Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

NOMÁDI: Vypadlý šroub zastavil Čechy na cestě kolem světa. Podívejte se, jak se opravuje převodovka ‚na pankáče‘

Nomádi

  14:13
„Podle nás je to poslední auto, na které jsou ještě náhradní díly a přitom je tak jednoduché, že se dá opravit prakticky kdekoliv,” tvrdili cestovatelé David Sklenář a Jaroslav Chrást před začátkem expedice po Severní Americe, na kterou vyrazili letitou Škodou Forman. Teď dostali šanci ukázat, že je to pravda. Podívejte se, jak se v improvizovaných podmínkách vyndavá převodovka.

I když je to starý křáp, tak není na prodej. Podle nás je to poslední auto, na ktere jsou ještě náhradní díly a přitom je tak jednoduché, že se dá opravit prakticky kdekoliv. foto: FAVORITEM KOLEM SVĚTA.

Svou dávku smůly si cestovatelé začali vybírat 15. června. Nejprve praskl brzdový. Po provizorní opravě ujelo auto sotva čtyřicet kilometrů, když vypověděla službu převodovka, ze které vytekl olej. „Zítra budeme muset sundat převodovku a zjistit co dál.. 15 tisíc kilometrů jedeme úplně bez závady a teď se v jeden den takhle všechno po…”, napsali na svém facebookovém profilu.

Příčinou poruchy byl vypadlý šroub ze startéru, který udělal díru do obalu převodové skříně. O opravě posádka expedice Favoritem kolem světa natočila video:

„Stačí nám na to jedna golasada z Lidlu ,malej nůžkovej zvedák z Kelly, 2 náhradní kola ze střechy a za 45 minut je motor ve vzduchu a převodovka před autem... Proto jedeme kolem světa Fáčkem, dá se kdekoliv rozdělat a složit s minimem nářadí,” uvedli cestovatelé.

Jejich expediční vůz přitom původně mířil do šrotu. Dvojice jej zachránila, což obnášelo velkou opravu motoru, který dává “fantastických” 40 kW, opravu převodovky. „Stavěli jsme nový podvozek z nových náhradních dílů, které jsme dostali od sponzorů. 

Všechno jsou to sériové díly, jen podvozek jsme trochu zvýšili při instalaci nových tlumičů,” poprali úpravy vozu v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Před odjezdem potvrdili, že na poruchu čeká spousta “fanoušků”. “My doufáme, že se nic nerozbije,” řekli. Mýlili se.

Cestu staré škodovky po USA a přilehlých státech můžete sledovat na Facebooku nebo Instagramu

Autor: