Hlavní obsah

Thriller Amnestie s Geislerovou a Luknárem se odehrává za vzpoury vězňů v roce 1990

Novinky, Stanislav Dvořák

Před 29 lety se odehrála největší vzpoura vězňů v moderních českých dějinách. V Leopoldově se vzbouřili nejtěžší zločinci, kteří nedostali amnestii od prezidenta Václava Havla. Film Amnestie by měl vstoupit do kin v listopadu.

První ukázka z filmu AmnestieVideo: Bontonfilm

 
Článek

Hlavní role dostali Roman Luknár, Aňa Geislerová, Ján Jackuliak, Norbert Lichý nebo Marek Vašut.

V zimě 1990 řadu těžkých zločinců v Leopoldově rozzuřilo, že jim prezident amnestii neudělil. Vyhlásili hladovku a následně celou věznici obsadili. Po dvou týdnech byla vzpoura potlačena za použití vojenské techniky.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Anna Geislerová

Snímek se natáčel v Leopoldově, v Mladé Boleslavi, v Praze v Národním divadle, v bytě Václava Havla a na Slovensku. „Hodně se soustředíme na atmosféru a reálie konce 80. a začátku 90. let, na prostředí a oblečení stejně jako na populární hudbu z konce socialismu. Je to dnes v podstatě už historický film a chceme být maximálně přesní,“ uvedl jeden z producentů Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm.

Disidenti, komunisti, muklové

„Je konec 80. let, doba nebývalých změn a jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které oproti označení revoluce jako sametové nebyly tak sametově hebké, čisté a nevinné,“ řekl režisér Jonáš Karásek.

Foto: Bontonfilm

Film Amnestie se vrací do roku 1990.

Foto: Bontonfilm

Vzpoura v Leopoldově

Film nechce ukazovat jen vězně, události roku 1990 souvisely i s bývalými prominenty režimu nebo s disidenty. Někteří už tehdy začali budovat kariéry, které se plně rozvinuly v divokých devadesátých letech.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám