Muž na Jičínsku byl v minulosti ve vězení za pokus o vraždu, policie ho vážně zranila

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 6. 2019 11:31
Zásahová jednotka v pondělí odpoledne postřelila v obci Nemyčeves na Jičínsku čtyřiatřicetiletého muže. Střílel na dvoře jednoho z rodinných domů a pak ohrožoval policisty. Zásahová jednotka ho zasáhla poté, co nereagoval na jejich výzvy, aby přestal, a naopak na ně namířil. Těžce zraněného muže vrtulník přepravil do hradecké fakultní nemocnice.
Zásahová jednotka
Zásahová jednotka | Foto: Jakub Plíhal

"Muž byl ve Fakultní nemocnici Hradec Králové hospitalizován ve vážném stavu a zůstává napojen na plicní ventilaci. Další informace nebudeme sdělovat," řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Policie uvedla, že postřeleného muže odsoudil v roce 2008 krajský soud kvůli pokusu o vraždu k deseti letům vězení a muž trest absolvoval. "Nikdo z občanů ani policistů nebyl zraněn. Krátká střelná zbraň, s kterou muž střílel, bude podrobena znaleckému zkoumání," uvedla Iva Kormošová z krajského policejní ředitelství v Hradci Králové.

Policie doplnila, že musela jednat s maximální opatrností vzhledem k informacím o mužově trestní minulosti násilného charakteru. "Policisté museli postupovat s největší opatrností, aby ochránili životy a zdraví okolních občanů," uvedla mluvčí krajské policie Eva Prachařová. První hlídka přijela na místo, oblast zajistila a vyčkala na příjezd zásahové jednotky, dodala.

Starosta obce s 340 obyvateli Pavel Berný incident potvrdil a řekl, že postřelený ve vesnici bydlí. "Domek je na okraji obce. Myslím si, že (lidé v obci) nebyli ohroženi. Probíhá šetření, víc k tomu neřeknu, nerad bych do toho nějakým způsobem zasáhl," řekl Berný.

Podle očitého svědka zasahoval na místě i policejní vrtulník. Slyšel do pěti výstřelů, oblast kolem domu byla uzavřena. "Na místě byla zásahová jednotka, měl pistoli, byla tam přestřelka. Asi byl nalitý nebo zfetovaný, jinak si to vysvětlit neumím. Když jezdil na kole do práce, byl normální člověk. Žil sám, občas za ním přijeli kamarádi. Vím, že v minulosti byl zavřený ve Valdicích (věznice u Jičína pro odsouzené za závažné zločiny)," řekl Jaromír Suchánek. Podle něj poté, co utichla střelba, přiletěl vrtulník záchranářů.

Podle informací ČTK byl postřelený muž odsouzen za to, že se v prosinci 2007 v Nemyčevsi pokusil zabít přítele své matky vzduchovkou a sekyrou. Napadený přežil jen díky včasnému zásahu zdravotníků. Útočník pak před soudem svého činu litoval, soud mu tehdy také nařídil ambulantní protialkoholní léčení.

Policie případ vyšetřuje, zabývat se jím bude i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Další informace o případu by policie měla sdělit během úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy