Hlavní obsah

Ikonické londýnské taxíky už koupíte také jako dodávky

Novinky, fra

Londýnské taxíky, které budou už jen elektrické, se přetransformují a stanou se neodmyslitelnou součástí center měst. Nízkoemisní zóny měst totiž budou potřebovat ekologické rozvážkové vozy, a tak London EV Company Limited (LEVC) připravil po taxících i dodávkovou variantu.

Foto: London EV Company Limited (5x)

Nová dodávka má základ v tradičním londýnském taxíku.

Článek

Londýnské taxíky patří k tomuto městu naprosto neodmyslitelně. Když před lety zkrachovala London Taxi Company a najednou vznikl elektrický koncept tohoto vozu, lidé byli nadšeni. Dnes vlastní značku čínský koncern Geely a ten nalil do firmy nejen velký kapitál, ale také nové plány.

Tím hlavním je dodávka LEVC LCV. Vychází z klasického taxi LEVC TX, ale zadní část má tradičně zaplechovaná okna a nejsou zde samozřejmě sedačky. Zato je tu prostor pro náklad o objemu 5,1 m3 a vejdou se sem dvě europalety.

Foto: LEVC

Pod kapotou je elektrický pohon, ale s benzínovým prodlužovačem dojezdu

Foto: LEVC

Čínský majitel si slibuje, že auto se rozšíří do celého světa

Hlavní na autě je ale změna pohonné jednotky. Původní elektrickou totiž nahradila hybridní varianta. Přeplňovaný tříválec o objemu 1,5 litru pochází od Volva. Je to generátor proudu pro elektromotor se zatím nespecifikovaným výkonem a také kapacitou akumulátorů. Víme, že ty půjde nabít přes zásuvku a plně nabité dokážou auto pohánět na vzdálenost až 130 km. I s plnou nádrží je to kolem 610 kilometrů.

Auto zatím nemá přesné specifikace, protože jde o jeho předpremiéru. První auta se budou moct objednávat až od konce příštího roku, takže neznáme ani cenu.

Foto: London EV Company Limited

Do nákladového prostoru se vejdou dvě europalety.

Foto: LondonTaxi Company

Londýnské elektrické taxi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám