hlavní navigace

Stát spustil nové datacentrum v Zelenči, doposud vyšlo na 208 milionů

17. 6. 2019

Sdílet

Datové centrum Zeleneč

Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS) oficiálně otevřela své nové datové centrum v Zelenči u Prahy, jehož první etapa budování vyšla na 209 milionů korun. Pro státní podnik, který se stará o ICT například pro ministerstvo financí, už jde o druhé datacentrum – první běží na ulici Na Vápence v Praze.

Objekt v Zelenči má aktuálně zastavěnou plochu 2460 metrů čtverečních a vedle prostorů pro samotné servery a technologie je zde také administrativní zázemí. Příkon na IT technologie má činit 1 MW. Datacentrum do konce roku poběží ve zkušebním provozu. Výstavba se rozjela koncem roku 2017, zakázku vyhrála společnost DCI Czech. Další informace jsou k dispozici ve smlouvě (PDF).

SPCSS nyní poskytuje ICT služby ministerstvu financí, Generálnímu finančnímu ředitelství, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo Generálnímu ředitelství cel.

„Cílovou vizí je rozšíření využití nabízených služeb všemi orgány státní správy v rámci strategie cloud computingu. To je však nezbytné podpořit jednotnou vládní strategií rozvoje státních datových center. SPCSS na ní usilovně participuje zejména v těsné spolupráci zakladatele s ministerstvem vnitra ČR, které je garantem strategie rozvoje e-governmentu,“ uvádí k dalším a již nějakou dobu známým plánům SPCSS v poslední výroční zprávě (PDF).

SPCSS šéfuje Vladimír Dzurilla, který je také vládním zmocněncem pro digitalizaci. Jeho tým koncem loňském roku přišel s analytickou zprávou, kde popisuje varianty vzniku státního cloudu. Jedna z hlavních verzí operuje s tím, že by jednotícím bodem těchto aktivit měl být právě SPCSS.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).