TOP 5 akčních scén Arnolda Schwarzeneggera

18.06.2019

Jen těžko byste hledali slavnějšího akčního herce, než je rakouský rodák jménem Arnold Schwarzenegger (71). Ten se do světa filmu probojoval už v sedmdesátých letech, ale než se mu skutečně podařilo „prorazit“, musel si ještě chvíli počat. Do historie světové kinematografie se totiž pořádně zapsal až v roce 1982, kdy ztvárnil titulní roli ve snímku Barbar Conan.

Pokud by vás zajímaly nějaké další zajímavosti ze života tohoto rakousko-amerického kulturisty, máme pro vás dobrou zprávu. Na našem webu naleznete i článek https://www.showbiz.cz/top-7-zajimavosti-o-arnoldu-schwarzennegerovi/, který se věnuje zajímavým momentům ze života této živoucí hory svalů.

Dnes jsme tu však z jiného důvodu. Dnes vám totiž chceme představit ty nejlepší akční scény, které tato ikona akčních filmů za svůj život natočila. Pokud máte slabý žaludek, musíme vás předem varovat, že jsou některé z těchto scén poměrně brutální. Pokud však máte pro strach uděláno, můžete se s chutí pustit do dnešního článku!

Bitva na kopci – Barbar Conan

První scéna dnešního článku pochází z výše zmíněného filmu, kterým si Arnold udělal jméno mezi slavnými filmovými tvůrci. Jde o prvního Barbara Conana ze začátku osmdesátých let. Tento snímek jasně dokazuje, že pro skvěle zpracovanou akční podívanou rozhodně nepotřebujete obrovské rozpočty a přehnané speciální efekty.

Stačí vám schopní herci, kteří se budou před kamerou rvát jako lvi. To je nejvíce vidět na scéně bitvy, při které se Conan mstí za brutální vraždy svých rodičů. Prohnilého Thulsu proto vláká do pasti, kde absolutně zmasakruje jeho nohsledy. Přes svou obrovskou přesilu se Thulsovi podaří jen tak tak uniknout a během bitvy přijde o své nejlepší bojovníky.

Krev ve scéně stříká všude a diváci tak často musejí přivírat oči nad syrovostí její syrovostí. V momentě, kdy sklapne past, už padouchům nezbývá moc šancí na záchranu. Conanova krvežíznivost je zkrátka neutěšitelná a jeho msta nezná hranic.

Souboj s Buzzsawem – Běžící muž

Běžící muž je sci-fi z roku 1987, ve kterém se nejsilnější Rakušan ujímá role Bena Richardse, neprávem odsouzeného vězně, jehož jedinou šancí na záchranu je brutální sport na život a na smrt, jehož vítěz se dostane na svobodu. V této kruté televizní soutěži proti sobě stojí novodobí gladiátoři, kteří si rozhodně nedají nic zadarmo.

Jedním z těchto šílených bojovníků je i takzvaný Buzzsaw, jehož specialitou jsou motorové pily. Tento vraždící maniak má na svědomí celou řadu obětí, ale když obrátí svou pozornost směrem k Richardsovi, je jeho osud víceméně zpečetěn. Co je to za nápad, snažit se zabít Arnolda?

Ten jeho troufalost ztrestá způsobem, při kterém si většina mužských diváků nervózně poposedne. Jeho vlastní motorovou pilu totiž obrátí proti šílenci, kterého se pokusí přeříznout vejpůl. Asi vám nemusíme vysvětlovat, kde přesně se svým řezáním začne.

Hasta la vista, baby – Terminátor 2: Den zúčtování

Zatímco jsou Barbar Conan i Běžící muž opravdu známými rolemi Arnieho kariéry, tou bezpochyby nejznámější je role vraždícího androida z budoucnosti. Terminátor je filmem, který Arnoldův status nezničitelného akčního hrdiny v roce 1984 skutečně stvrdil.

Většina fanoušků Terminátora vám však s největší pravděpodobností řekne, že první díl není jejich nejoblíbenějším příběhem této série. Tuto pozici si totiž většinou drží druhý díl s podtitulem Den zúčtování. Zde už se Arnold nesnaží lidstvo zničit, ale naopak zachránit před novým robotem, který dostal za úkol napravit neúspěchy z prvního dílu.

Arnie se během druhého dílu naučí od mladého Johna Connora celou řadu pravidel a způsobů chování, mezi kterými je i nezapomenutelná hláška: „Hasta la vista, baby.“ Tu hrdinný Terminátor prohlásí v momentě, kdy rozstřelí svého robotího soka, který byl zmražen tekutým dusíkem. Kromě nezpochybnitelného drsňáctví je scéna vybavena i senzačními speciálními efekty, které jí definitivně zajistily místo na dnešním žebříčku.

Dutch vs. Predátor – Predátor

Obdobně ikonická, jako je role androida s označením T-800, je i role Dutche Schaefera, kterou Schwarzenegger ztvárnil ve filmu Predátor. Stejně jako v případě Terminátora si i Predátor vysloužil celou řadu různých filmových pokračování, na kterých se však kalifornský guvernér dál nepodílel.

To bylo s největší pravděpodobností správné rozhodnutí, jelikož by jen s velkými obtížemi mohl překonat kvality původního filmu. Dutch je posledním přeživším ze speciální vojenské jednotky, kterou si nemilosrdně podal neznámý mimozemský lovec. Ten disponuje řadou futuristických bojových technologií včetně maskovacího zařízení, laserového zaměřování a termovize. Dutch tak musí co nejvíce zužitkovat svou vynalézavost, aby měl vůbec nějakou šanci tento souboj přežít.

Celý se pokryje bahnem, aby minimalizoval své tělesné teplo, a naláká Predátora do pečlivě připravené pasti. Z lovené zvěře se proto stává lovec a Predátor tak může začít odpočítávat poslední momenty svého života.

Vyhlazení vily – Komando

První místo jsme museli dát plukovníku Johnu Matrixovi, kterého si Arnold zahrál v akčním filmu s názvem Komando z roku 1985. John je bývalým velitelem elitní bojové jednotky, který se rozhodne na svou vojenskou minulost zapomenout a začne se svou dcerkou žít v ústraní. I tak jej jeho minulost dožene a žoldáci najatí diktátorem Ariusem mu jeho klid naruší.

Jeho dceru mu unesou, čímž se ho snaží přinutit k úkladné vraždě demokratického prezidenta jihoafrického státu Val Verde. Johnovi se však podaří uniknout a vydá se rozdávat krvavou mstu do sídla vyšinutého diktátora. Scéna, která následuje, obsahuje snad všechno, co byste si od akčních záběrů z osmdesátých let mohli přát.

Mohutné exploze, obrovské automatické zbraně, nespočet mrtvých padouchů, zpomalené záběry a mnoho, mnoho dalšího. Počet mrtvých Arnieho rukou se podle různých zdrojů vyšplhal až na 102 nešťastníků a velká část z nich přišla o svůj život právě u této vily.

(tod)

Fandím
14 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Arnold Schwarzenegger

Filmy:
Terminátor 2: Den zúčtování, Barbar Conan, Běžící muž, Komando

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Arnold Schwarzenegger filmy, Hollywood, svalovci, filmové legendy, legendy akčního filmu, Arnold Schwarznegger scény
TOPlist