Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spojené státy vyšlou další vojáky na Blízký východ, Rusko mluví o provokaci

  1:18aktualizováno  13:07
Spojené státy vyšlou na Blízký východ dalších tisíc vojáků, a to kvůli čím dál většímu napětí mezi Washingtonem a Teheránem. Podle něj budou armádní posily „chránit americký personál a zájmy v regionu“. Z Ruska se však ozývá, že jde o vojenskou provokaci. Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že jeho země nemá v úmyslu vést válku proti žádnému národu.

Washington viní Teherán z útoku na dvojici tankerů blízko strategického Hormuzského průlivu, po němž minulý týden vzrostly světové ceny ropy. Írán obvinění odmítá a označuje ho za součást americké kampaně proti své zemi.

„Nedávné íránské útoky potvrzují spolehlivé a důvěryhodné informace, které jsme získali o nepřátelském chování íránských jednotek a spřízněných skupin, jež ohrožuje personál Spojených států a jejich zájmy napříč regionem,“ uvedl podle agentury Reuters úřadující ministr obrany Patrick Shanahan.

Trump, který loni rozhodl o stažení amerických vojáků z bojů v Sýrii a vytrvale se snaží omezit jejich počet i v dalších misích, jde v otázce Íránu opačným směrem. 

Podle Pentagonu se budou nové posily skládat z vojáků, kteří budou v oblasti provádět pozorování a získávat informace, posily zahrnují průzkumné letadlo a obranné rakety.

Šéf Bílého domu považuje Teherán v blízkovýchodním regionu za úhlavní hrozbu pro americkou bezpečnost a tón debat mezi oběma zeměmi se přiostřil už poté, co před více než rokem vypověděl dohodu o omezení íránského jaderného programu. Před necelým měsícem Trump oznámil, že do oblasti míří 1 500 příslušníků americké armády.

Krátce před ohlášením posil Pentagon zveřejnil několik detailních fotografií včetně barevných, které podle něj zachycují Íránce při odstraňování nevybuchlé miny z jednoho z napadených tankerů. Předtím USA jako důkaz viny Íránu zveřejnily černobílé záběry člunu, na nichž bylo nemožné rozpoznat detaily. 

Postup Íránu chápeme, říkají Rusové

Podle ruského náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova je americké rozhodnutí vojenská provokace, od níž by měl Washington upustit. „Vycházíme z toho, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo, objevují se jen úniky (informací) a veřejné signály. Je ale patrné, že věc spěje k posílení sil a prostředků USA v regionu. To nás velmi znepokojuje,“ prohlásil Rjabkov.

Pokud jde o rozhodnutí Teheránu překročit limit obohaceného uranu, který stanoví mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015, Moskva podle Rjabkova jeho motivy chápe, i když ji tento krok znepokojuje.

Byla to íránská sabotáž, tvrdí o napadení tankerů USA. A dokazují to videem

Vyhlídky na zachování jaderné smlouvy jsou „stále mlhavější“ a mnohé bude záviset na tom, jakou politiku budou prosazovat „naši evropští kolegové“. Moskva je s evropskými partnery v trvalém kontaktu a v příštích dnech v tomto ohledu projeví další „odpovídající úsilí“, řekl diplomat.

Záměr Washingtonu kritizoval i kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Rusko je proti krokům, které mohou zvýšit napětí na Blízkém východě,“ řekl. „Stále vycházíme z toho, že Írán nepřekročí rámec jaderné dohody a zachová věrnost svým závazkům,“ konstatoval.

Konečným vítězem budeme my, prohlásil Rúhání

Rúhání v úterním projevu, který vysílala íránská televize, řekl, že jeho země nebude válčit proti žádnému národu. „Ti, jež stojí proti nám, jsou skupina politiků s malou zkušeností. Neuspěli navzdory veškeré snaze a přání Američanů přerušit naše vztahy s celým světem a izolovat nás,“ řekl prezident. 

Podle něj se „nepřátelé pokoušejí svými záludnými plány v Íráncích vyvolat beznaděj“. „Konečným vítězem této války a nátlaku budeme my,“ dodal Rúhání.

Čína, coby důležitý obchodní partner Teheránu, varovala USA před vyvoláváním přílišného tlaku na Írán. Její ministr zahraničí Wang I řekl, že Čínu situace znepokojuje, a vyzval zúčastněné, aby nevytvářeli další napětí. „Vyzýváme všechny strany, aby zůstaly rozumné, zachovaly zdrženlivost...a neotevíraly Pandořinu skříňku. Zejména americká strana byl měla změnit svou mimořádně nátlakovou metodu,“ sdělil Wang.

Írán v pondělí oznámil, že 27. června jeho zásoby nízko obohaceného uranu přesáhnou limit stanovený dohodu z roku 2015. Vypovídá ji také v otázce dodržování množství zásob těžké vody. Íránský velvyslanec ve Velké Británii řekl, že Washington není spokojen s postupem Íránu v otázce dohody z roku 2015, kterou prezident Trump sám označil za nejhorší v dějinách.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová vzkázala režimu v Teheránu, aby „neusiloval o jadernou zbraň a dodržoval své závazky vůči mezinárodnímu společenství“.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...