Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kapitán Kirk proti Lukovi Skywalkerovi. Herci Shatner a Hamill se hádali kvůli kamenům na Marsu

Kultura

  15:00
LOS ANGELES - Star Trek nebo Star Wars? Když NASA objevila na povrchu planety Mars pozoruhodný útvar, spustila tím přátelskou hádku dvou představitelů ikonických sci-fi postav. Z rozepře těžili hlavně fanoušci.

Luke Skywalker a jeho otec Darth Vader v páte epizodě Návrat Jediho. foto: csfd.cz

Debata o tom, která ze dvou značek začínajících slovem Star je lepší, se mezi fanoušky vede prakticky již čtyřicet let. Svou troškou do mlýna nyní přispěla americká NASA (Národní úřad pro letectví a kosmonautiku), která zveřejnila záběry dosud neznámého kamenného útvaru na povrchu planety Mars. Obrácený háček až nápadně připomíná odznak hvězdné flotily, který nosil na svém kabátci i kapitán lodi USS Enterprise James Tiberius Kirk (William Shatner, v nové filmové trilogii pak Chris Pine)

Luke Skywalker se chystá zaútočit na Hvězdu smrti.
Luke Skywalker a jeho světelný meč.

Fanoušci si znamení vyložili jako jasné vítězství pro sérii Star Trek, kterou vytvořil již v roce 1966 scenárista a producent Gene Rodeberry. „Hej, Star Wars! Pospíšíte si, rebelská špíno? Porazili jsme vás!“ zažertoval na sociální síti Twitter dnes již 88letý Shatner. 

Mark Hamill, představitel Luka Skywalkera odepsal, že mu útvar připomíná spíše bumerang, tradiční australský dřevěný nástroj. „Nezáviď, Marku,“ uzavřel debatu Shatner. 

Nutno dodat, že i sága Star Wars má svým způsobem na svém kontě vesmírný objev. Když se sonda Cassini zkoumala Mimas, jeden ze Saturnových měsíců, pořídila snímky, na kterých měsíc připomíná pověstnou Hvězdu smrti. Mimas má na povrchu kráter ne nepodobný otvoru hlavního děla ničitele planet. 

Saturnův měsíc Mimas.

Hvězda smrti ze Star Wars.

Pro fanoušky monumentálních sci-fi děl je ale hádka Williama Shatnera s Markem Hamillem asi nejblíž vysněnému spojení těchto dvou značek, jakého se kdy dočkají. 

Anketa

Co preferujete?

Star Trek 177
Star Wars 149

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!